A Rolling Stones dobosa Agatha Christie és Arthur Conan Doyle regényeinek is nagy rajongója volt

Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának könyvgyűjteményéből rendeznek árverést Londonban. A két éve elhunyt zenész megszállottan gyűjtötte a modern szépirodalmi köteteket. Könyvárában több tucatnyi ritka, első kiadású könyv szerepelt, köztük F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby és Arthur Conan Doyle A sátán kutyája című regényének ritka példánya.

ko | 2023. július 10. |

A dobos dzsesszkollekciójára szintén lehet majd licitálni a Christie's szeptember végére tervezett árverésén, amit a legfontosabb tételek bemutatása előz meg New Yorkban, Los Angelesben és Londonban. Az aukció egyik fénypontja A nagy Gatsby árverése lesz. A kötetet Fitzgerald az MGM hollywoodi filmstúdió forgatókönyvírójának, Harold Goldmannak dedikálta, akivel az 1938-as Oxfordi diák című filmen dolgozott együtt. A könyvért előzetes becslés szerint 200-300 ezer fontot (90-135 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő.

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről
10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

"Köszönettel Harold Goldmannak, e történet eredeti 'Gatsbyjének', mert megengedte nekem, hogy a múlt ezen titkait feltárjam" - írta az ajánlásban Fitzgerald.

A Sherlock Holmes-regény első kiadásában Doyle egy rövid bejegyzése is olvasható: "Mielőtt megírtam ezt a könyvet, bebarangoltam Dartmoort", amivel az író a regény helyszínére utalt. A ritka első kiadások között licitálni lehet még Agatha Christie, P.G. Wodehouse és James Joyce regényeire is.

Watts gyűjteményéből a bayeux-i falikárpit egy viktoriánus másolata is eladó. A normannok 1066-os angliai hódítását ábrázoló, történelmi falikép értékét 12 ezer fontra (5 millió forintra) becsülték.

Paul Sexton, Watts életrajzírója elmondta, hogy a dobos nagyra becsülte az időt, amit otthon tölthetett, és utazásai alatt rengeteget olvasott, az irodalom fontos szerepet játszott a felkészülésében. Az életrajzíró szerint nem azért hajtotta fel a ritka példányokat, mert arra számított, hogy egyszer sokat érnek majd, hanem azért, mert

nagy örömet szerzett neki, hogy szakértők segítségével felkutathatta és megszerezhette őket.

Watts a könyvek mellett az amerikai polgárháborús tárgyakat és dzsesszrelikviákat, dobfelszereléseket és régi autókat is gyűjtött. A dzsesszlemezeket kamaszkorától gyűjtötte, és ahogy a Rolling Stones együttes befutott, ez a szenvedélye még nagyobb lendületet kapott. Sexton elbeszélése szerint nemcsak a lemezek vonzották, hanem a fellépők ruhái is. Ha egy klasszikus albumon egy zenész egy különleges inget viselt, azt neki is meg kellett szereznie - mesélte az életrajzíró. A kedvenc szaxofonosa Charlie Parker volt, akinek számos relikviáját ugyancsak megszerezte.


Sexton azt is elmondta, hogy Watts mindig megütközött azon, hogy a Rolling Stones relikviái iránt is mekkora az érdeklődés, és kicsit bolondnak tartotta az ilyen rajongókat. A zenekar számára inkább jelentett munkát, ugyanakkor nagyon büszke is volt rá.

Az aukciót a Christie's londoni székházában két részletben tartják: szeptember 28-án rendezik az élő árverést, az online aukció pedig szeptember 15. és 29. között zajlik majd.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kisebb vagyonért kelt el Bob Dylan szerelmes leveleinek gyűjteménye egy bostoni aukción

Bob Dylan tizenhat évesen abban reménykedett, hogy egy nap majd egymillió eladott lemeze lesz. A Nobel-díjas zenész-költő 1957-től két éven keresztül levelezett középiskolás szerelmével, a gyűjteményt pénteken egy bostoni árverésen 670 000 dollárért értékesítettek - közölte a PR Aukciósház.

...
Hírek

Rekordáron kelt el egy aukción a Frankenstein első kiadása

Mary Shelley Frankensteinjének első kiadása 1,17 millió dollárért (~350 millió forintért) kelt el egy aukción, ezzel pedig világrekordot döntött: ekkora összegért még nem csaptak le soha női szerző könyvére.

...
Hírek

A hajléktalan embereket segítik a Könyvhajlék aukciójával

Egy április 25-én induló online árverésen ismert művészek tárgyaira, ereklyéire licitálhatunk - a bevételből az otthonteremtést segítik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Kiss Imola

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!