Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Számos hollywoodi sztár és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendező részvételével startol kedd este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 21 film versenyez az Arany Pálmáért, köztük Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders új filmjei, valamint Martin Scorsese David Grann bestselleréből készített háromórás eposza. A világ egyik legrangosabb filmes találkozóján Magyarországot három női alkotó képviseli: Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes programban versenyez, amelynek Enyedi Ildikó a zsűrielnöke, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.
Vass Norbert | 2023. május 16. |

A vörös szőnyeget alighanem kiterítették már a Croisette körúton található Fesztivál- és Kongresszusi Palota elé, és az előttünk álló napokban olyan hírességek sétálnak majd végig rajta, mint az Indiana Jones és a sors tárcsája premierjére odautazó Phoebe Waller-Bridge és Harrison Ford, a Maiwenn rendezte kosztümös drámában látható Johnny Depp, a Todd Haynes May/December című alkotásának főszereplőiként Cannes-ba érkező Julianne Moore és Natalie Portman, az Asteroid City című Wes Anderson-film világpremierjét megtekintő Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie vagy a kedd esti nyitóünnepségen az életművéért tiszteletbeli Arany Pálmában részesülő Michael Douglas.

A kétszeres Arany Pálma-díjas svéd Ruben Östlund vezette zsűri 21 film közül választja ki 2023 fődíjasát.

A jelöltek közül Wim Wendersnek, Nanni Morettinek, Koreeda Hirokazunak, Nuri Bilge Ceylannak van már Arany Pálmája, a 86 éves Ken Loach pedig kétszeres fődíjas. A filmművészet egyik legértékesebb szobráért versenybe szálló filmek harmadát ‒ vagyis összesen hét alkotást ‒ jegyzik idén női rendezők. Ilyenre még nem volt példa a seregszemle történetében.

Ott lesz a versenyprogramban Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című mozija is, amely az amerikai bűnüldözés egyik legsötétebb fejezetét, illetve az FBI születését viszi színre.

A Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével készült mozi David Grann Megfojtott virágok címmel 2018-ban magyarul is megjelent bestsellerét adaptálta filmvászonra.

A történet az 1920-as években, Oklahomában játszódik, akkoriban, amikor kiderült: az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik az őslakos osszázs törzs földjei alatt. A hír hallatán kalandorok és vállalkozók tömege érkezett a meggazdagodás reményében a prérire, ahol nemsokára egy rejtélyes gyilkosságsorozat vette kezdetét. Ennek a felgöngyölítését ígéri a maratoni hosszúságú film.

david grann
Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
Ford. Babits Péter, Bookline Könyvek, 2019, 353 oldal
David Grann: Megfojtott virágok könyv

Bemutatnak Cannes-ban egy másik jelentősnek ígérkező adaptációt is. Jonathan Glazer The Zone of Interest című, egy náci parancsnok és felesége álmaira fókuszáló, Martin Amis regénye alapján készült moziját.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és Cannes történetében először fognak bemutatni mongol filmet. Valamennyi nagy amerikai stúdió igent mondott a szervezők meghívására, és a részvételi feltételeknek megfelelően először moziban mutatják be a versenyfilmjeiket, mielőtt azok hozzáférhetővé válnak az interneten. Egyedül a Netflix vitatja ezt a szabályt, így a platform által gyártott filmek nem indulhatnak az Arany Pálmáért idén.

A fesztivál kedd este, a Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a záróünnepséget pedig – amelynek keretében Enyedi Ildikó adja majd át a legjobb rövidfilm rendezőjének járó Arany Pálmát – május 27-én rendezik.

Forrás: MTI / Indiewire  Fotó: imbd.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A feleségem történetét szeretik a francia kritikusok, Enyedi IIdikó elemezte is a filmjét

A franciák mintha más filmet láttak volna, mint az amerikaiak. Enyedi Ildikó pedig hosszasan elemezte a fimjét a sajtótájékoztatóján.

...
Hírek

Enyedi Ildikót és a filmet állva tapsolták meg Cannes-ban, a kritikusok nincsenek elájulva

Szerdán bemutatták Enyedi Ildikó új filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon. Elolvastuk az első kritikákat.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Szerzőink

...
Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani