A Rolling Stones dobosa Agatha Christie és Arthur Conan Doyle regényeinek is nagy rajongója volt

Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának könyvgyűjteményéből rendeznek árverést Londonban. A két éve elhunyt zenész megszállottan gyűjtötte a modern szépirodalmi köteteket. Könyvárában több tucatnyi ritka, első kiadású könyv szerepelt, köztük F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby és Arthur Conan Doyle A sátán kutyája című regényének ritka példánya.

ko | 2023. július 10. |

A dobos dzsesszkollekciójára szintén lehet majd licitálni a Christie's szeptember végére tervezett árverésén, amit a legfontosabb tételek bemutatása előz meg New Yorkban, Los Angelesben és Londonban. Az aukció egyik fénypontja A nagy Gatsby árverése lesz. A kötetet Fitzgerald az MGM hollywoodi filmstúdió forgatókönyvírójának, Harold Goldmannak dedikálta, akivel az 1938-as Oxfordi diák című filmen dolgozott együtt. A könyvért előzetes becslés szerint 200-300 ezer fontot (90-135 millió forintot) is fizethet egy gyűjtő.

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről
10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

125 éve született F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby szerzője, a 20. század egyik leghíresebb modernista regényírója. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

"Köszönettel Harold Goldmannak, e történet eredeti 'Gatsbyjének', mert megengedte nekem, hogy a múlt ezen titkait feltárjam" - írta az ajánlásban Fitzgerald.

A Sherlock Holmes-regény első kiadásában Doyle egy rövid bejegyzése is olvasható: "Mielőtt megírtam ezt a könyvet, bebarangoltam Dartmoort", amivel az író a regény helyszínére utalt. A ritka első kiadások között licitálni lehet még Agatha Christie, P.G. Wodehouse és James Joyce regényeire is.

Watts gyűjteményéből a bayeux-i falikárpit egy viktoriánus másolata is eladó. A normannok 1066-os angliai hódítását ábrázoló, történelmi falikép értékét 12 ezer fontra (5 millió forintra) becsülték.

Paul Sexton, Watts életrajzírója elmondta, hogy a dobos nagyra becsülte az időt, amit otthon tölthetett, és utazásai alatt rengeteget olvasott, az irodalom fontos szerepet játszott a felkészülésében. Az életrajzíró szerint nem azért hajtotta fel a ritka példányokat, mert arra számított, hogy egyszer sokat érnek majd, hanem azért, mert

nagy örömet szerzett neki, hogy szakértők segítségével felkutathatta és megszerezhette őket.

Watts a könyvek mellett az amerikai polgárháborús tárgyakat és dzsesszrelikviákat, dobfelszereléseket és régi autókat is gyűjtött. A dzsesszlemezeket kamaszkorától gyűjtötte, és ahogy a Rolling Stones együttes befutott, ez a szenvedélye még nagyobb lendületet kapott. Sexton elbeszélése szerint nemcsak a lemezek vonzották, hanem a fellépők ruhái is. Ha egy klasszikus albumon egy zenész egy különleges inget viselt, azt neki is meg kellett szereznie - mesélte az életrajzíró. A kedvenc szaxofonosa Charlie Parker volt, akinek számos relikviáját ugyancsak megszerezte.


Sexton azt is elmondta, hogy Watts mindig megütközött azon, hogy a Rolling Stones relikviái iránt is mekkora az érdeklődés, és kicsit bolondnak tartotta az ilyen rajongókat. A zenekar számára inkább jelentett munkát, ugyanakkor nagyon büszke is volt rá.

Az aukciót a Christie's londoni székházában két részletben tartják: szeptember 28-án rendezik az élő árverést, az online aukció pedig szeptember 15. és 29. között zajlik majd.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kisebb vagyonért kelt el Bob Dylan szerelmes leveleinek gyűjteménye egy bostoni aukción

Bob Dylan tizenhat évesen abban reménykedett, hogy egy nap majd egymillió eladott lemeze lesz. A Nobel-díjas zenész-költő 1957-től két éven keresztül levelezett középiskolás szerelmével, a gyűjteményt pénteken egy bostoni árverésen 670 000 dollárért értékesítettek - közölte a PR Aukciósház.

...
Hírek

Rekordáron kelt el egy aukción a Frankenstein első kiadása

Mary Shelley Frankensteinjének első kiadása 1,17 millió dollárért (~350 millió forintért) kelt el egy aukción, ezzel pedig világrekordot döntött: ekkora összegért még nem csaptak le soha női szerző könyvére.

...
Hírek

A hajléktalan embereket segítik a Könyvhajlék aukciójával

Egy április 25-én induló online árverésen ismert művészek tárgyaira, ereklyéire licitálhatunk - a bevételből az otthonteremtést segítik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]