A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének, a Billy Summersnek a főhőse egy bérgyilkos, aki utolsó megbizatására készül. Ahhoz azonban, hogy közelebb kerülhessen a célpontjához, be kell épülnie az amerikai kisvárosi hétköznapokba. Egy író álcáját veszi fel és elkezdi írni a saját memoárját. Könyve külön történetté terebélyesedik a regényben, múltja pedig olyan témákat hoz elő, mint a gyerekbántalmazás vagy az iraki háborús szerepvállalás.  

Bányász Attila | 2022. január 27. |
Stephen King
Billy Summers
Ford. Neset Adrienn, Európa, 2021, 472 oldal
-

A Billy Summers megváltás-regény: főhőse nemcsak a saját múltjával békél meg, de lefekteti valaki más jövőjének az alapjait is. Ehhez eszközként és célként is az irodalom, azon belül az írás szolgál, mint ahogy azt már Stephen Kingnél megszokhattuk. De mégis hogyan fér meg egymással a fegyver és a toll?

Stephen King nagybetűs mesét írt
Stephen King nagybetűs mesét írt

Kiadója szerint „egy csodálatos és félelmetes” történetet írt Stephen King, amelynek a címe is annyi lesz: Fairy Tale (~ Tündérmese). Várhatóan szeptemberben jelenik meg angolul és egy olyan fiú lesz a főhőse, akinek kulcsa van egy párhuzamos világhoz.

Tovább olvasok

Billy Summers jóravaló fickó, aki munkájából fakadóan sok rossz emberrel kerül kapcsolatba. Vannak, akikkel megbízóként, és vannak, akikkel rendhagyó távkapcsolat formájában. Utóbbiak végére golyóval tesz pontot. Billy ugyanis bérgyilkos, méghozzá nem is rossz. Elvégre soha nem kapták el, és soha nem tévesztett célt. Legfeljebb az életben. Bezzeg ő folyamatosan megtéveszt: Billy szerepet játszik, elrejtve valódi énjét mindenki más elől. Világában ez a túlélés záloga.

Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története
Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története

Stephen King és Pablo Larraín találkozása a képernyőn felér egy közös szerzői filmmel: miközben az író szinte szóról szóra adaptálta a saját írott művét, addig a rendező is belecsempészte a maga „nagy vizuális csendjeit” a képkockák közé. Az Apple TV+ streamingcsatornán látható végeredmény éppolyan eklektikus és lomha, mint a történet fantáziavilágán őrt álló Hosszú Srác. 

Tovább olvasok

Billy utolsó megbizatására készül. Egyetlen lövés, és egy zsák pénzzel gazdagabban hagyhatja maga mögött nem éppen makulátlan múltját. A ravasz meghúzása csak egy pillanat műve, a bérgyilkosság azonban erről jóval többről szól. Billynek részévé kell válnia az amerikai kisvárosi idillnek, hogy a célpontja közelébe juthasson. Stephen King pedig pont ennek a közegnek az ünnepelt krónikása. Most sem hagy minket cserben, a kötet 150 oldalas nyitánya Billy felkészülésével a gyilkosságra, a menekülésre és az átlényegülésre óda a kertvárosi léthez. Szomszédol, gondozza a gyepet, belakja az írói álcáját és a felvett kispolgári attitűdöt, melyeket mindinkább a magáénak érez. Igen, gondolja, tudna így élni. Talán nem is igazán érdemes máshogy. Kár, hogy ez nem az ő valósága. Az övé papírra kívánkozik.

Méghozzá szó szerint. Az írói alteregó megköveteli, ami neki jár: Billy írni kezd arról, amit a legjobban ismer.

Memoárja külön történetté terebélyesedik a történetben, amely alaposan szétzilálja a regény szerkezetét, de a Billy Summersben amúgy sem ez az egyetlen, ami szakít a szokványossal.

Ugyanakkor Billy rapszodikusan kibontakozó múltja a bántalmazott gyermekkorral, a menekülésre késztető gyermekotthonnal és az iraki háborús tapasztalattal sem éri el a kívánt hatást, felemás érzéseket szül az emberben. Ezek az egymásra dobált sablonok nem a karakter elmélyítését szolgálják, csupán felszínes maszatolásra jók. Pedig különösen nagy hangsúlyt fektet az író a fallúdzsai háborús ütközetekre, amelyek azon kívül, hogy valóban megtörténtek – Bing West No True Glory című könyvét vette hozzá alapul King, amiért köszönetet is mond –, nem sok újdonsággal szolgálnak: akciójelenetek sematikus leírásai, még csak nem is különösebben érdekfeszítő stílusban. Ugyanis

King saját írói hangot ad címszereplőjének. Billy Summers történetét így mintha valaki egészen más vetette volna papírra.

Amiért Billy karaktere mégis belopja magát a szívünkbe, azt Alice-nek köszönheti. Alice egy fiatal lány, akivel az ominózus lövés után sodorja össze a sorsa, és akit megment mindentől és mindenkitől. Legfőképp önmagától. Ahogy Billy memoárja terebéjesedik, és a pandémiát megidéző, kényszerű összezártságuk Alice-szel kezd új színezetet ölteni, a rossz útra tévedt, egykori iraki veterán megváltja önmagát. Igaz, King közben pocskondiázza kicsit Trumpot, és talán túl könnyedén átlendül egy csoportos nemi erőszakon, de a valóság is hasonlóan kegyetlen tud lenni. Billy és Alice rendhagyó kapcsolatát egymás előtt felvállalt sebezhetőségük mélyíti el, és kovácsolja bizalommá. 

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ
Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Kapcsolatról, fausti alkuról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél Stephen King négy új kisregényében. A Minél véresebb hol krimi, hol horror, egyszer morbid, máskor kafkai, de garantáltan ránk hozza a frászt.

Tovább olvasok

King ezúttal hanyagolja a természetfölöttit, bár arra képtelen, hogy ne helyezze el a történetét szerteágazó könyves univerzumában. Így az olvasók kapnak az íróra jellemző kikacsintást más műveire, amíg hősök rövid pihenőt tartanak Colorado hegyei közt.

Amikor Billy Summers élettörténete papíron és valóságban összeér, megtörténik az a varázslat, amiért Stephen Kinget szeretjük.

A kettős lezárással kap igazán értelmet Billy memoárja, és az a gyanúm, hogy ez lehetett az alapötlet, amiért egyáltalán megszületett ez a regény. Billy Summers, akinek a munkája a pusztítás, az alkotásban vezekel. Billy minden elképzelhető módon megmentette Alice-t, de a legnagyobb ajándék, amit adhatott neki, az a teremtés. „Te tudtad, hogy ez is megtörténhet? Tudtad, hogy leülhetsz egy képernyő vagy füzet elé, és megváltoztathatod a világot? Nem tart sokáig, a világ mindig visszaszivárog, de addig fantasztikus érzés. Mindent betöltő. Mert úgy alakíthatod a dolgokat, ahogy akarod…”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King nagybetűs mesét írt

Kiadója szerint „egy csodálatos és félelmetes” történetet írt Stephen King, amelynek a címe is annyi lesz: Fairy Tale (~ Tündérmese). Várhatóan szeptemberben jelenik meg angolul és egy olyan fiú lesz a főhőse, akinek kulcsa van egy párhuzamos világhoz.

...
Szórakozás

Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története

Stephen King és Pablo Larraín találkozása a képernyőn felér egy közös szerzői filmmel: miközben az író szinte szóról szóra adaptálta a saját írott művét, addig a rendező is belecsempészte a maga „nagy vizuális csendjeit” a képkockák közé. 

...
Hírek

Stephen King meghódítja a podcastek világát is

Új területet hódít meg Stephen King – egyik története podcast-sorozatként fog megelevenedni. A Strawberry spring című horror novellájából az Audio Up Media, az iHeartMedia és Lee Metzger író, rendező összefogásával készül adaptáció.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten