Bookline top50: A Bridgerton-könyvek mindent vittek áprilisban

A Bookline sikerlistájának elmúlt 10 évében még egyszer sem fordult elő, hogy egy írónak tizenegy műve is bekerült a legkeresettebb könyvek közé. További izgalmakra ad okot, hogy három alkotás már több mint egy éve jelen a Bookline listáján, és akkor még nem esett szó a magukat szép számmal képviseltető krimikről és romantikus alkotásokról. Az első három helyezett ez utóbbi művek kedvelőinek ízlését tükrözik.

Könyves Magazin | 2022. május 11. |

A Bookline áprilisi sikerlistájának első helyén Borsa Brown Az Arab királysága című könyve áll. A szerző legújabb írása egy érzelmekben és fordulatokban bővelkedő romantikus történet, amely izgalmas folytatása az elmúlt évek egyik legnépszerűbb könyvsorozatának. A második helyet ugyancsak egy könyvsorozat folytatása szerezte meg, mégpedig Julia Quinn Tisztességes ajánlat című írása, amely a Vikomt, aki engem szeret című regény történét viszi tovább, ezúttal a Bridgerton család következő tagját, Benedictet a középpontba állítva. A szerzőnek nem kevesebb mint 11 könyve követelt magának helyet az áprilisban legsikeresebb könyvek listáján. A harmadik helyet a Bookline sikerlistáján már több mint 600 napja szereplő Ahol a folyami rákok énekelnek című alkotás szerezte meg. Delia Owens könyve több mint 10 000 000 millió példányban eladott sikerkönyve egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról
Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

Tovább olvasok

Julia Quinn nem csak a lista második helyét szerezte meg, hanem különleges rekordot is beállított, ugyanis egyszerre tizenegy alkotása van jelen a hónap legkeresettebb művei között. A könyvek mindegyike az elmúlt évek egyik legsikeresebb film- és könyvsorozatához, a Bridgerton családhoz kapcsolódik. Julia Quinn romantikus történetei nyolc összetartó testvér életét tárják az olvasók és a nézők elé, akik együtt keresik a szerelmet és a boldogságot London előkelő köreiben. A könyvek alapján készült filmsorozat második része nemrég jelent meg az egyik legnagyobb streamingszolgáltató felületén, ezért megnőtt az érdeklődés az sorozat történeteit még részletesebben bemutató könyvek iránt.

A Bridgerton család új évadában a vikomtnak egy gyönyörű testvérpárt kell megnyernie
A Bridgerton család új évadában a vikomtnak egy gyönyörű testvérpárt kell megnyernie

Megérkezett a Bridgerton család második évadának hosszú előzetese, amelyből kiderül, milyen akadályokba ütközik Lord Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) a feleségkeresés során. Az új évad március 25-én érkezik a Netflixen.

Tovább olvasok

Nem kevésbé fordulatos és izgalmas olvasmányok a hónap legkeresettebb bűnügyi regényei. Közülük a legelőkelőbb – nyolcadik – helyet Guillaume Musso legújabb alkotása, A brooklyni lány című műve szerezte meg. A népszerű francia író ezúttal a titkot állítja története középpontjába, hiszen – ahogy a könyv ismertetőjében is olvashatjuk – „mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal”. Musso művét Szlavicsek Judit Hullámsír című könyve követi a sorban. A szerző második regényének helyszíne ezúttal a Balaton, ahol a keszthelyi rendőrség egyik nyomozója egy új gyilkossági ügy középpontjába kerül, miközben több jel is arra mutat, hogy személye valamilyen módon kapcsolódik az áldozathoz. Április harmadik legnépszerűbb krimije Stephen King Később című kötete lett, ami egy, a szerzőtől megszokott, lebilincselő történetet tár az olvasók elé. King műve nemcsak egy megható felnövésregény, de krimi és kísértethistória is egyben.

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében
A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Tovább olvasok

Mint minden hónapban, úgy áprilisban is számos a felnőttek és gyerekek életmódjával, önismeretével foglalkozó könyv található meg a Bookline sikerlistáján. Ilyen Almási Kitti A Te döntésed című könyve, ami a pszichológus-író-előadó legjobbnak ítélt előadásait rendezi kötetbe.  Hasonlóan népszerű önismereti írás volt Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban című alkotása is. A kötet több olyan témán vezeti végig olvasóját, amikel gyakorlati segítséget szeretne adni a tartalmas kapcsolatok kialakításához. Mindezek mellett érdemes megemlíteni a magyar származású pszichológus, Edith Eva Eger A döntés című írását, hiszen a magyar származású pszichiáter könyve közel 500 napja megtalálható a Bookline havi sikerlistáin.

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta 

A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát. 

Indul a Bookline Kids
Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

Tovább olvasok

A Bookline Kids májusban kiemelt gyerekkönyve Veronica Cossanteli A csibukok varázslatos földjén című története is ilyen elvarázsolt világba viszi olvasóit. A mese azzal veszi kezdetét, hogy a két főszereplő Pip és Flóra megszökik nevelőotthonukból, hátrahagyva szomorú és kilátástalan életüket. A sikeres szökést követően azonban egyhamar elrabolja őket egy ogre, akitől, ha nehezen is, de sikerül megmenekülniük, és ezen a ponton elképesztő kalandok sora kezdődik, amelyek során a két főhős megtanulja, hogy olykor érdemes letérni a megszokott útról, átértékelni a már megszerzett tapasztalatokat, és felülvizsgálni a sokszor előítéletekre épülő véleményt. Ezt az összetett mondanivalót formálja a gyerekek nyelvén is érthető üzenetté a regény, ebben pedig nagy segítséget nyújt a szerző meghökkentő és varázslatos világa, ahol olyan különleges lények élnek, mint a fahéjmedvék, lápi koboldok, bukdácsok, elfek, és nem utolsósorban a csibukok. 

Vámpírlepkék és fahéjmedvék népesítik be a varázsvilágot, amely még Tolkient is megihlette
Vámpírlepkék és fahéjmedvék népesítik be a varázsvilágot, amely még Tolkient is megihlette

J. R.R. Tolkien A hobbit című művét is nagyban inspirálta ez az eredetileg 1927-ben íródott varázslatos fantáziájú meseregény, amelyet most Veronica Cossanteli modernizált. Kritika.

Tovább olvasok

Az programról több információt a www.bookline.hu/kids oldalon olvashatnak. 

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

11

31

2

Julia Quinn

Tisztességes ajánlat

Gabo Kiadó

új

28

3

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Könyvkiadó

15

659

4

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Könyvkiadó

-2

43

5

Szujó Zoltán

Öveket bekapcsolni!

KreaSport Kft.

-4

44

6

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

-3

146

7

Shunmyo Masuno

Nyugalom

21. Század Kiadó

új

24

8

Guillaume Musso

A brooklyni lány

Park Kiadó

új

12

9

Szlavicsek Judit

Hullámsír

Libri Könyvkiadó

új

24

10

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó

-5

1235

11

Stephen King

Később

Európa Könyvkiadó

új

7

12

Almási Kitti

A Te döntésed

Kulcslyuk Kiadó

új

6

13

Ellie Midwood

A lány, aki megszökött Auschwitzból

Álomgyár Kiadó

új

25

14

Julia Quinn

Sir Phillipnek szeretettel

Gabo Kiadó

új

30

15

Julia Quinn

Mr. Bridgerton csábítása - Colin története

Gabo Kiadó

új

29

16

R. Kelényi Angelika

Édes Flores

Álomgyár Kiadó

új

13

17

Julia Quinn

A vikomt, aki engem szeretett

Gabo Kiadó

új

28

18

Julia Quinn

A herceg és én

Gabo Kiadó

új

29

19

Mérő Vera

Lúg

Felhő Café Könyvek Kft.

új

13

20

Bajzáth Mária

Kerek élet fája

Lampion Könyvek

-14

42

21

Wilbur Smith, Mark Chadbourn

Az új királyság

Delej Kft.

új

18

22

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

-15

449

23

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

Érzelemszabályozás a gyakorlatban

Kulcslyuk Kiadó

új

20

24

Irvin D. Yalom

Minden mulandó

Park Kiadó

1

36

25

Grecsó Krisztián

Valami népi

Magvető Könyvkiadó

-3

78

26

Danielle Steel

Erkölcsi iránytű

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

29

31

27

Julia Quinn

A herceg és én (filmes borítóval)

Gabo Kiadó

új

26

28

Bánki György

A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Ab Ovo

6

34

29

Julia Quinn

A vikomt, aki engem szeretett (filmes borítóval)

Gabo Kiadó

új

27

30

Harper Lee

Ne bántsátok a feketerigót!

Geopen Kiadó

új

15

31

Shunmyo Masuno

ZEN - Az egyszerű élet művészete

21. Század Kiadó

20

113

32

Wim Hof

A Wim Hof-módszer

Jaffa Kiadó

-8

101

33

Julia Quinn

Rossz kor

Gabo Kiadó

új

28

34

Julia Quinn

Csókja megmondja - Hyacinth története

Gabo Kiadó

új

26

35

Cynthia Paterson, Brian Paterson

Foxwood összes meséje

Manó Könyvek

-24

60

36

Steven Saylor

Dominus

Agave Könyvek

új

10

37

Ziemowit Szczerek

Via Carpatia

& kiadó

22

50

38

Laura Baldini

A tanítónő

Central Könyvek

új

10

39

Michaeleen Doucleff

Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?

21. Század Kiadó

-35

54

40

Joanna Faber, Julie King

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek

Reneszánsz Könyvkiadó

-27

118

41

Julia Quinn

Esküvő lesz - Gregory története

Gabo Kiadó

új

24

42

Závada Pál

Apfelbaum

Magvető Könyvkiadó

-4

34

43

Kovács István (szerk.), Szánthó Miklós (szerk.), Törcsi Péter (szerk.)

Bolond lyukból

Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.

új

9

44

Bartos Erika

Balaton-Felvidék - Brúnó a Balatonon

Móra Könyvkiadó

új

3

45

Lauren Stockly, Ellen Surrey

Ismerd meg a szörnyeidet!

Kulcslyuk Kiadó

új

9

46

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 16. - A nagy dobás

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

-27

68

47

Havas Juli

Nincs Hold, ha nem nézed

PESTI KALLIGRAM KFT.

új

16

48

Beatrix Potter

Nyúl Péter és barátai

Manó Könyvek

új

22

49

Julie Heiland

Diana, a szívek királynője

Kossuth Kiadó

új

21

50

Lackfi János

Igaz mese a húsvétról

Cerkabella Könyvkiadó

-33

42

 

 

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

új

16

2

Szlavicsek Judit

Hullámsír

Libri Kiadó

új

23

3

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Kiadó

4

39

4

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor

6

142

5

Hans Rosenfeldt

Farkasok nyara

Animus Kiadó

új

25

6

Jorn Lier Horst

A barlanglakó

Animus Kiadó

-5

57

7

Jo Nesbø

A Patkánysziget és más történetek

Animus Kiadó

-5

54

8

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Kiadó

új

24

9

Lee Child, Andrew Child

Inkább a halál

General Press Könyvkiadó

-6

60

10

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

új

11

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szakácskönyv is készült a Bridgerton családhoz

A Julia Quinn könyveiből készült népszerű sorozathoz már egy nem hivatalos szakácskönyvet is kiadtak, hogy mi is elkészíthessük a debütáns bálok, a botrányba fulladó esküvők és a Bridgerton családi vacsorák legfinomabb fogásait.

...
Szórakozás

Spin-off sorozat készül a Bridgerton családhoz

Az új széria Charlotte királynéről szól majd, a Netflix már azt is bejelentette, hogy kik lesznek a szereplők.

...
Szórakozás

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Kiemeltek
...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.