Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

93 éves korában, álmában érte a halál idősebb John Romita képregényírót, a Pókember művészét és többek között a Rozsomák és Mary Jane Watson figuráinak megalkotóját.

ko | 2023. június 15. |

Az ünnepelt művész 1966-ban kezdett rajzolni A csodálatos Pókember számára, és két évtizeden át művészeti igazgatóként dolgozott a Marvelnél.  Fia, John Romita Jr, aki szintén sikeres képregényíró, kedd este Twitter-bejegyzésben erősítette meg a halálesetet. „Nehéz szívvel mondom ezt” – írta az ifjabb Romita. „Apám egy legenda a művészvilágban, és megtiszteltetés lenne, ha az ő nyomdokaiba léphetnék.  

Ő volt a legnagyszerűbb ember, akivel valaha találkoztam.

Az 1930-ban Brooklynban, ötgyermekes családban született idősebb Romita korán sikert aratott a képregényiparban. Két évvel a manhattani ipari művészeti iskola elvégzése után 19 évesen kezdett közreműködni a Famous Funnies című sorozatban, majd egy középiskolai baráttal való véletlen találkozás oda vezetett, hogy szellemművészként (ő alkot, de a nevét másvalaki adja hozzá) dolgozhatott a Timely Comicsnál – a későbbi Marvel cégnél. Az Egyesült Államok hadseregében eltöltött rövid idő után az 1950-es években visszatért a képregényekhez, idejét a Marvel és a DC között osztotta meg. Csak 1966-ban kezdett el a Marvel Pókemberéhez rajzolni - ez öt évig tartott, és a legismertebb munkája lett. Leváltotta Steve Ditkot, és elkezdett együtt dolgozni Stan Lee-vel a sorozaton. Egy éven belül a képregény a Marvel legkeresettebb termékévé vált, megelőzve a Fantasztikus Négyest.

Romita pályája során több emlékezetes karakter is bemutatkozott a Pókember-univerzumban, köztük például Peter Parker szerelme, Mary Jane Watson. Végül szerepe nem hivatalos művészeti igazgatói pozícióvá formálódott a Marvelnél, ezt a címet 1973-ban tették hivatalossá. Több mint két évtizeden át dolgozott ebben a munkakörben, ahol felügyelte többek között

a Rozsomák vagy a vérszomjas antihős, a Megtorló tervezését és bevezetését. 

1996-ban elhagyta a híres képregénykiadót, hogy nyugdíjba vonuljon. Annak ellenére, hogy karrierjének legjelentősebb állomása volt, kezdetben ellenállt a Pókemberben való munkának, mondta el 2001-ben az Alter Ego című amerikai képregénymagazinnak. "Az egyetlen ok, amiért beszálltam a Pókemberbe, az volt, hogy Stan megkért, én pedig úgy éreztem, segítenem kell neki." Az idősebb John Romita 2002-ben bekerült az Eisner Awards Hírességek, 2020-ban pedig az Inkwell Awards Hírességek csarnokába is. 

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

Pókember idén nyáron fogja ünnepelni a 60. születésnapját,  a világ egyik legnépszerűbb szuperhősét a kerek évforduló alkalmából Marvel idén egy különleges kiadvánnyal ünnepli.

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

Douglas Wolk író-kritikus nem kevesebbre vállalkozott, minthogy elolvassa az összes megjelent Marvel-képregényt (mind a 27 ezret), és könyvet ír a tapasztalatairól.

...
Hírek

Felbukkant a legelső Marvel-képregény egy különleges példánya, le is csaptak rá

Az első kiadás olyan szuperhőskaraktereket mutatott be, mint a Torpedó és az eredeti Fáklya.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Hírek

Videó: Kigyulladt Stephen King és Stanley Kubrick horrorhotelje A ragyogásból

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.