Hogyan írjuk a Covidot?

Hogyan írjuk a Covidot?

Jellemző, hogy amikor valami nagyszabású társadalmi, politikai – jelen esetben egészségügyi – jelenség telepszik az életünkre, nem tudjuk elsőre, hogyan is kell helyesen írni. Nincs ez másként a koronavírussal sem, egészen pontosan a Covid19-cel, viszont a Nyelvtudományi Intézet nyelvi tanácsadó szolgálata most segít.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 19. |

Igaz, azt már rögtön az elején leszögezik, hogy mindez ajánlás, nem pedig kötelező érvényű írásmód. Mivel a betegség nevének nincs kodifikált, azaz helyesírási szótárban rögzített írásmódja, így semmilyen írásmód nem számít normasértőnek. Tehát mindenféle írásmód elfogadható, a lényeg az, hogy egy dokumentumon belül lehetőleg ne váltogassuk, hanem egységes legyen.

Biztos, ami biztos, a Nyelvtudományi Intézet nyelvi tanácsadó szolgálata egyeztetett az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának és a korábban működő Orvosi Nyelvi Munkabizottságának illetékes képviselőivel, és arra jutottak, hogy a betegség nevében szereplő úgynevezett tartalékszám és a mozaikszó közé nem kell kötőjelet tenni. Maga a Covid szóösszevonás révén jeletkezett (< coronavirus disease), és a magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának 286. pontja alapján csak az első betűt írjuk naggyal.

Mindent összevetve, a köznyelvi használatban a Covid19 formát javasolják, ajánlják. Ha viszont szaknyelvi, tehát kifejezetten az orvos olvasóknak, szaktudományos használatra szánt szövegtípusokról van szó, akkor az orvosi íráshagyományokhoz igazodva a betűszói írásmódú COVID19 forma is megfelelő. Az olvasóknak mindenesetre azt üzenik,

nem érdemes vérre menő vitákat folytatni arról, hogy mi a „helyes” írásmód,

hanem az egyes érveket mérlegelve döntsenek az általuk alkalmazott írásmódról.

Forrás: helyesítás.mta.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A koronavírus miatt idén nem lesz Nobel-ceremónia

Évtizedek óta először nem lesz ünnepélyes Nobel-díjátadó. Az ok: a járvány.

...
Beleolvasó

Mire számíthat egy utazó a koronavírus alatt és után?

Bizarr utasok, különleges kérések, szokatlan manőverek. Kordos Szabolcs új részekkel egészítette ki Airport, Hungary című kötetét, amelyből kiderül az is, hogy utasként mire számíthatunk a második járványhullám előtt.

...
Nagy

Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni

„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere” – írja A jóslás algoritmusa – Hogyan befolyásolható a jövő a tudomány segítségével című kötetről a szintén világhírű magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László. Vespignani járványügyi modelljei segítik jelenleg az egész világon a Covid-19 elleni védekezést. A magyarul most megjelenő, rendkívül aktuális könyvről online beszélgetett Barabási és kollégája, Vespignani.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről