Kisebb vagyonért kelt el Bob Dylan szerelmes leveleinek gyűjteménye egy bostoni aukción

Bob Dylan tizenhat évesen abban reménykedett, hogy egy nap majd egymillió eladott lemeze lesz. A Nobel-díjas zenész-költő 1957-től két éven keresztül levelezett középiskolás szerelmével, a gyűjteményt pénteken egy bostoni árverésen 670 000 dollárért értékesítettek - közölte a PR Aukciósház.

Simon Eszter | 2022. november 21. |

A 42 kézzel írt levél a portugáliai Livraria Lello könyvesbolt tulajdonába került, ahol a teljes 150 oldalas levelezés hozzáférhető lesz az olvasók számára. Bob Dylan középiskolás barátnőjének nemcsak hosszú, megható szerelmes üzeneteket írt, de a levelek betekintést nyújtanak életének egy olyan időszakába, amelyről nem sokat tudunk. A címzett Barbara Ann Hewitt, akivel a zenész-költő egy minnesotai középiskola történelemóráján találkozott. A szerelmesek 1957 és 1959 között leveleztek, amikor a Bob Zimmerman néven született zenész-költő arról álmodozott, hogy nevet változtat és zenész lesz. Az üzenetek között találtak egy meghívót a helyi tehetségkutatóra, amire Dylan lázasan készült, illetve rövid verstöredékeket. A gyűjteményhez hozzátartozik egy Valentin-napi üdvözlőlap is, a PR Aukciósház feljegyzései szerint a fiatalok 1957 szilveszterén randevúztak először, majd két évig leveleztek. A gyűjteményt Hewitt lánya találta meg, miután édesanyja 2020-ban meghalt. 

Timothée Chalamet alakítja majd Bob Dylant az új életrajzi filmben
Timothée Chalamet alakítja majd Bob Dylant az új életrajzi filmben
Tovább olvasok

A világ egyik legszebb könyvesboltjaként számon tartott Livraria Lellóban J.K. Rowling is sokat időzött, mivel az író 1990-es évek elején tíz évig Portóban élt, és angoltanárként dolgozott. A Harry Potter szerzője állítólag a könyvesboltban merített ihletet a nagysikerű fantasy-sorozathoz, ami elképzelhető, mert a Livraria Lello lépcsője és a Roxfortban leírt lépcső között valóban van hasonlóság.

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy Dylan The Philosophy of Modern Song (A modern dal filozófiája) címmel írt új könyvet, ami novemberben jelenik meg és a dalszerzés mesterségéről fog szólni.

Bob Dylan Elvisről és Nina Simone-ról is elmélkedik új könyvében

Hallgasd meg, milyen dalokról fog írni Bob Dylan A modern dal filozófiájában!

Tovább olvasok

Az irodalmi Nobelt is elnyerő zenész-költő életéről film is készül, amit Az aszfalt királyait és a Johnny Cash életét feldolgozó, A nyughatatlant rendező James Mangold készít, a munkálatokat a járvány miatt azonban átmenetileg felfüggesztették. Dylant Timothée Chalamet fogja alakítja, aki komolyan készül a szerepre: felkereste, hol lakott Dylan annak idején New Yorkban és elolvasta az önéletrajzi/fikciós Krónikák első kötetét.

Forrás: BBC, CNN, New York Post

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Timothée Chalamet alakítja majd Bob Dylant az új életrajzi filmben

A színész alapos kutatásokat végzett Dylan életéről és a hatvanas évek folkközegéről is.

...
Hírek

Bob Dylan Elvisről és Nina Simone-ról is elmélkedik új könyvében

Hallgasd meg, milyen dalokról fog írni Bob Dylan A modern dal filozófiájában!

...
Szórakozás

Bob Dylan-múzeum nyílik Oklahomában

A Tulsában nyíló Bob Dylan Központ az irodalmi Nobel-díjas költő és zeneszerző munkásságát mutatja be.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...

Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban

...