Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Számos hollywoodi sztár és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendező részvételével startol kedd este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 21 film versenyez az Arany Pálmáért, köztük Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders új filmjei, valamint Martin Scorsese David Grann bestselleréből készített háromórás eposza. A világ egyik legrangosabb filmes találkozóján Magyarországot három női alkotó képviseli: Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes programban versenyez, amelynek Enyedi Ildikó a zsűrielnöke, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.
Vass Norbert | 2023. május 16. |

A vörös szőnyeget alighanem kiterítették már a Croisette körúton található Fesztivál- és Kongresszusi Palota elé, és az előttünk álló napokban olyan hírességek sétálnak majd végig rajta, mint az Indiana Jones és a sors tárcsája premierjére odautazó Phoebe Waller-Bridge és Harrison Ford, a Maiwenn rendezte kosztümös drámában látható Johnny Depp, a Todd Haynes May/December című alkotásának főszereplőiként Cannes-ba érkező Julianne Moore és Natalie Portman, az Asteroid City című Wes Anderson-film világpremierjét megtekintő Tilda Swinton, Adrien Brody és Margot Robbie vagy a kedd esti nyitóünnepségen az életművéért tiszteletbeli Arany Pálmában részesülő Michael Douglas.

A kétszeres Arany Pálma-díjas svéd Ruben Östlund vezette zsűri 21 film közül választja ki 2023 fődíjasát.

A jelöltek közül Wim Wendersnek, Nanni Morettinek, Koreeda Hirokazunak, Nuri Bilge Ceylannak van már Arany Pálmája, a 86 éves Ken Loach pedig kétszeres fődíjas. A filmművészet egyik legértékesebb szobráért versenybe szálló filmek harmadát ‒ vagyis összesen hét alkotást ‒ jegyzik idén női rendezők. Ilyenre még nem volt példa a seregszemle történetében.

Ott lesz a versenyprogramban Martin Scorsese Killers of the Flower Moon című mozija is, amely az amerikai bűnüldözés egyik legsötétebb fejezetét, illetve az FBI születését viszi színre.

A Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével készült mozi David Grann Megfojtott virágok címmel 2018-ban magyarul is megjelent bestsellerét adaptálta filmvászonra.

A történet az 1920-as években, Oklahomában játszódik, akkoriban, amikor kiderült: az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik az őslakos osszázs törzs földjei alatt. A hír hallatán kalandorok és vállalkozók tömege érkezett a meggazdagodás reményében a prérire, ahol nemsokára egy rejtélyes gyilkosságsorozat vette kezdetét. Ennek a felgöngyölítését ígéri a maratoni hosszúságú film.

david grann
Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése
Ford. Babits Péter, Bookline Könyvek, 2019, 353 oldal
David Grann: Megfojtott virágok könyv

Bemutatnak Cannes-ban egy másik jelentősnek ígérkező adaptációt is. Jonathan Glazer The Zone of Interest című, egy náci parancsnok és felesége álmaira fókuszáló, Martin Amis regénye alapján készült moziját.

A koronavírus-járványt követően idén először térnek vissza a fesztivál hivatalos programjaiba kínai és iráni alkotások, és Cannes történetében először fognak bemutatni mongol filmet. Valamennyi nagy amerikai stúdió igent mondott a szervezők meghívására, és a részvételi feltételeknek megfelelően először moziban mutatják be a versenyfilmjeiket, mielőtt azok hozzáférhetővé válnak az interneten. Egyedül a Netflix vitatja ezt a szabályt, így a platform által gyártott filmek nem indulhatnak az Arany Pálmáért idén.

A fesztivál kedd este, a Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a záróünnepséget pedig – amelynek keretében Enyedi Ildikó adja majd át a legjobb rövidfilm rendezőjének járó Arany Pálmát – május 27-én rendezik.

Forrás: MTI / Indiewire  Fotó: imbd.com

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A feleségem történetét szeretik a francia kritikusok, Enyedi IIdikó elemezte is a filmjét

A franciák mintha más filmet láttak volna, mint az amerikaiak. Enyedi Ildikó pedig hosszasan elemezte a fimjét a sajtótájékoztatóján.

...
Hírek

Enyedi Ildikót és a filmet állva tapsolták meg Cannes-ban, a kritikusok nincsenek elájulva

Szerdán bemutatták Enyedi Ildikó új filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon. Elolvastuk az első kritikákat.

...
Hírek

Murakami novellája vihart kavart, most film készült belőle

Egyetlen japán film száll versenybe a cannes-i Arany Pálmáért, ez pedig nem más, mint Hamagucsi Rjuszuke Drive My Car című filmje, amely Murakami Haruki Vezesd az autóm - férfiak nők nélkül című új novelláját dolgozta fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Harari az AI-ról: Soha ne idézz meg olyan erőt, amit nem tudsz irányítani

Felejtsd el a hollywoodi képsorokat az utcákon randalírozó, fegyveres robotokról, az AI valósága sokkal veszélyesebb – figyelmeztet az izraeli történész és író Harari az új könyvében, amiből a Guardian közölt exkluzív részletet.

...
Zöld

A fantáziád segít a legtöbbet az ökológiai válság ellen - Olvass bele a Világelejébe!

Folyton reménytelen elemzésekkel találkozol? Olvasnál már végre valami lelkesítőt is az ökológiai válság kapcsán? Mutatunk egy részletet.

...
Zöld

Másképp kezeli a gyerekek agya a nyomtatott és a digitális szöveget

A digitális korban a hagyományos nyomtatott médiáról a képernyőre váltás általános tendencia, mely a gyerekeket is érinti. Egy tanulmány nemrégiben rámutatott arra, hogy az agyban zajló folyamatok nem pontosan ugyanazok, amikor a gyerekek digitális eszközről vagy nyomtatott kiadványból olvasnak. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ian McKellen: Ha szeretnétek viszontlátni A Gyűrűk Ura Gandalfjaként, siessetek!

A legendás színész szívesen eljátszaná még egyszer Gandalfot, ezért azt üzente A Gyűrűk Ura-franchise gyártóinak, hogy a forgatókönyv megírásával ne teketóriázzanak túl sokat.

...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvasták a Jóbarátok szereplői

A Jóbarátok egy egész televíziós korszakot határozott meg és több mint huszonöt évvel a bemutatója után is az egyik legnépszerűbb sorozat a világon. Több mint 200 epizódon keresztül követhettük Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross életét, most pedig megmutatjuk, milyen könyveket olvastak. 

...
Szórakozás

Miért olyan ellentmondásos az It Ends With Us fogadtatása?

Colleen Hoover világszerte népszerű, ám ellentmondásos regénye Blake Lively főszereplésével debütált a mozikban, ám az It Ends With Us – Velünk véget ér adaptációjának vegyes a fogadtatása. 

...

Kárhozatra születnek az ork csecsemők? [A hatalom gyűrűi-kibeszélő II/1.]

...

A nagyváros szövetébe láthatatlanul simultak a lányok [Budapesti nők]

...

Szél Dávid: A szülőség nem egy megoldandó probléma [Podcast]

...
Nagy

5 idézet a hét könyvéből: Knausgard és Az öröklét farkasai

Knausgard a halálról beszél, miközben fordulatos cselekményt alakít, kiváló karaktereket épít és hatalmas műveltséganyagot is játékba hoz. A Hajnalcsillag-sorozat második része, Az öröklét farkasai lett a hét könyve, melyből most öt izgalmas idézetet mutatunk. 

Szerzőink

...
hhz

Ki volt Claire Clairmont, Byron gyermekének anyja?

...
ko

A kötelező olvasmányokat utálni szokás, pedig vannak köztük ma is hatásos kötetek

...
Vass Norbert

Nemere István szerelmes, valamint macska- és munkamániás – megnéztük a róla szóló dokumentumfilmet