Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Számos hollywoodi sztár és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendező részvételével startol kedd este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 21 film versenyez az Arany Pálmáért, köztük Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders új filmjei, valamint Martin Scorsese David Grann bestselleréből készített háromórás eposza. A világ egyik legrangosabb filmes találkozóján Magyarországot három női alkotó képviseli: Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes programban versenyez, amelynek Enyedi Ildikó a zsűrielnöke, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.
Vass Norbert | 2023. május 16. |

A vörös szőnyeget alighanem kiterítették már a Croisette körúton található Fesztivál- és Kongresszusi Palota elé, és az előttünk álló napokban olyan hírességek sétálnak majd végig rajta, mint az Indiana Jones és a sors tárcsája premierjére odautazó Phoebe Waller-Bridge és Harrison Ford, a Maiwenn rendezte kosztümös drámában látható Johnny Depp, a Todd Haynes May/December című alkotásának főszereplőiként Cannes-ba érkező Julianne Moore és Natalie Portman, az Asteroid City című Wes Anderson-film világpremierjét megtekintő Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie vagy a kedd esti nyitóünnepségen az életművéért tiszteletbeli Arany Pálmában részesülő Michael Douglas.

A kétszeres Arany Pálma-díjas svéd Ruben Östlund vezette zsűri 21 film közül választja ki 2023 fődíjasát.

A jelöltek közül Wim Wendersnek, Nanni Morettinek, Koreeda Hirokazunak, Nuri Bilge Ceylannak van már Arany Pálmája, a 86 éves Ken Loach pedig kétszeres fődíjas. A filmművészet egyik legértékesebb szobráért versenybe szálló filmek harmadát ‒ vagyis összesen hét alkotást ‒ jegyzik idén női rendezők. Ilyenre még nem volt példa a seregszemle történetében.

Ott lesz a versenyprogramban Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című mozija is, amely az amerikai bűnüldözés egyik legsötétebb fejezetét, illetve az FBI születését viszi színre.

A Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével készült mozi David Grann Megfojtott virágok címmel 2018-ban magyarul is megjelent bestsellerét adaptálta filmvászonra.

A történet az 1920-as években, Oklahomában játszódik, akkoriban, amikor kiderült: az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik az őslakos osszázs törzs földjei alatt. A hír hallatán kalandorok és vállalkozók tömege érkezett a meggazdagodás reményében a prérire, ahol nemsokára egy rejtélyes gyilkosságsorozat vette kezdetét. Ennek a felgöngyölítését ígéri a maratoni hosszúságú film.

david grann
Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
Ford. Babits Péter, Bookline Könyvek, 2019, 353 oldal
David Grann: Megfojtott virágok könyv

Bemutatnak Cannes-ban egy másik jelentősnek ígérkező adaptációt is. Jonathan Glazer The Zone of Interest című, egy náci parancsnok és felesége álmaira fókuszáló, Martin Amis regénye alapján készült moziját.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és Cannes történetében először fognak bemutatni mongol filmet. Valamennyi nagy amerikai stúdió igent mondott a szervezők meghívására, és a részvételi feltételeknek megfelelően először moziban mutatják be a versenyfilmjeiket, mielőtt azok hozzáférhetővé válnak az interneten. Egyedül a Netflix vitatja ezt a szabályt, így a platform által gyártott filmek nem indulhatnak az Arany Pálmáért idén.

A fesztivál kedd este, a Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a záróünnepséget pedig – amelynek keretében Enyedi Ildikó adja majd át a legjobb rövidfilm rendezőjének járó Arany Pálmát – május 27-én rendezik.

Forrás: MTI / Indiewire  Fotó: imbd.com

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A feleségem történetét szeretik a francia kritikusok, Enyedi IIdikó elemezte is a filmjét

A franciák mintha más filmet láttak volna, mint az amerikaiak. Enyedi Ildikó pedig hosszasan elemezte a fimjét a sajtótájékoztatóján.

...
Hírek

Enyedi Ildikót és a filmet állva tapsolták meg Cannes-ban, a kritikusok nincsenek elájulva

Szerdán bemutatták Enyedi Ildikó új filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon. Elolvastuk az első kritikákat.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után

A Marvel közzétette az Amerika Kapitány: Szép új világ trailerének frissített változatát. Az átdolgozott verzióból azonban kimaradt az a jelenet, amelyben Isaiah Bradley Ross elnökre támad. Könnyen lehet, hogy mindennek a Donald Trump elleni merénylethez van köze.

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Csütörtökön érkezik a mozikba a Deadpool & Rozsomák, a Marvel-univerzum régóta várt dobása, amiben Madonna ikonikus slágere, az 1989-es Like a Prayer is felhangzik. 

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

A Deadpool & Rozsomákot csütörtöktől vetítik a mozik, a legújabb trailerben pedig felbukkan egy szereplő, ami miatt a film még érdekesebb lehet. Kicsoda X-23 és vajon mit készít elő a filmbeli jelenléte?

...

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...
Nagy

A hetvenes évek olvasótáborai szabadpolcok voltak egy puhuló diktatúrában

Hallottál már az olvasótáborokról? Egy egykori táborvezető és az Arcanum segítségével utánajártunk a hetvenes években indult mozgalomnak, és egy egészen különleges, szabadságra nevelő kezdeményezést találtunk.

Szerzőink

...
ko

A kapcsolatok láthatatlan tetoválásokként hagynak örök nyomot Ia Genberg regényében

...
Könyves Magazin

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól