Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Hagyományosnak éppen nem mondható szerelmi élete miatt az emberek könnyen megnyíltak Simone de Beauvoir előtt, sőt, egy most megjelenő kötet szerint élete során az író-filozófus mintegy 20 ezer levelet kapott, melyekben tanácsot kértek tőle az emberek.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 10. |

A második nem című kötete 1949-es megjelenése óta valódi feminista ikonnak számított Simone de Beauvoir, ráadásul Jean-Paul Sartre-ral való nyitott kapcsolata sem volt a korban éppen hagyományosnak mondható. Egy szeptemberben megjelenő kötet (Sex, Love, and Letters: Writing Simone de Beauvoir) szerint talán pontosan ez az oka, hogy az olvasók a világ minden tájáról levelekkel bombázták az író-filozófust, melyekben a szerelemről és a szexualitásról is kikérték a tanácsát. 

A levelekben egészen intim problémákat tártak Beauvoir elé. 1962-ben például – öt évvel azelőtt, hogy a homoszexualitást dekriminalizálták volna Nagy-Britanniában – egy nő azt írta: „Olyasvalaki vagyok, akit perverznek, leszbikusnak neveznek. A barátnőmmel évek óta szeretjük egymást. Kérem, meg tudná adni egy olyan orvos nevét, aki sebészeti műtétet hajtana végre rajtam és férfivé operálna?” Más arról írt, hogy még sosem volt szerelmes vagy érzett szexuális vágyat, egy asszony pedig arról a megrázkódtatásról írt, amikor egy „koszos” asztalon illegális abortuszt hajtottak végre rajta (egy olyan korban, amikor a magzatelhajtást még törvényileg tiltották).

A levelekre egy texasi professzor, Judith Coffin akadt rá, amikor A második nemmel kapcsolatban végzett kutatásokat a párizsi nemzeti könyvtárban, és a Guardiannek azt nyilatkozta, semmi sem készített fel arra a drámára, amely ezekben a levelekben a szeme elé tárult. Bár az írók sokszor kapnak olvasói leveleket, de nem mindig tartják meg őket, szerinte viszont ezek a levelek azt bizonyítják, hogy Beauvoir nagyon is törődött az olvasóival. A kutatót kimondottan meglepte, hogy minden harmadik levelet férfiak írtak, és az aztán még inkább, amikor egy ismerőst is felfedezett a levélírók között. Mivel az anyag rendkívül személyesnek bizonyult, Coffin egyáltalán nem törekedett arra, hogy bárkit is megpróbáljon beazonosítani, az egyik levélíróban ugyanakkor egy közeli barátja apját vélte felfedezni, aki 1964-ben a félresiklott magánéletéről írt a filozófusnak, egészen pontosan arról, hogy van egy sokkal fiatalabb szeretője és hogy féltékenység gyötri, amiért a szeretője megcsalta őt. A közeli barát megmutatta a kutatónak azt a háromoldalas válaszlevelet is, amelyet Beauvoir intézett az apához, és amelyben minden együttérzése ellenére is leszögezte, hogy az említett férfi kapcsolata semmiben sem hasonlít ahhoz az egyezséghez, amelyet ő kötött Sartre-ral. A levélírók között amúgy nagyon sok olyan akadt, aki a házasságon belüli erőszakra panaszkodott – mindezt egy olyan korban, amikor az még lényegében tabunak számított.

A kutató szerint a gyári munkástól az orvosig szinte minden társadalmi státuszú ember megtalálható azok között, akik tollat ragadtak és levelet írtak a filozófusnak. Beauvoir 1986-ban meghalt, de a montparnasse-i temetőben a mai napig hagynak a sírján üzeneteket.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sokáig a francia ellenállás regényének tartották Simone de Beauvoir művét

Simone de Beauvoir felvillanó emlékekből összeálló, a bűntudat, a felelősség kérdését boncolgató regénye felvonultatja az egzisztencializmus valamennyi fontos témáját.

...
Kritika

Beauvoir ifjúkori önarcképe(i)

...
Általános cikkek

Simone de Beauvoir jövő héten lenne 100 éves

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.