Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

93 éves korában, álmában érte a halál idősebb John Romita képregényírót, a Pókember művészét és többek között a Rozsomák és Mary Jane Watson figuráinak megalkotóját.

ko | 2023. június 15. |

Az ünnepelt művész 1966-ban kezdett rajzolni A csodálatos Pókember számára, és két évtizeden át művészeti igazgatóként dolgozott a Marvelnél.  Fia, John Romita Jr, aki szintén sikeres képregényíró, kedd este Twitter-bejegyzésben erősítette meg a halálesetet. „Nehéz szívvel mondom ezt” – írta az ifjabb Romita. „Apám egy legenda a művészvilágban, és megtiszteltetés lenne, ha az ő nyomdokaiba léphetnék.  

Ő volt a legnagyszerűbb ember, akivel valaha találkoztam.

Az 1930-ban Brooklynban, ötgyermekes családban született idősebb Romita korán sikert aratott a képregényiparban. Két évvel a manhattani ipari művészeti iskola elvégzése után 19 évesen kezdett közreműködni a Famous Funnies című sorozatban, majd egy középiskolai baráttal való véletlen találkozás oda vezetett, hogy szellemművészként (ő alkot, de a nevét másvalaki adja hozzá) dolgozhatott a Timely Comicsnál – a későbbi Marvel cégnél. Az Egyesült Államok hadseregében eltöltött rövid idő után az 1950-es években visszatért a képregényekhez, idejét a Marvel és a DC között osztotta meg. Csak 1966-ban kezdett el a Marvel Pókemberéhez rajzolni - ez öt évig tartott, és a legismertebb munkája lett. Leváltotta Steve Ditkot, és elkezdett együtt dolgozni Stan Lee-vel a sorozaton. Egy éven belül a képregény a Marvel legkeresettebb termékévé vált, megelőzve a Fantasztikus Négyest.

Romita pályája során több emlékezetes karakter is bemutatkozott a Pókember-univerzumban, köztük például Peter Parker szerelme, Mary Jane Watson. Végül szerepe nem hivatalos művészeti igazgatói pozícióvá formálódott a Marvelnél, ezt a címet 1973-ban tették hivatalossá. Több mint két évtizeden át dolgozott ebben a munkakörben, ahol felügyelte többek között

a Rozsomák vagy a vérszomjas antihős, a Megtorló tervezését és bevezetését. 

1996-ban elhagyta a híres képregénykiadót, hogy nyugdíjba vonuljon. Annak ellenére, hogy karrierjének legjelentősebb állomása volt, kezdetben ellenállt a Pókemberben való munkának, mondta el 2001-ben az Alter Ego című amerikai képregénymagazinnak. "Az egyetlen ok, amiért beszálltam a Pókemberbe, az volt, hogy Stan megkért, én pedig úgy éreztem, segítenem kell neki." Az idősebb John Romita 2002-ben bekerült az Eisner Awards Hírességek, 2020-ban pedig az Inkwell Awards Hírességek csarnokába is. 

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

Pókember idén nyáron fogja ünnepelni a 60. születésnapját,  a világ egyik legnépszerűbb szuperhősét a kerek évforduló alkalmából Marvel idén egy különleges kiadvánnyal ünnepli.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!