Bookline top50: Szujó Zoltán és Fábián Janka az élen

A Bookline márciusi sikerlistájára a megújulás és a tavasz hírnökeként is tekintünk, hiszen az ötven legkeresetteb cím között több mint harminc újonnan megjelent művet találunk. Sok olvasó érdeklődött az izgalmas és fordulatos romantikus történetek és krimik, illetve a szépirodalmi művek iránt, de továbbra is népszerűek az önismereti alkotások és a gyerekkönyvek, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve pedig 1205 napja van jelen a sikerlistán. De mely alkotások szerezték meg az első három helyezést?

Könyves Magazin | 2022. április 15. |

A márciusi sikerlista első helyét Szujó Zoltán Öveket bekapcsolni! című könyve szerezte meg. Az ismert sportriporter több mint tíz éven keresztül utazott a Forma-1-es világbajnoksággal riporterként, majd további hét éven keresztül volt a hazai televíziós közvetítések kommentátora. Élményeit, történeteit foglalta össze a könyvben. Szujó Zoltán írását követi a sikerlistán Fábián Janka Árvízi napló című könyve. A népszerű író legújabb regényében az 1838-as pesti árvizet idézi fel, megismerhetjük azoknak a napoknak a történetét, amelyek sokak életét romba döntötte, de egyúttal az újrakezdés reményét is megcsillantotta. A Bookline márciusi sikerlistájának harmadik helyét Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című önismereti írása szerezte meg, legújabb könyvében a klinikai pszichológus a transzgenerációs elmélet mentén veszi sorra azokat a tényezőket, amik képesek hatni párkapcsolataink alakulására, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. 

Orvos-Tóth Noémi: Hozzászokunk az egyenes adásban közvetített borzalmakhoz
Orvos-Tóth Noémi: Hozzászokunk az egyenes adásban közvetített borzalmakhoz

Szabad akarat címmel jelent meg Orvos-Tóth Noémi új könyve, amelyben elsősorban arra fókuszál, hogyan határozzák meg életünket, kapcsolatainkat vagy énképünket a pénzhez vagy sikerhez fűződő transzgenerációs történetek. Interjúnk abban rendhagyó, hogy az életünket két hete meghatározó ukrán helyzet felől kérdeztünk rá a könyv témáira.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Márciusban sokak által keresett műfaj volt a krimi, a szépirodalom, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom. A bűnügyi történetek közül a legelőkelőbb helyet Jo Nesbo A Patkánysziget és más történetek című könyve szerezte meg. A skandináv krimik egyik legismertebb képviselője ezúttal az emberi küzdelmet állítja középpontba, novelláiban a hatalomért, az igazságért, a bosszúért vagy épp a családért folytatott harc jelenik meg, amelynek egyaránt vannak túlélői és áldozatai. Hasonlóan népszerű olvasmány volt Lee Child és Andrew Child könyve, az Inkább a halál, valamint Frei Tamás Agrárbárók című krimije is. Előbbi a Publishers Weekly értékelése szerint okos, stílusos, érzékletes akciójelenetekkel és drámai fordulatokkal teli mű, míg a 2015-ben megjelent sikerkönyv újrakiadásában Frei Tamás a kulisszák mögé pillantva a jelenkor Magyarországát próbálja megérteni. 

Jo Nesbø: A mesemondó igazsága
Jo Nesbø: A mesemondó igazsága

Vlagyimir Putyin narratívája, miszerint Oroszország azért szállta meg Ukrajnát, hogy megmentsen egy elnyomott kisebbséget „a drogosok és neonácik bandájától”, kedvező fogadtatásra talált – Oroszországban. Ugyanakkor Putyin elhallgattat mindenkit, aki másként értelmezné a történteket. Ez lenne a valóságos csatatér – a narratíva? S milyen szerepet játszhat a fikció, ha már az igazság elbukott?

Jo Nesbø véleménycikke eredetileg a dán Weekendavisen nevű lapban jelent meg. Mi az Animus Kiadó jóvoltából közölhetjük, magyarra Babits Péter fordította.

Tovább olvasok

A szépirodalmi alkotások közül sokan keresték a mai világirodalmi paletta egyik legnépszerűbb írójának, Margaret Atwoodnak a könyvét. Rendbomlás című novelláskötetében a szerző egy kanadai nő életét meséli el, a pillanatfelvételekként is értelmezhető történetek az ötvenes évektől napjainkig ívelnek, így téve ki egy teljes képet. Ugyancsak a sikerlistán szerepel Závada Pál Apfelbaum című könyve, amelynek kiindulópontja az a momentum, amikor a főszereplő búcsút vesz „családjától, szerelmeitől, addigi élete nagyváradi helyszíneitől, hogy a fenséges művészetek és eszmék csábítására zavaros vizekre evezzen a harmincas évek végének Berlinjében.” Závada Pál regénye mellett egy másik kortárs magyar író alkotását is érdemes kiemelni. Vámos Miklós Ötvénhét lépés című műve, ami a szerző 2022-ben indított Karcsú Könyvek című sorozatának első része, ami négy, különböző nemzedékből származó nő „életének végletes összegubancolódását” mutatja be. 

Margaret Atwood megmutatja, hogyan válunk mindannyian történetekké
Margaret Atwood megmutatja, hogyan válunk mindannyian történetekké

Margaret Atwood írói világának teljesen új oldalát ismerhetjük meg a Rendbomlásból, amely egy rendhagyó novellafüzér, egy sajátos „irodalmi fényképalbum”. Az eredetileg 2006-ban megjelent kötetet magyarul idén tavasszal vehetjük kézbe először, Csonka Ágnes fordításában. A tizenegy történettel A Szolgálólány meséjének világhírű írója megmutatja, hogy nemcsak disztópiákat tud nagyszerűen írni, hanem az élet leghétköznapibb drámáit is erős történetekké tudja formálni. A Rendbomlás a hét könyve, amely egyszerre szerethető, humoros, szomorú és fájdalmas hangvételű kötet, és amelyet a világról és az emberről alkotott tűpontos megfigyelések tesznek igazán izgalmassá.

Tovább olvasok

A hónap legkeresettebb gyerekkönyve Bajzáth Mária mesepedagógus Kerek élet fája című alkotása lett. A sikerlista hatodik helyét megszerző mesekalendáriumból kiderül, miért nem szabad vetni bolondok napján ("Ne vess!"), melyik napon érdemes kincskeresésre indulni, de a könyvben olvashatunk Sárkányölő Szent Györgyről, Miklós püspökről, a mulatós kedvű szent Péterről, bölcs pásztorokról és fifikás királylányokról. Az előbb felsorolt jeles napok mellett a húsvéttal foglalkozó gyerekkönyvek is megtalálhatók a Bookline márciusi listáján. Ilyen a Manó Könyvek által kiadott A nagy tojásvadászat, illetve Lackfi János Igaz mese a húsvétról című alkotása is. A nagy tojásvadászatban a mesében szereplő Péterrel közösen kereshetik meg a gyerekek a kertben eldugott tojásokat, ugyanis a kötetben felhajtható fülek mögé rejtették a színes ajándékokat, Lackfi János szívmelengető meséjében pedig arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy hogyan élt, mivel foglalkozott Isten fia az emberek között - és mi történt vele húsvétkor. 

Bajzáth Mária: Mesemondás és mesehallgatás közben megszületik a fény
Tovább olvasok

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta 

A Bookline újonnan alapított gyerekkönyvajánló programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkel találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán, vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülőknek a könyválasztás folyamatát.

 

Indul a Bookline Kids
Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

Tovább olvasok

„Bookline-nál hiszünk abban, hogy a rendszeresen esti mesét hallgató gyerekek idővel önálló olvasóvá, majd olvasó felnőtté válnak. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megújítsuk, továbbfejlesszük a Szívünk rajta programját annak érdekében, hogy még hasznosabban tudjuk hozzájárulni a közös olvasásokhoz. A 2022. áprilisában induló Bookline Kids az egyetlen olyan könyvajánló program lesz Magyarországon, amely havonta gyerekek és szakértő szülők bevonásával mutatja be a jobbnál jobb gyerekkönyveket, segít eligazodni a gyerekkönyvek birodalmában, segítségével a szülők testreszabott ajánlásokat kaphatnak” – mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. 

Az programról több információt a www.bookline.hu/kids oldalon olvashatnak. 

 

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Szujó Zoltán

Öveket bekapcsolni!

KreaSport Kft.

új

14

2

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Könyvkiadó

új

13

3

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

-2

116

4

Michaeleen Doucleff

Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?

21. Század Kiadó

új

24

5

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó

-3

1205

6

Bajzáth Mária

Kerek élet fája

Lampion Könyvek

új

12

7

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

-1

419

8

Jo Nesbo

A Patkánysziget és más történetek

Animus Kiadó

új

23

9

Agatha Christie

Szerelmi bűnügyek

Helikon Kiadó

-6

43

10

Nora Roberts

Örökség

Gabo Kiadó

új

21

11

Cynthia Paterson, Brian Paterson

Foxwood összes meséje

Manó Könyvek

új

30

12

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

új

1

13

Joanna Faber, Julie King

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek

Reneszánsz Könyvkiadó

-3

88

14

A nagy tojásvadászat

Manó Könyvek

új

22

15

Edith Eva Eger

Az ajándék

Open Books

9

181

16

Anne L. Green

Toszkán rejtély

Álomgyár Kiadó

-1

35

17

Lackfi János

Igaz mese a húsvétról

Cerkabella Könyvkiadó

új

12

18

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Könyvkiadó

-13

629

19

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 16. - A nagy dobás

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

-5

38

20

Margaret Atwood

Rendbomlás

Jelenkor Kiadó

új

21

21

Charlotte Jacobi

A Douglas-nővérek

Next21 Kiadó Kft.

új

14

22

Grecsó Krisztián

Valami népi

Magvető Könyvkiadó

-18

48

23

Carsten Henn

A könyvsétáltató

Animus Kiadó

új

30

24

Wim Hof

A Wim Hof-módszer

Jaffa Kiadó

29

71

25

Irvin D. Yalom

Minden mulandó

Park Kiadó

új

6

26

Riley Baker

A boldogító nem!

Magánkiadás

új

14

27

Király Ágnes

Egyszerűen fermentálj

HVG Könyvek kiadó

új

18

28

Barcs Kriszta

Így működik a lelked

Kulcslyuk Kiadó

5

120

29

Lee Child, Andrew Child

Inkább a halál

General Press Kiadó

új

27

30

Kavagucsi Tosikadzu

Történetek a kávézóból

Kossuth Kiadó

új

19

31

Guillaume Musso

Ott leszel?

Park Kiadó

új

27

32

Wéber Anikó

A platánsor rejtélye

Pagony Kiadó Kft.

új

13

33

Bernard Lecomte

KGB - A szovjet titkosszolgálatok története

Corvina Kiadó

új

11

34

Bánki György

A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Ab Ovo

új

4

35

Liane Schneider

Bori nem tud elaludni

Manó Könyvek

új

8

36

Dániel András

A kuflik és a vándorkaktusz

Pagony Kiadó Kft.

új

12

37

Maja Lunde

A méhek története

Cser Kiadó

új

19

38

Závada Pál

Apfelbaum

Magvető Könyvkiadó

új

4

39

Vámos Miklós

Ötvenhét lépés

Athenaeum Kiadó

új

22

40

Carla Häfner

Első kukucs-könyvem - Húsvéti mulatság

Scolar Kiadó

új

10

41

Andrew Morton

Erzsébet és Margit

Kossuth Kiadó

új

9

42

Kim John Payne

Melegszívű fegyelmezés

Kulcslyuk Kiadó

-8

72

43

Frei Tamás

Agrárbárók

Alexandra Kiadó

új

15

44

Beck Andrea

A Titoktündér

Beck & Partners Mi. Kft.

új

29

45

Ambrus Éva

Anya, kérek még!

BOOOK KIADÓ KFT

-28

73

46

Fodor Veronika

Talpra, magyar!

Manó Könyvek

-10

42

47

Tim Marshall

A földrajz fogságában

Park Kiadó

új

14

48

Rotraut Susanne Berner

Tavaszi böngésző

Naphegy Kiadó

új

19

49

Belső Nóra

Félelem, szorongás, pánik

HVG Könyvek kiadó

új

8

50

Szujó Zoltán

Öveket bekapcsolni!

KreaSport Kft.

új

14

 

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Jorn Lier Horst

A barlanglakó

Animus Kiadó

új

27

2

Jo Nesbø

A Patkánysziget és más történetek

Animus Kiadó

új

24

3

Lee Child, Andrew Child

Inkább a halál

General Press Könyvkiadó

új

30

4

Drábik János

Az ukrán dráma

Gold Book Kiadó

új

23

5

Füredi Júlia

ELÉG! - Kiégtem. Most hogyan tovább?

Kulcslyuk Kiadó Kft.

1

47

6

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó Kft.

1

108

7

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Kiadó

új

9

8

Kira Jarmis

Zárka - Hihetetlen események a hármas számú női cellában

Open Books

új

17

9

Grecsó Krisztián

Valami népi

Magvető

-7

49

10

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor

-9

112

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: tavaszra várva Orvos-Tóth Noémit és Agatha Christie-t keresték legtöbben

A Bookline februári sikerlistájában több olyan alkotást is találunk, ami valószínűleg még hónapokig az élmezőnyben marad. Továbbra is erősen képviseltetik magukat – szám szerint tizenhárman – az életmód-tanácsadó könyvek, de a tavasz közeledtével helyet követeltek maguknak a szépirodalmi alkotások és a romantikus történetek is.

...
Gyerekirodalom

Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

...
Hírek

Bookline top50: Orvos-Tóth Noémi volt a legolvasottabb januárban

Az önismereti könyvek iránti fokozott érdeklődést jól mutatja, hogy a Bookline januári sikerlistájának első három helyén három pszichológiai írás szerepel. Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend Orvos Tóth-Noémi, akinek Szabad akarat, valamint Örökölt sors című könyvei szerezték meg a lista első két helyét. 

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké