Obama tényleg elolvassa azokat a könyveket, amiket ajánlani szokott?

A címben feltett kérdésre az Esquire magazin újságírója keresett választ, oknyomozása közben kiadói embereket, a volt amerikai elnök egykori munkatársait és írókat is megszólaltatott.

ro | 2023. április 11. |

Barack Obama könyves listájára felkerülni valószínűleg minden könyvkiadó álma. A volt amerikai elnök rendszeresen közzéteszi, miket szokott olvasni (ezekről általában mi is beszámolunk, például ITT meg ITT), a lista pedig példátlan publicitást ad az egyes könyveknek és szerzőknek, ami az eladási számokban is megmutatkozik. De vajon az exelnök tényleg olvasta is a listázott könyveket, vagy egy szakértői csapat állítja rendszerint össze neki? Az Esquire újságírója hosszú cikket szentelt annak, hogy megválaszolja a kérdést, ami csak elsőre tűnhet trollkodásnak, de itt vitán felül egy olyan jelenségről van szó, ami masszívan kihat az eladásokra, és az olvasók meg a kiadók is izgatottan várják, kiket, miket választott kedvencnek az adott évben Obama.

A szkeptikusok szerint ugyanakkor kizárt, hogy az egykori amerikai elnök egymaga választotta volna ki a listáján szereplő olvasmányokat. Grace Astrove bookstagrammer szerint Obama biztosan sokat olvas, de a politikus sűrű beosztása miatt elképzelhetőbbnek tartja, hogy a csapata állít össze neki egy listát, és erről választja ki a volt elnök azokat a könyveket, amelyek az általa fontosnak tartott témáknak, trendeknek megfelelnek. Persze mindez pusztán feltételezés, de ha egy pillanatig igaznak fogadjuk el, akkor adódik az újabb kérdés: kinek van befolyása arra, hogy mi kerülhet fel a listára? A lap által megkeresett kiadók állítják, hogy részükről nem történt ilyen. A Random House részéről (ez a kiadó adja ki Obama könyveit is) Carisa Hays alelnök például azt mondta, hogy a listán megjelenő kötetek a volt elnök ízlését tükrözik, és kiadóként nem gyakorolnak rá befolyást.

Mindez persze nem zárja ki, hogy a kiadók és munkatársai ne ajánljanak az elnök figyelmébe könyveket, Obama egykori vezető tanácsadója, Eric Schultz viszont azt mondta, hogy ezek a megkeresések, emailek egyáltalán nem játszanak semmiféle szerepet a lista kialakulásában. Közölte, hogy azt teljes mértékben Obama alakítja, nem pedig a stábja. A lista sokszínűsége szerinte csak azt mutatja, hogy ilyen a volt elnök ízlése, és tényleg azt tükrözi, hogy Obama nagyon sokféle könyvet olvas.

A lap megszólaltatott néhány szerzőt, akiknek a könyve felkerült az elnöki olvasmánylistára. Rumaan Alam (World Behind című regénye a 2021-es nyári listán szerepelt) például azt mesélte, hogy először hitetlenkedve fogadta a hírt: épp a gyerekeivel strandolt, amikor egy barátja gratuláló üzenetet küldött neki, és elsőre azt sem tudta, miről van szó, de összességében csodálatos meglepetésként élte meg, hogy felkerült Obama könyves listájára.

Az emberekben a fentiektől függetlenül mindig ott a kisördög, hogy bokros elnöki teendői mellett Obama mégis hogyan szakított időt az olvasásra. Eric Schultz viszont azt mondja, hogy Obama mindig talált időt az olvasásra, hiszen szükségesnek tartja, és mindig úgy alakította a teendőit, hogy bele tudja illeszteni az olvasást. Az exelnök még 2017-ben adott interjút a New York Times akkori vezető könyvkritikusának, Michiko Kakutaninak, és akkor mesélt arról, hogy kiskorában is szeretett olvasni, és főiskolásként fedezte fel újra magának az olvasást és az írást, ezek a tevékenységek pedig lehetővé tették számára azt is, hogy újraépítse magát. Schultz Obamát történetmesélőként jellemezte, aki nagy súlyt fektet arra, hogy az általa kiválasztott szerzők és művészek hogyan mesélik el a történeteiket a könyveken, a zenén, a filmen keresztül. "Különösen nagyra értékeli azokat a történeteket, amelyek eszményeinket, reményeinket, álmainkat, kihívásainkat, lehetőségeinket tükrözik" - mondta.

Mindenesetre még a kétkedők is elismeréssel beszélnek a volt elnök hatásáról, hiszen pusztán azzal, hogy rendszeresen megosztja a listáját, rengeteget tesz az olvasás népszerűsítéséért.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Michelle Obama kötésről, csalódásokról és a magassága miatti öntudatról is ír új könyvében

Michelle Obama egy kötetben most arra nézve ad gyakorlati tippeket, tanácsokat, hogyan lehet átvészelni életünk bizonytalan időszakait, és természetesen a saját életéből is megoszt történeteket. A Guardian öt pontban szedte össze, milyen újdonságokat tanultak a kötetből az egykori First Ladyről.

...
Hírek

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja az idei nyárra

Megérkezett a volt amerikai elnök szokásos nyári könyvajánlója, érdemes végigböngészni, mik voltak az idén Obama kedvencei. 

...
Hírek

Barack Obama Franzent és Ishigurót is olvasott 2021-ben

Már hagyománynak számít, hogy az év utolsó napjaiban Barack Obama megosztja, mik voltak számára a legmeghatározóbb könyvek. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben