Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Számos hollywoodi sztár és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendező részvételével startol kedd este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 21 film versenyez az Arany Pálmáért, köztük Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders új filmjei, valamint Martin Scorsese David Grann bestselleréből készített háromórás eposza. A világ egyik legrangosabb filmes találkozóján Magyarországot három női alkotó képviseli: Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes programban versenyez, amelynek Enyedi Ildikó a zsűrielnöke, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.
Vass Norbert | 2023. május 16. |

A vörös szőnyeget alighanem kiterítették már a Croisette körúton található Fesztivál- és Kongresszusi Palota elé, és az előttünk álló napokban olyan hírességek sétálnak majd végig rajta, mint az Indiana Jones és a sors tárcsája premierjére odautazó Phoebe Waller-Bridge és Harrison Ford, a Maiwenn rendezte kosztümös drámában látható Johnny Depp, a Todd Haynes May/December című alkotásának főszereplőiként Cannes-ba érkező Julianne Moore és Natalie Portman, az Asteroid City című Wes Anderson-film világpremierjét megtekintő Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie vagy a kedd esti nyitóünnepségen az életművéért tiszteletbeli Arany Pálmában részesülő Michael Douglas.

A kétszeres Arany Pálma-díjas svéd Ruben Östlund vezette zsűri 21 film közül választja ki 2023 fődíjasát.

A jelöltek közül Wim Wendersnek, Nanni Morettinek, Koreeda Hirokazunak, Nuri Bilge Ceylannak van már Arany Pálmája, a 86 éves Ken Loach pedig kétszeres fődíjas. A filmművészet egyik legértékesebb szobráért versenybe szálló filmek harmadát ‒ vagyis összesen hét alkotást ‒ jegyzik idén női rendezők. Ilyenre még nem volt példa a seregszemle történetében.

Ott lesz a versenyprogramban Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című mozija is, amely az amerikai bűnüldözés egyik legsötétebb fejezetét, illetve az FBI születését viszi színre.

A Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével készült mozi David Grann Megfojtott virágok címmel 2018-ban magyarul is megjelent bestsellerét adaptálta filmvászonra.

A történet az 1920-as években, Oklahomában játszódik, akkoriban, amikor kiderült: az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik az őslakos osszázs törzs földjei alatt. A hír hallatán kalandorok és vállalkozók tömege érkezett a meggazdagodás reményében a prérire, ahol nemsokára egy rejtélyes gyilkosságsorozat vette kezdetét. Ennek a felgöngyölítését ígéri a maratoni hosszúságú film.

david grann
Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
Ford. Babits Péter, Bookline Könyvek, 2019, 353 oldal
David Grann: Megfojtott virágok könyv

Bemutatnak Cannes-ban egy másik jelentősnek ígérkező adaptációt is. Jonathan Glazer The Zone of Interest című, egy náci parancsnok és felesége álmaira fókuszáló, Martin Amis regénye alapján készült moziját.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és Cannes történetében először fognak bemutatni mongol filmet. Valamennyi nagy amerikai stúdió igent mondott a szervezők meghívására, és a részvételi feltételeknek megfelelően először moziban mutatják be a versenyfilmjeiket, mielőtt azok hozzáférhetővé válnak az interneten. Egyedül a Netflix vitatja ezt a szabályt, így a platform által gyártott filmek nem indulhatnak az Arany Pálmáért idén.

A fesztivál kedd este, a Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a záróünnepséget pedig – amelynek keretében Enyedi Ildikó adja majd át a legjobb rövidfilm rendezőjének járó Arany Pálmát – május 27-én rendezik.

Forrás: MTI / Indiewire  Fotó: imbd.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A feleségem történetét szeretik a francia kritikusok, Enyedi IIdikó elemezte is a filmjét

A franciák mintha más filmet láttak volna, mint az amerikaiak. Enyedi Ildikó pedig hosszasan elemezte a fimjét a sajtótájékoztatóján.

...
Hírek

Enyedi Ildikót és a filmet állva tapsolták meg Cannes-ban, a kritikusok nincsenek elájulva

Szerdán bemutatták Enyedi Ildikó új filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon. Elolvastuk az első kritikákat.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát