Könyvtilalmat oldottak fel a New York-i börtönökben

Könyvtilalmat oldottak fel a New York-i börtönökben

ro | 2022. augusztus 04. |

Az amerikai hatóságok feloldották azt a tilalmat, amely eddig lehetetlenné tette, hogy a New York-i börtönök fogvatartottjai elolvashassák Heather Ann Thompson Blood in the Water című könyvét, amelynek a témája az Attica börtönlázadás - írja az AP. A 2016-ban megjelent, Pulitzer-díjas kötet az 1971-es zendülést vizsgálja, melynek során 90-en megsérültek, 43-an pedig életüket vesztették.

Az Attica felkelés vagy zendülés az Egyesült Államok történetének legvéresebb börtönlázadása volt, melynek során a foglyok jobb életkörülményeket és politikai jogokat követeltek. 1971. szeptember 9-én az Attica büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott mintegy 2200 férfi közül 1281-en fellázadtak, és átvették az irányítást a börtön felett, 42 alkalmazottat túszul ejtve. Az ezt követő négynapos tárgyalás során a hatóságok a fogvatartottak 28 követelését elfogadták ugyan, de nem egyeztek bele a börtön elfoglalásáért való büntetőjogi felelősségre vonás alóli teljes kegyelemre, illetve az intézet igazgatójának eltávolítására vonatkozó követelésekbe. Nelson Rockefeller kormányzó utasítására az állami rendőrség visszavette a börtön irányítását. Amikor a felkelés véget ért, 43 ember meghalt, köztük 10 büntetés-végrehajtási tiszt és civil alkalmazott, valamint 33 rab. (Wikipedia)

A szerző még áprilisban perelte be New York állam büntetés-végrehajtási intézményeinek felügyeletét, pontosan azzal a céllal, hogy véget vessen a tilalomnak. A New York-i főügyészség ugyanakkor arra kérte a múlt héten az ügyben eljáró bírót, hogy utasítsa el a keresetet, miután a büntetés-végrehajtási intézményekben immáron lehetővé vált, hogy a fogvatartottak hozzájussanak a Blood in the Water puhafedeles kiadásához. Igaz, némi módosítással: a börtönbe került változatból ugyanis eltávolítottak két oldalt, amelyen a börtön térképe látható.

Néhány éve a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai létesítményében jártunk, ahol a könyvtárosok maguk is rabok. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit olvasnak azok, akiket több évre, vagy akár évtizedre rácsok mögé zártak, egyáltalán, szeretnek-e olvasni az elítéltek, és ha igen, mik a kedvenc könyveik? A teljes riportot itt tudjátok újraolvasni:

Mit olvasnak a rácsok mögött?
Mit olvasnak a rácsok mögött?
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Mester és Margarita az orosz börtönök kedvenc olvasmánya

Bulgakov A Mester és Margarita című regénye a legolvasottabb könyv az orosz őrizetesek körében

...
Kritika

Egy orosz börtönben az első nap a legnehezebb, de a többi sem fáklyásmenet

Alekszej Navalnij szóvivője, Kira Jarmis regényben írta meg börtönélményeit: a Zárka egy tisztességesen megírt debütáló kötet lett, amelyben a szürreális szálak csak annyira meglepőek, amennyire az lehet, ha egy amúgy törvénytisztelő polgár egyszer csak a rácsok mögött találja magát.

...
Hírek

Kondor szerint otromba dolog a könyvmegvonás

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...
A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.