Spiegelmant sokkolta, amikor amerikai iskolák betiltották a Maust

Spiegelmant sokkolta, amikor amerikai iskolák betiltották a Maust

Art Spiegelman  az apja visszaemlékezései alapján alkotta meg a Maust, amelyben antropomorfizált szereplőkkel jeleníti meg a holokausztot. A képregény Pulitzer-díjat kapott, az elmúlt években ugyanakkor több amerikai iskolában betiltották, arra hivatkozva, hogy trágár szavakat és meztelenséget tartalmaz. Az alkotó most a PEN Americának nyilatkozott.

ro | 2023. június 16. |

Art Spiegelmant tavaly sokkolta, amikor kiderült, hogy egy Tennessee-beli iskolai körzet betiltotta Pulitzer-díjas képregényét, a Maust. Utóbbi a szerző apjának, egy Amerikába került lengyel zsidó férfinak a visszaemlékezésein alapul, és arról szól, hogyan élte túl a holokausztot. A kötetben Spiegelman a zsidókat egérként, a nácikat pedig macskaként ábrázolta. A kötetet ráadásul meztelenségre hivatkozva tiltották be – például egy olyan kép miatt, amely a kádban fekve ábrázolta a szerző öngyilkos anyját.

A képregényt Amerika több iskolájában is tiltólistára tették, Missouriban pedig egy iskolakörzet vezetése a jövő héten dönt majd arról, hogy levegyék-e a polcokról Margaret Atwood A Szolgálólány meséje képregény-változatával, és Craig Thompson Blankets – Takarók című képregényével együtt. Utóbbi 2018-ban jelent meg magyarul, Rusznyák Csaba fordításában, a fülszöveg ezt írja róla: „A Takarók egy fiú felnőtté válásáról és a kreativitása kifejezéséhez szükséges magabiztosság megleléséről szól. Craig Thompson megkapó képregényes emlékirata a középnyugati Amerika téli vidékén játszódik: szépen meghúzott vonásokból áll össze a kisvárosi élet, a szigorú, fundamentalista keresztény gyermekkor és a magányos, érzelmileg zavaros tinédzserkor portréja.”

Egy professzor ingyenes kurzust tart azoknak, akiknek az iskolájában betiltották a Maust
Tovább olvasok

Spiegelman most a PEN Americának nyilatkozott, és elmondta, hogy először el sem akarta hinni, amikor meghallotta a betiltások hírét, azt meg különösen szürreálisnak tartotta, hogy a meztelenségre hivatkozva akarják feketelistára tenni - először azt sem értette, miről beszélnek, hiszen a történetben egerekként ábrázolta a zsidó embereket. Spiegelman azt mondja, hogy elolvasta az iskolaszék találkozóján készült jegyzőkönyvet, amiből az derült ki számára, hogy a jelenlévők még csak nem is olvasták a képregényét. Az alkotó kifejtette azt is, hogy a könyvbetiltás nem az egyetlen fenyegetés, utóbbiból több is van, az emlékezet ugyanis rövid. Szerinte a világ több pontján visszatérőben van a fasizmus, ami talán sokaknak vonzó lehet, hiszen pluralizmusban, demokráciában élni – bármilyen tökéletlen is legyen az – sokak számára komplikált, és egy idő után feltámad a vágy az emberekben az egyszerűség iránt, és Spiegelman szerint a fasizmus talán ezt kínálja nekik.

Egerek Auschwitzban – A teljes Maus
Tovább olvasok

A kérdésre, hogy vajon miért pont a képregények kerültek célkeresztbe, az alkotó kifejtette, hogy „van valami a képekben”, hiszen rögtön elérik az agyat, nem lehet blokkolni őket. Miután valaki látta őket, már nem lehet úgy tenni, mintha ez meg sem történt volna. A szavakkal ugyanakkor meg kell küzdenünk ahhoz, hogy megértsük őket. Viszont jelen kultúránk erősen vizuális alapú, a képernyőkön keresztül nagy mennyiségű vizuális információ zúdul ránk, és ezeket nem tudjuk kiszűrni. Spiegelman az interjúban kifejtette azt is, hogy a maga részéről nem kedveli a holokauszt szót, amely szó szerint teljesen elégő áldozatot jelent, de szerinte a szülei nem ajánlkoztak önként semmilyen efféle áldozatra. Ezzel együtt nem szereti a képregényt szót sem, szóval eléggé furán érzi magát, amikor művét holokauszt-képregényként definiálják. Hogy magát minek tekinti, arra csupán annyit válaszolt, hogy neurotikusnak – egy neurotikus rajzolónak.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

Az amerikai könyvtilalommal szemben már több szerző, kiadó és könyvtáros is felszólalt, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, és az Amerikai Tanárok Szövetsége megalapította a Unite Against Book Bans szervezetet.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]