Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

Hagyományosnak éppen nem mondható szerelmi élete miatt az emberek könnyen megnyíltak Simone de Beauvoir előtt, sőt, egy most megjelenő kötet szerint élete során az író-filozófus mintegy 20 ezer levelet kapott, melyekben tanácsot kértek tőle az emberek.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 10. |

A második nem című kötete 1949-es megjelenése óta valódi feminista ikonnak számított Simone de Beauvoir, ráadásul Jean-Paul Sartre-ral való nyitott kapcsolata sem volt a korban éppen hagyományosnak mondható. Egy szeptemberben megjelenő kötet (Sex, Love, and Letters: Writing Simone de Beauvoir) szerint talán pontosan ez az oka, hogy az olvasók a világ minden tájáról levelekkel bombázták az író-filozófust, melyekben a szerelemről és a szexualitásról is kikérték a tanácsát. 

A levelekben egészen intim problémákat tártak Beauvoir elé. 1962-ben például – öt évvel azelőtt, hogy a homoszexualitást dekriminalizálták volna Nagy-Britanniában – egy nő azt írta: „Olyasvalaki vagyok, akit perverznek, leszbikusnak neveznek. A barátnőmmel évek óta szeretjük egymást. Kérem, meg tudná adni egy olyan orvos nevét, aki sebészeti műtétet hajtana végre rajtam és férfivé operálna?” Más arról írt, hogy még sosem volt szerelmes vagy érzett szexuális vágyat, egy asszony pedig arról a megrázkódtatásról írt, amikor egy „koszos” asztalon illegális abortuszt hajtottak végre rajta (egy olyan korban, amikor a magzatelhajtást még törvényileg tiltották).

A levelekre egy texasi professzor, Judith Coffin akadt rá, amikor A második nemmel kapcsolatban végzett kutatásokat a párizsi nemzeti könyvtárban, és a Guardiannek azt nyilatkozta, semmi sem készített fel arra a drámára, amely ezekben a levelekben a szeme elé tárult. Bár az írók sokszor kapnak olvasói leveleket, de nem mindig tartják meg őket, szerinte viszont ezek a levelek azt bizonyítják, hogy Beauvoir nagyon is törődött az olvasóival. A kutatót kimondottan meglepte, hogy minden harmadik levelet férfiak írtak, és az aztán még inkább, amikor egy ismerőst is felfedezett a levélírók között. Mivel az anyag rendkívül személyesnek bizonyult, Coffin egyáltalán nem törekedett arra, hogy bárkit is megpróbáljon beazonosítani, az egyik levélíróban ugyanakkor egy közeli barátja apját vélte felfedezni, aki 1964-ben a félresiklott magánéletéről írt a filozófusnak, egészen pontosan arról, hogy van egy sokkal fiatalabb szeretője és hogy féltékenység gyötri, amiért a szeretője megcsalta őt. A közeli barát megmutatta a kutatónak azt a háromoldalas válaszlevelet is, amelyet Beauvoir intézett az apához, és amelyben minden együttérzése ellenére is leszögezte, hogy az említett férfi kapcsolata semmiben sem hasonlít ahhoz az egyezséghez, amelyet ő kötött Sartre-ral. A levélírók között amúgy nagyon sok olyan akadt, aki a házasságon belüli erőszakra panaszkodott – mindezt egy olyan korban, amikor az még lényegében tabunak számított.

A kutató szerint a gyári munkástól az orvosig szinte minden társadalmi státuszú ember megtalálható azok között, akik tollat ragadtak és levelet írtak a filozófusnak. Beauvoir 1986-ban meghalt, de a montparnasse-i temetőben a mai napig hagynak a sírján üzeneteket.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sokáig a francia ellenállás regényének tartották Simone de Beauvoir művét

Simone de Beauvoir felvillanó emlékekből összeálló, a bűntudat, a felelősség kérdését boncolgató regénye felvonultatja az egzisztencializmus valamennyi fontos témáját.

...
Kritika

Beauvoir ifjúkori önarcképe(i)

...
Általános cikkek

Simone de Beauvoir jövő héten lenne 100 éves

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Podcast

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

Ősei, a Jablonczay, Gacsáry, Szabó család szövevényes, mitológiai haragokkal, sírig tartó szerelemmel, határfeszegetésekkel, viszonzatlan érzelmekkel, zsigerig hatoló félelmekkel teli történetét szálazta, bogozta ki Szabó Magda a Régimódi történetben. A Szabó Magda-titok című podcast legújabb adásában kitárgyaltuk a regényt.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.