Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

Tavaly jelent meg magyarul az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins válogatáskötete, az Az a baj a költészettel. A Kőrizs Imre fordításában készült antológia margós bemutatójáról ősszel mi is írtunk, most pedig Balajthy Ágnes kritikáját ajánljuk kötetről, amely az 1749-en olvasható. Az írás nyomán pár pontban összefoglaltuk, hogy mitől is olyan izgalmas Billy Collins játékos költői világa.

 

Könyves Magazin | 2021. január 26. |
 • 2020-ban az angolszász líra több csúcsteljesítménye is elérhetővé vált magyarul: John Ashbery és Frank O’Hara kötetei mellett megjelent az Az a baj a költészettel is.
 • A kötet Collins tizenegy legutóbbi verseskönyvének anyagából szemezget. A terjedelmes válogatáskötet kifejezetten széles keresztmetszetet adva mutatja be annak a szerzőnek az életművét, akit a legnépszerűbb kortárs amerikai költőként szokás emlegetni.
BILLY COLLINS
Az a baj a költészettel
Ford.: Kőrizs Imre, Jelenkor, 2020, 315 oldal
Billy Collins: Az a baj a költészettel
 • Collins versei alapvetően jól érthetőek – ráadásul szórakoztatóak, szellemesek, olykor akár viccesek is. A könnyen érthetőség azonban nem jelent egyet sem valamiféle antiintellektualizmussal, sem a Rupi Kaur-féle egysíkúsággal.
 • Az Introduction to Poetry (Bevezetés a költészetbe) Collins egyik legtöbbet idézet műve, a költemény épp a líra érthetőségéről, illetve a líraértés mikéntjéről tesz fel kérdéseket, az „iskolás” olvasásmódot pedig kifigurázza.
 • Collins szövege nemcsak egy nyitottabb, de jóval könnyedebb és érzékibb, együttalkotásként felfogható viszony kialakítására biztatja a költészettel ismerkedőket, így saját olvasóját is.
 • A játékosságnak Collins írásművészetében fontos helye van.  
 • Collins verseire jellemző, hogy történetszerűek, illetve egy allegorikus gondolatsor kibontására épülnek, szerkezetük, érvelésmódjuk éppen ezért jól követhető, akár a hármas tagolás szabályszerűségét is megőrzi. Poétikai eszköztáruk is hagyományosnak mondható, hiszen gerincüket a hétköznapi élet színtereihez vagy a természeti szférához köthető költői képek alkotják. Ugyanakkor talán legfontosabb hatáseffektusuk az irónia.
 • Collins versei úgy tűnnek élőbeszédszerűnek, és keltik a beszélő jelenlétének illúzióját, hogy közben továbbra is megfelelnek a jó nyelvi megformáltság kívánalmainak.
 • A már többször emlegetett collinsi irónia és humor az angolszász költészet egy izgalmas és gazdag hagyományát folytatja – szemben a magyar lírában jóval jelentősebb szó- és rímjáték tendenciájával – elsősorban gondolati alakzatokra, szellemes ötletekre épül. 
 • Collins költészete kiemelten foglalkozik a halál tapasztalatával. 
 • Ha az Istentelen szonett No.1-ben említett Donne-szótárhoz hasonlóan Billy Collins verseinek gyakorisági szótára is elkészülne, annak legelején a ceruza, a toll, a könyv, az olvasó, a vers (ez egyébként nagybetűvel kezdve egy verscím is), a költészet (még ez is!) szó szerepelne. A szerző életművének jól érzékelhető egységét többek között a költészetről folyó, kötetről kötetre újjáéledő metadiskurzus biztosítja.
 • Billy Collins megközelítésmódjában van valami végtelenül szimpatikus: versei képesek újra meg újra bizonyítani, hogy a költészet – akárcsak az időnkénti semmittevés – elemi létszükséglet.

Olvassátok el a teljes kritikát ITT!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Billy Collins: Olvasni kell, mielőtt leülsz írni

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins volt a Margó vendége tegnap, ahol Závada Péter kérdezte az Az a baj a költészettel című kötetről. 

...
Nagy

Ezeket a külföldi könyveket keresd a Margó Irodalmi Fesztiválon!

Összegyűjtöttük nektek, milyen külföldi könyvekkel és szerzőkkel találkozhattok a Margón október 15–18. közt. 

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...
Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.