Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Hagyományosnak éppen nem mondható szerelmi élete miatt az emberek könnyen megnyíltak Simone de Beauvoir előtt, sőt, egy most megjelenő kötet szerint élete során az író-filozófus mintegy 20 ezer levelet kapott, melyekben tanácsot kértek tőle az emberek.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 10. |

A második nem című kötete 1949-es megjelenése óta valódi feminista ikonnak számított Simone de Beauvoir, ráadásul Jean-Paul Sartre-ral való nyitott kapcsolata sem volt a korban éppen hagyományosnak mondható. Egy szeptemberben megjelenő kötet (Sex, Love, and Letters: Writing Simone de Beauvoir) szerint talán pontosan ez az oka, hogy az olvasók a világ minden tájáról levelekkel bombázták az író-filozófust, melyekben a szerelemről és a szexualitásról is kikérték a tanácsát. 

A levelekben egészen intim problémákat tártak Beauvoir elé. 1962-ben például – öt évvel azelőtt, hogy a homoszexualitást dekriminalizálták volna Nagy-Britanniában – egy nő azt írta: „Olyasvalaki vagyok, akit perverznek, leszbikusnak neveznek. A barátnőmmel évek óta szeretjük egymást. Kérem, meg tudná adni egy olyan orvos nevét, aki sebészeti műtétet hajtana végre rajtam és férfivé operálna?” Más arról írt, hogy még sosem volt szerelmes vagy érzett szexuális vágyat, egy asszony pedig arról a megrázkódtatásról írt, amikor egy „koszos” asztalon illegális abortuszt hajtottak végre rajta (egy olyan korban, amikor a magzatelhajtást még törvényileg tiltották).

A levelekre egy texasi professzor, Judith Coffin akadt rá, amikor A második nemmel kapcsolatban végzett kutatásokat a párizsi nemzeti könyvtárban, és a Guardiannek azt nyilatkozta, semmi sem készített fel arra a drámára, amely ezekben a levelekben a szeme elé tárult. Bár az írók sokszor kapnak olvasói leveleket, de nem mindig tartják meg őket, szerinte viszont ezek a levelek azt bizonyítják, hogy Beauvoir nagyon is törődött az olvasóival. A kutatót kimondottan meglepte, hogy minden harmadik levelet férfiak írtak, és az aztán még inkább, amikor egy ismerőst is felfedezett a levélírók között. Mivel az anyag rendkívül személyesnek bizonyult, Coffin egyáltalán nem törekedett arra, hogy bárkit is megpróbáljon beazonosítani, az egyik levélíróban ugyanakkor egy közeli barátja apját vélte felfedezni, aki 1964-ben a félresiklott magánéletéről írt a filozófusnak, egészen pontosan arról, hogy van egy sokkal fiatalabb szeretője és hogy féltékenység gyötri, amiért a szeretője megcsalta őt. A közeli barát megmutatta a kutatónak azt a háromoldalas válaszlevelet is, amelyet Beauvoir intézett az apához, és amelyben minden együttérzése ellenére is leszögezte, hogy az említett férfi kapcsolata semmiben sem hasonlít ahhoz az egyezséghez, amelyet ő kötött Sartre-ral. A levélírók között amúgy nagyon sok olyan akadt, aki a házasságon belüli erőszakra panaszkodott – mindezt egy olyan korban, amikor az még lényegében tabunak számított.

A kutató szerint a gyári munkástól az orvosig szinte minden társadalmi státuszú ember megtalálható azok között, akik tollat ragadtak és levelet írtak a filozófusnak. Beauvoir 1986-ban meghalt, de a montparnasse-i temetőben a mai napig hagynak a sírján üzeneteket.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sokáig a francia ellenállás regényének tartották Simone de Beauvoir művét

Simone de Beauvoir felvillanó emlékekből összeálló, a bűntudat, a felelősség kérdését boncolgató regénye felvonultatja az egzisztencializmus valamennyi fontos témáját.

...
Kritika

Beauvoir ifjúkori önarcképe(i)

...
Általános cikkek

Simone de Beauvoir jövő héten lenne 100 éves

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.