Obama szót emelt a könyvbetiltások ellen

Az Egyesült Államok volt elnöke nyílt levelet írt az amerikai könyvtárosoknak, és megjelent a TikTokon is, hogy helytelenítse a jobboldali cenzúra nyomását. Levelében bírálta a "mélyen elhibázott" jobboldali erőfeszítéseket, melyek célja egyes könyvek kitiltása az állami iskolák könyvtáraiból. 

ko | 2023. július 19. |

„Néhány könyv, amely az én életemet alakította – és mások életét is -, olyan emberek véleményébe ütközik, akik nem értenek egyet bizonyos elképzelésekkel vagy nézőpontokkal” – írta a volt elnök. „Nem véletlen, hogy ezeket a betiltott könyveket gyakran színes bőrűek, őslakosok és az LMBTQ+ közösség tagjai írják vagy ők szerepelnek bennük.”

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból
Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Az adatok a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

Tovább olvasok

Obama hétfői levele az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) által vezetett Összefogás a könyvtilalom ellen elnevezésű kampányt támogatta. A volt elnök az illinoisi Kankakee közkönyvtár által közzétett TikTok-videóban is megjelent, amely gyorsan sikert aratott.

A volt elnök feltűnt a rövid videó végén, amelyen egyébként az alkalmazottak betiltott vagy betiltani kívánt könyveket olvastak. 

Az ALA megállapította, hogy az USA állami iskoláiban tavaly „rekordszámú, 2571 egyedi címet cenzúráztak” a gyakran szülők által vezetett csoportok, ez „38%-os növekedés a 2021-es 1858 egyedi címhez képest”. Hozzátették azt is, hogy „a kötetek túlnyomó részét az LMBTQ+ közösség tagjai és színes bőrűek írták, vagy róluk szóltak.”

Levelében Obama így folytatta: „Akárhogy is nézzük, a cél az, hogy elhallgattassunk, ahelyett, hogy elköteleznénk magunkat, megcáfolnánk, tanulnánk vagy megpróbálnánk megérteni azokat a nézeteket, amelyek nem illeszkednek a sajátunkhoz. Úgy gondolom, hogy ez a megközelítés mélyen téves, és

ellentétben áll azzal, ami ezt az országot naggyá tette.”

Obama azt is leírta, hogy „olyan írók, mint Mark Twain, Toni Morrison, Walt Whitman és James Baldwin megtanítottak valami lényegeset országunk karakteréről. Ha olyan emberekről olvastam, akiknek élete nagyon különbözött az enyémtől, megmutatta, hogyan képzeljem magam valaki más helyébe. Az írás aktusa  pedig segített kialakítani saját identitásomat – mindez polgárként és elnökként is létfontosságú volt.”

A volt elnök rendkívül sokat tesz az olvasás népszerűsítéséért, minden nyáron közzéteszi például kedvenc olvasmányainak listáját. Tavaly ezeket a könyveket ajánlotta:

Barack Obama ezeket a könyveket ajánlja az idei nyárra

Megérkezett a volt amerikai elnök szokásos nyári könyvajánlója, érdemes végigböngészni, mik voltak az idén Obama kedvencei. 

Tovább olvasok

Az iskolai könyvek betiltásával kapcsolatban Barack Obama azt is elmondta, hogy „fontos megérteni, hogy a világ figyel bennünket. Ha Amerika – a véleménynyilvánítás szabadságára épülő nemzet – megengedi, hogy bizonyos hangokat és gondolatokat elhallgattassanak, miért kellene más országoknak mindent megtenniük, hogy megvédjék ezeket?”

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Obama tényleg elolvassa azokat a könyveket, amiket ajánlani szokott?

A címben feltett kérdésre az Esquire magazin újságírója keresett választ, oknyomozása közben kiadói embereket, a volt amerikai elnök egykori munkatársait és írókat is megszólaltatott.

...
Kritika

Obama memoárjában az is érdekes, amit nem mond el

Obama augusztusban 60 éves lett, hétvégén lesz a 20. évfordulója az al-Káida Amerika elleni terrortámadásainak, az afganisztáni események pedig újra magukra irányították a világ figyelmét. Három ok, hogy elővegyük a volt elnök memoárját. Az Egy ígéret földje a hét könyve.

...
Hírek

Obama memoárja volt 2020 bestsellere Amerikában

Barack Obama elnöki memoárja, az Egy ígéret földje volt a legnagyobb példányszámban eladott könyv az USA-ban tavaly.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Hírek

Videó: Kigyulladt Stephen King és Stanley Kubrick horrorhotelje A ragyogásból

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek