A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének, a Billy Summersnek a főhőse egy bérgyilkos, aki utolsó megbizatására készül. Ahhoz azonban, hogy közelebb kerülhessen a célpontjához, be kell épülnie az amerikai kisvárosi hétköznapokba. Egy író álcáját veszi fel és elkezdi írni a saját memoárját. Könyve külön történetté terebélyesedik a regényben, múltja pedig olyan témákat hoz elő, mint a gyerekbántalmazás vagy az iraki háborús szerepvállalás.  

Bányász Attila | 2022. január 27. |
Stephen King
Billy Summers
Ford. Neset Adrienn, Európa, 2021, 472 oldal
-

A Billy Summers megváltás-regény: főhőse nemcsak a saját múltjával békél meg, de lefekteti valaki más jövőjének az alapjait is. Ehhez eszközként és célként is az irodalom, azon belül az írás szolgál, mint ahogy azt már Stephen Kingnél megszokhattuk. De mégis hogyan fér meg egymással a fegyver és a toll?

Stephen King nagybetűs mesét írt
Stephen King nagybetűs mesét írt

Kiadója szerint „egy csodálatos és félelmetes” történetet írt Stephen King, amelynek a címe is annyi lesz: Fairy Tale (~ Tündérmese). Várhatóan szeptemberben jelenik meg angolul és egy olyan fiú lesz a főhőse, akinek kulcsa van egy párhuzamos világhoz.

Tovább olvasok

Billy Summers jóravaló fickó, aki munkájából fakadóan sok rossz emberrel kerül kapcsolatba. Vannak, akikkel megbízóként, és vannak, akikkel rendhagyó távkapcsolat formájában. Utóbbiak végére golyóval tesz pontot. Billy ugyanis bérgyilkos, méghozzá nem is rossz. Elvégre soha nem kapták el, és soha nem tévesztett célt. Legfeljebb az életben. Bezzeg ő folyamatosan megtéveszt: Billy szerepet játszik, elrejtve valódi énjét mindenki más elől. Világában ez a túlélés záloga.

Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története
Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története

Stephen King és Pablo Larraín találkozása a képernyőn felér egy közös szerzői filmmel: miközben az író szinte szóról szóra adaptálta a saját írott művét, addig a rendező is belecsempészte a maga „nagy vizuális csendjeit” a képkockák közé. Az Apple TV+ streamingcsatornán látható végeredmény éppolyan eklektikus és lomha, mint a történet fantáziavilágán őrt álló Hosszú Srác. 

Tovább olvasok

Billy utolsó megbizatására készül. Egyetlen lövés, és egy zsák pénzzel gazdagabban hagyhatja maga mögött nem éppen makulátlan múltját. A ravasz meghúzása csak egy pillanat műve, a bérgyilkosság azonban erről jóval többről szól. Billynek részévé kell válnia az amerikai kisvárosi idillnek, hogy a célpontja közelébe juthasson. Stephen King pedig pont ennek a közegnek az ünnepelt krónikása. Most sem hagy minket cserben, a kötet 150 oldalas nyitánya Billy felkészülésével a gyilkosságra, a menekülésre és az átlényegülésre óda a kertvárosi léthez. Szomszédol, gondozza a gyepet, belakja az írói álcáját és a felvett kispolgári attitűdöt, melyeket mindinkább a magáénak érez. Igen, gondolja, tudna így élni. Talán nem is igazán érdemes máshogy. Kár, hogy ez nem az ő valósága. Az övé papírra kívánkozik.

Méghozzá szó szerint. Az írói alteregó megköveteli, ami neki jár: Billy írni kezd arról, amit a legjobban ismer.

Memoárja külön történetté terebélyesedik a történetben, amely alaposan szétzilálja a regény szerkezetét, de a Billy Summersben amúgy sem ez az egyetlen, ami szakít a szokványossal.

Ugyanakkor Billy rapszodikusan kibontakozó múltja a bántalmazott gyermekkorral, a menekülésre késztető gyermekotthonnal és az iraki háborús tapasztalattal sem éri el a kívánt hatást, felemás érzéseket szül az emberben. Ezek az egymásra dobált sablonok nem a karakter elmélyítését szolgálják, csupán felszínes maszatolásra jók. Pedig különösen nagy hangsúlyt fektet az író a fallúdzsai háborús ütközetekre, amelyek azon kívül, hogy valóban megtörténtek – Bing West No True Glory című könyvét vette hozzá alapul King, amiért köszönetet is mond –, nem sok újdonsággal szolgálnak: akciójelenetek sematikus leírásai, még csak nem is különösebben érdekfeszítő stílusban. Ugyanis

King saját írói hangot ad címszereplőjének. Billy Summers történetét így mintha valaki egészen más vetette volna papírra.

Amiért Billy karaktere mégis belopja magát a szívünkbe, azt Alice-nek köszönheti. Alice egy fiatal lány, akivel az ominózus lövés után sodorja össze a sorsa, és akit megment mindentől és mindenkitől. Legfőképp önmagától. Ahogy Billy memoárja terebéjesedik, és a pandémiát megidéző, kényszerű összezártságuk Alice-szel kezd új színezetet ölteni, a rossz útra tévedt, egykori iraki veterán megváltja önmagát. Igaz, King közben pocskondiázza kicsit Trumpot, és talán túl könnyedén átlendül egy csoportos nemi erőszakon, de a valóság is hasonlóan kegyetlen tud lenni. Billy és Alice rendhagyó kapcsolatát egymás előtt felvállalt sebezhetőségük mélyíti el, és kovácsolja bizalommá. 

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ
Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Kapcsolatról, fausti alkuról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél Stephen King négy új kisregényében. A Minél véresebb hol krimi, hol horror, egyszer morbid, máskor kafkai, de garantáltan ránk hozza a frászt.

Tovább olvasok

King ezúttal hanyagolja a természetfölöttit, bár arra képtelen, hogy ne helyezze el a történetét szerteágazó könyves univerzumában. Így az olvasók kapnak az íróra jellemző kikacsintást más műveire, amíg hősök rövid pihenőt tartanak Colorado hegyei közt.

Amikor Billy Summers élettörténete papíron és valóságban összeér, megtörténik az a varázslat, amiért Stephen Kinget szeretjük.

A kettős lezárással kap igazán értelmet Billy memoárja, és az a gyanúm, hogy ez lehetett az alapötlet, amiért egyáltalán megszületett ez a regény. Billy Summers, akinek a munkája a pusztítás, az alkotásban vezekel. Billy minden elképzelhető módon megmentette Alice-t, de a legnagyobb ajándék, amit adhatott neki, az a teremtés. „Te tudtad, hogy ez is megtörténhet? Tudtad, hogy leülhetsz egy képernyő vagy füzet elé, és megváltoztathatod a világot? Nem tart sokáig, a világ mindig visszaszivárog, de addig fantasztikus érzés. Mindent betöltő. Mert úgy alakíthatod a dolgokat, ahogy akarod…”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King nagybetűs mesét írt

Kiadója szerint „egy csodálatos és félelmetes” történetet írt Stephen King, amelynek a címe is annyi lesz: Fairy Tale (~ Tündérmese). Várhatóan szeptemberben jelenik meg angolul és egy olyan fiú lesz a főhőse, akinek kulcsa van egy párhuzamos világhoz.

...
Szórakozás

Két világ közt reked Stephen King tévésorozata, a Lisey története

Stephen King és Pablo Larraín találkozása a képernyőn felér egy közös szerzői filmmel: miközben az író szinte szóról szóra adaptálta a saját írott művét, addig a rendező is belecsempészte a maga „nagy vizuális csendjeit” a képkockák közé. 

...
Hírek

Stephen King meghódítja a podcastek világát is

Új területet hódít meg Stephen King – egyik története podcast-sorozatként fog megelevenedni. A Strawberry spring című horror novellájából az Audio Up Media, az iHeartMedia és Lee Metzger író, rendező összefogásával készül adaptáció.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét