Dave Eggers ingyen pótolná a betiltott könyveket

Dave Eggers ingyen pótolná a betiltott könyveket

Dél-Dakota második legnagyobb városa Rapid City, amely legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a település középiskoláiból eltávolítanának öt könyvet, a megrendelt példányokat pedig megsemmisítenék. Dave Eggers közbelépett.

ro | 2022. május 10. |

Dave Eggers felajánlotta, hogy ingyen a dél-dakotai Rapid City középiskolásainak rendelkezésére bocsátja azt az öt könyvet, melyeket a térség középiskoláinak vezetői levetettek volna az intézmények könyvtárainak polcairól. Az indoklás szerint az érintett könyvek nem megfelelőek a középiskolás diákok számára, és megsemmisítésre ítélték őket. Eggers borzalmasnak nevezte az egész kezdeményezést, és úgy vélte, hogy a szabadgondolkodó dél-dakotai fiatalokat nem szabadna kitenni ennek. Szerinte minden középiskolásnak korlátozás nélkül hozzá kellene férnie az irodalomhoz, így arra kérte a Rapid Cityben éló gimiseket, hogy ha a szóban forgó öt könyv közül bármelyik érdekli őket, akkor keressék meg az irodáját, és a rendelkezésükre bocsátják az adott könyvet.

A listán szerepel képregény (Alison Bechdel: Fun Home: A Family Tragicomic), és persze regények (Imbolo Mbue: How Beautiful We Were, Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései, Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek és persze Eggers egyik könyve is, A Kör). A térség oktatási igazgatója, Valerie Brablec Seales úgy nyilatkozott, hogy korábban egy iskolaigazgató küldött neki egy fotót, amelyet az egyik érintett könyvről, annak egyik részletéről készítettek, és állítólag akkor merült fel először, hogy ilyen könyvet nem szeretnének az osztálytermekben látni. A megrendelt könyvek egy raktárban várnak arra, hogy kiszállítsák őket, és azt tervezték, hogy a listára került könyveket feleslegnek, többletnek nyilvánítanák és megsemmisítenék. Úgy volt, hogy az oktatási tanács most kedden szavaz a lépésről, de egyelőre elhalasztották a voksolást.

Eggers mindenesetre kitart amellett, hogy a listán szereplő bármelyik könyvet ingyen eljuttatják azoknak a Rapid Cityben élő középiskolásoknak, akik szívesen elolvasnák azokat.

Forrás: AP

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Charles Dickens is áldozatul esett a TikTok-cenzúrának, de tisztázták a nevét

Annak, aki ismeri a közösségi média működését, nem meglepő, mi történt.

...
Hírek

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

...
Hírek

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.