Bookline top50: A Bridgerton-könyvek mindent vittek áprilisban

A Bookline sikerlistájának elmúlt 10 évében még egyszer sem fordult elő, hogy egy írónak tizenegy műve is bekerült a legkeresettebb könyvek közé. További izgalmakra ad okot, hogy három alkotás már több mint egy éve jelen a Bookline listáján, és akkor még nem esett szó a magukat szép számmal képviseltető krimikről és romantikus alkotásokról. Az első három helyezett ez utóbbi művek kedvelőinek ízlését tükrözik.

Könyves Magazin | 2022. május 11. |

A Bookline áprilisi sikerlistájának első helyén Borsa Brown Az Arab királysága című könyve áll. A szerző legújabb írása egy érzelmekben és fordulatokban bővelkedő romantikus történet, amely izgalmas folytatása az elmúlt évek egyik legnépszerűbb könyvsorozatának. A második helyet ugyancsak egy könyvsorozat folytatása szerezte meg, mégpedig Julia Quinn Tisztességes ajánlat című írása, amely a Vikomt, aki engem szeret című regény történét viszi tovább, ezúttal a Bridgerton család következő tagját, Benedictet a középpontba állítva. A szerzőnek nem kevesebb mint 11 könyve követelt magának helyet az áprilisban legsikeresebb könyvek listáján. A harmadik helyet a Bookline sikerlistáján már több mint 600 napja szereplő Ahol a folyami rákok énekelnek című alkotás szerezte meg. Delia Owens könyve több mint 10 000 000 millió példányban eladott sikerkönyve egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról
Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

Tovább olvasok

Julia Quinn nem csak a lista második helyét szerezte meg, hanem különleges rekordot is beállított, ugyanis egyszerre tizenegy alkotása van jelen a hónap legkeresettebb művei között. A könyvek mindegyike az elmúlt évek egyik legsikeresebb film- és könyvsorozatához, a Bridgerton családhoz kapcsolódik. Julia Quinn romantikus történetei nyolc összetartó testvér életét tárják az olvasók és a nézők elé, akik együtt keresik a szerelmet és a boldogságot London előkelő köreiben. A könyvek alapján készült filmsorozat második része nemrég jelent meg az egyik legnagyobb streamingszolgáltató felületén, ezért megnőtt az érdeklődés az sorozat történeteit még részletesebben bemutató könyvek iránt.

A Bridgerton család új évadában a vikomtnak egy gyönyörű testvérpárt kell megnyernie
A Bridgerton család új évadában a vikomtnak egy gyönyörű testvérpárt kell megnyernie

Megérkezett a Bridgerton család második évadának hosszú előzetese, amelyből kiderül, milyen akadályokba ütközik Lord Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) a feleségkeresés során. Az új évad március 25-én érkezik a Netflixen.

Fotó: Netflix

Tovább olvasok

Nem kevésbé fordulatos és izgalmas olvasmányok a hónap legkeresettebb bűnügyi regényei. Közülük a legelőkelőbb – nyolcadik – helyet Guillaume Musso legújabb alkotása, A brooklyni lány című műve szerezte meg. A népszerű francia író ezúttal a titkot állítja története középpontjába, hiszen – ahogy a könyv ismertetőjében is olvashatjuk – „mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal”. Musso művét Szlavicsek Judit Hullámsír című könyve követi a sorban. A szerző második regényének helyszíne ezúttal a Balaton, ahol a keszthelyi rendőrség egyik nyomozója egy új gyilkossági ügy középpontjába kerül, miközben több jel is arra mutat, hogy személye valamilyen módon kapcsolódik az áldozathoz. Április harmadik legnépszerűbb krimije Stephen King Később című kötete lett, ami egy, a szerzőtől megszokott, lebilincselő történetet tár az olvasók elé. King műve nemcsak egy megható felnövésregény, de krimi és kísértethistória is egyben.

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében
A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének, a Billy Summersnek a főhőse egy bérgyilkos, aki utolsó megbizatására készül. Ahhoz azonban, hogy közelebb kerülhessen a célpontjához, be kell épülnie az amerikai kisvárosi hétköznapokba. Egy író álcáját veszi fel és elkezdi írni a saját memoárját. Könyve külön történetté terebélyesedik a regényben, múltja pedig olyan témákat hoz elő, mint a gyerekbántalmazás vagy az iraki háborús szerepvállalás.  

Tovább olvasok

Mint minden hónapban, úgy áprilisban is számos a felnőttek és gyerekek életmódjával, önismeretével foglalkozó könyv található meg a Bookline sikerlistáján. Ilyen Almási Kitti A Te döntésed című könyve, ami a pszichológus-író-előadó legjobbnak ítélt előadásait rendezi kötetbe.  Hasonlóan népszerű önismereti írás volt Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban című alkotása is. A kötet több olyan témán vezeti végig olvasóját, amikel gyakorlati segítséget szeretne adni a tartalmas kapcsolatok kialakításához. Mindezek mellett érdemes megemlíteni a magyar származású pszichológus, Edith Eva Eger A döntés című írását, hiszen a magyar származású pszichiáter könyve közel 500 napja megtalálható a Bookline havi sikerlistáin.

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta 

A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát. 

Indul a Bookline Kids
Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

Tovább olvasok

A Bookline Kids májusban kiemelt gyerekkönyve Veronica Cossanteli A csibukok varázslatos földjén című története is ilyen elvarázsolt világba viszi olvasóit. A mese azzal veszi kezdetét, hogy a két főszereplő Pip és Flóra megszökik nevelőotthonukból, hátrahagyva szomorú és kilátástalan életüket. A sikeres szökést követően azonban egyhamar elrabolja őket egy ogre, akitől, ha nehezen is, de sikerül megmenekülniük, és ezen a ponton elképesztő kalandok sora kezdődik, amelyek során a két főhős megtanulja, hogy olykor érdemes letérni a megszokott útról, átértékelni a már megszerzett tapasztalatokat, és felülvizsgálni a sokszor előítéletekre épülő véleményt. Ezt az összetett mondanivalót formálja a gyerekek nyelvén is érthető üzenetté a regény, ebben pedig nagy segítséget nyújt a szerző meghökkentő és varázslatos világa, ahol olyan különleges lények élnek, mint a fahéjmedvék, lápi koboldok, bukdácsok, elfek, és nem utolsósorban a csibukok. 

Vámpírlepkék és fahéjmedvék népesítik be a varázsvilágot, amely még Tolkient is megihlette
Vámpírlepkék és fahéjmedvék népesítik be a varázsvilágot, amely még Tolkient is megihlette

„A gyermekeimmel együtt tagadhatatlanul beleszerettünk E. A. Wyke-Smith A csibukok varázslatos földjén című könyvébe, és persze Gorbóba, az egész díszes társaság legragyogóbb gyöngyszemébe” – nyilatkozta A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J. R.R. Tolkien, akinek A hobbit című művét is nagyban inspirálta az angol író varázslatos fantáziájú meseregénye (olvass bele!). Ezt az eredetileg 1927-ben íródott regényt Veronica Cossanteli írta át és modernizálta 2020-ban, de úgy, hogy a változtatások során is igyekezett megtartani az eredeti mű szellemiségét, mondanivalóját, így ez a változat is bölcs, vicces és kalandokkal teli könyv lett, melyben bukfencező fahéjmedvék, vérszomjas krokolovak, lápi koboldok, elfek, vámpírlepkék és különös világokba vezető titkos átjáró szegélyezik a bátor kis hősök fordulatos és kiszámíthatatlan útját.

Tovább olvasok

Az programról több információt a www.bookline.hu/kids oldalon olvashatnak. 

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

11

31

2

Julia Quinn

Tisztességes ajánlat

Gabo Kiadó

új

28

3

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Könyvkiadó

15

659

4

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Könyvkiadó

-2

43

5

Szujó Zoltán

Öveket bekapcsolni!

KreaSport Kft.

-4

44

6

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

-3

146

7

Shunmyo Masuno

Nyugalom

21. Század Kiadó

új

24

8

Guillaume Musso

A brooklyni lány

Park Kiadó

új

12

9

Szlavicsek Judit

Hullámsír

Libri Könyvkiadó

új

24

10

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó

-5

1235

11

Stephen King

Később

Európa Könyvkiadó

új

7

12

Almási Kitti

A Te döntésed

Kulcslyuk Kiadó

új

6

13

Ellie Midwood

A lány, aki megszökött Auschwitzból

Álomgyár Kiadó

új

25

14

Julia Quinn

Sir Phillipnek szeretettel

Gabo Kiadó

új

30

15

Julia Quinn

Mr. Bridgerton csábítása - Colin története

Gabo Kiadó

új

29

16

R. Kelényi Angelika

Édes Flores

Álomgyár Kiadó

új

13

17

Julia Quinn

A vikomt, aki engem szeretett

Gabo Kiadó

új

28

18

Julia Quinn

A herceg és én

Gabo Kiadó

új

29

19

Mérő Vera

Lúg

Felhő Café Könyvek Kft.

új

13

20

Bajzáth Mária

Kerek élet fája

Lampion Könyvek

-14

42

21

Wilbur Smith, Mark Chadbourn

Az új királyság

Delej Kft.

új

18

22

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

-15

449

23

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

Érzelemszabályozás a gyakorlatban

Kulcslyuk Kiadó

új

20

24

Irvin D. Yalom

Minden mulandó

Park Kiadó

1

36

25

Grecsó Krisztián

Valami népi

Magvető Könyvkiadó

-3

78

26

Danielle Steel

Erkölcsi iránytű

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

29

31

27

Julia Quinn

A herceg és én (filmes borítóval)

Gabo Kiadó

új

26

28

Bánki György

A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Ab Ovo

6

34

29

Julia Quinn

A vikomt, aki engem szeretett (filmes borítóval)

Gabo Kiadó

új

27

30

Harper Lee

Ne bántsátok a feketerigót!

Geopen Kiadó

új

15

31

Shunmyo Masuno

ZEN - Az egyszerű élet művészete

21. Század Kiadó

20

113

32

Wim Hof

A Wim Hof-módszer

Jaffa Kiadó

-8

101

33

Julia Quinn

Rossz kor

Gabo Kiadó

új

28

34

Julia Quinn

Csókja megmondja - Hyacinth története

Gabo Kiadó

új

26

35

Cynthia Paterson, Brian Paterson

Foxwood összes meséje

Manó Könyvek

-24

60

36

Steven Saylor

Dominus

Agave Könyvek

új

10

37

Ziemowit Szczerek

Via Carpatia

& kiadó

22

50

38

Laura Baldini

A tanítónő

Central Könyvek

új

10

39

Michaeleen Doucleff

Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?

21. Század Kiadó

-35

54

40

Joanna Faber, Julie King

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek

Reneszánsz Könyvkiadó

-27

118

41

Julia Quinn

Esküvő lesz - Gregory története

Gabo Kiadó

új

24

42

Závada Pál

Apfelbaum

Magvető Könyvkiadó

-4

34

43

Kovács István (szerk.), Szánthó Miklós (szerk.), Törcsi Péter (szerk.)

Bolond lyukból

Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.

új

9

44

Bartos Erika

Balaton-Felvidék - Brúnó a Balatonon

Móra Könyvkiadó

új

3

45

Lauren Stockly, Ellen Surrey

Ismerd meg a szörnyeidet!

Kulcslyuk Kiadó

új

9

46

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 16. - A nagy dobás

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

-27

68

47

Havas Juli

Nincs Hold, ha nem nézed

PESTI KALLIGRAM KFT.

új

16

48

Beatrix Potter

Nyúl Péter és barátai

Manó Könyvek

új

22

49

Julie Heiland

Diana, a szívek királynője

Kossuth Kiadó

új

21

50

Lackfi János

Igaz mese a húsvétról

Cerkabella Könyvkiadó

-33

42

 

 

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

új

16

2

Szlavicsek Judit

Hullámsír

Libri Kiadó

új

23

3

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Kiadó

4

39

4

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor

6

142

5

Hans Rosenfeldt

Farkasok nyara

Animus Kiadó

új

25

6

Jorn Lier Horst

A barlanglakó

Animus Kiadó

-5

57

7

Jo Nesbø

A Patkánysziget és más történetek

Animus Kiadó

-5

54

8

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Kiadó

új

24

9

Lee Child, Andrew Child

Inkább a halál

General Press Könyvkiadó

-6

60

10

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

új

11

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szakácskönyv is készült a Bridgerton családhoz

A Julia Quinn könyveiből készült népszerű sorozathoz már egy nem hivatalos szakácskönyvet is kiadtak, hogy mi is elkészíthessük a debütáns bálok, a botrányba fulladó esküvők és a Bridgerton családi vacsorák legfinomabb fogásait.

...
Szórakozás

Spin-off sorozat készül a Bridgerton családhoz

Az új széria Charlotte királynéről szól majd, a Netflix már azt is bejelentette, hogy kik lesznek a szereplők.

...
Szórakozás

Ezt gondolja a Bridgerton írója az adaptációról

Márciusban folytatódik a Netflix meglepetés sikerének számító Bridgerton, hiszen jön a második évad. A sorozat Julia Quinn könyveit dolgozza fel, az író pedig most a Tatler oldalán fejtette ki véleményét az adaptációról és általában a könyvekről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.