Obama tényleg elolvassa azokat a könyveket, amiket ajánlani szokott?

A címben feltett kérdésre az Esquire magazin újságírója keresett választ, oknyomozása közben kiadói embereket, a volt amerikai elnök egykori munkatársait és írókat is megszólaltatott.

ro | 2023. április 11. |

Barack Obama könyves listájára felkerülni valószínűleg minden könyvkiadó álma. A volt amerikai elnök rendszeresen közzéteszi, miket szokott olvasni (ezekről általában mi is beszámolunk, például ITT meg ITT), a lista pedig példátlan publicitást ad az egyes könyveknek és szerzőknek, ami az eladási számokban is megmutatkozik. De vajon az exelnök tényleg olvasta is a listázott könyveket, vagy egy szakértői csapat állítja rendszerint össze neki? Az Esquire újságírója hosszú cikket szentelt annak, hogy megválaszolja a kérdést, ami csak elsőre tűnhet trollkodásnak, de itt vitán felül egy olyan jelenségről van szó, ami masszívan kihat az eladásokra, és az olvasók meg a kiadók is izgatottan várják, kiket, miket választott kedvencnek az adott évben Obama.

A szkeptikusok szerint ugyanakkor kizárt, hogy az egykori amerikai elnök egymaga választotta volna ki a listáján szereplő olvasmányokat. Grace Astrove bookstagrammer szerint Obama biztosan sokat olvas, de a politikus sűrű beosztása miatt elképzelhetőbbnek tartja, hogy a csapata állít össze neki egy listát, és erről választja ki a volt elnök azokat a könyveket, amelyek az általa fontosnak tartott témáknak, trendeknek megfelelnek. Persze mindez pusztán feltételezés, de ha egy pillanatig igaznak fogadjuk el, akkor adódik az újabb kérdés: kinek van befolyása arra, hogy mi kerülhet fel a listára? A lap által megkeresett kiadók állítják, hogy részükről nem történt ilyen. A Random House részéről (ez a kiadó adja ki Obama könyveit is) Carisa Hays alelnök például azt mondta, hogy a listán megjelenő kötetek a volt elnök ízlését tükrözik, és kiadóként nem gyakorolnak rá befolyást.

Mindez persze nem zárja ki, hogy a kiadók és munkatársai ne ajánljanak az elnök figyelmébe könyveket, Obama egykori vezető tanácsadója, Eric Schultz viszont azt mondta, hogy ezek a megkeresések, emailek egyáltalán nem játszanak semmiféle szerepet a lista kialakulásában. Közölte, hogy azt teljes mértékben Obama alakítja, nem pedig a stábja. A lista sokszínűsége szerinte csak azt mutatja, hogy ilyen a volt elnök ízlése, és tényleg azt tükrözi, hogy Obama nagyon sokféle könyvet olvas.

A lap megszólaltatott néhány szerzőt, akiknek a könyve felkerült az elnöki olvasmánylistára. Rumaan Alam (World Behind című regénye a 2021-es nyári listán szerepelt) például azt mesélte, hogy először hitetlenkedve fogadta a hírt: épp a gyerekeivel strandolt, amikor egy barátja gratuláló üzenetet küldött neki, és elsőre azt sem tudta, miről van szó, de összességében csodálatos meglepetésként élte meg, hogy felkerült Obama könyves listájára.

Az emberekben a fentiektől függetlenül mindig ott a kisördög, hogy bokros elnöki teendői mellett Obama mégis hogyan szakított időt az olvasásra. Eric Schultz viszont azt mondja, hogy Obama mindig talált időt az olvasásra, hiszen szükségesnek tartja, és mindig úgy alakította a teendőit, hogy bele tudja illeszteni az olvasást. Az exelnök még 2017-ben adott interjút a New York Times akkori vezető könyvkritikusának, Michiko Kakutaninak, és akkor mesélt arról, hogy kiskorában is szeretett olvasni, és főiskolásként fedezte fel újra magának az olvasást és az írást, ezek a tevékenységek pedig lehetővé tették számára azt is, hogy újraépítse magát. Schultz Obamát történetmesélőként jellemezte, aki nagy súlyt fektet arra, hogy az általa kiválasztott szerzők és művészek hogyan mesélik el a történeteiket a könyveken, a zenén, a filmen keresztül. "Különösen nagyra értékeli azokat a történeteket, amelyek eszményeinket, reményeinket, álmainkat, kihívásainkat, lehetőségeinket tükrözik" - mondta.

Mindenesetre még a kétkedők is elismeréssel beszélnek a volt elnök hatásáról, hiszen pusztán azzal, hogy rendszeresen megosztja a listáját, rengeteget tesz az olvasás népszerűsítéséért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Michelle Obama kötésről, csalódásokról és a magassága miatti öntudatról is ír új könyvében

Michelle Obama egy kötetben most arra nézve ad gyakorlati tippeket, tanácsokat, hogyan lehet átvészelni életünk bizonytalan időszakait, és természetesen a saját életéből is megoszt történeteket. A Guardian öt pontban szedte össze, milyen újdonságokat tanultak a kötetből az egykori First Ladyről.

...
Hírek

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja az idei nyárra

Megérkezett a volt amerikai elnök szokásos nyári könyvajánlója, érdemes végigböngészni, mik voltak az idén Obama kedvencei. 

...
Hírek

Barack Obama Franzent és Ishigurót is olvasott 2021-ben

Már hagyománynak számít, hogy az év utolsó napjaiban Barack Obama megosztja, mik voltak számára a legmeghatározóbb könyvek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!