Art in Business Díjat nyert nagyvállalati kategóriában a Mastercard

Art in Business Díjat nyert nagyvállalati kategóriában a Mastercard®

December 15-én díjátadó gála keretei között adták át a harmadik Art is Business Díjakat azon forprofit és művészeti élet szereplőinek, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő módon gondolkodtak a két világ együttműködéseiről. Az elismeréseket nagyvállalati kategóriában a Mastercard® nyerte el az Alkotótárs ösztöndíjprogrammal, amelyet stratégiai és szakmai partnerével, a Könyves Magazinnal 2021-ben indított el. A Mecénás kategóriákban Polgár Andrást, a Polgár Alapítvány alapítóját és Gergye Krisztián táncművészt, valamint a Civil-különdíjjal a Színházi Szolidarítási Alapot díjazták. 

Könyves Magazin | 2021. december 20. |

Nagyvállalati kategória: Mastercard

A vállalat több éve jelen van a hazai kulturális életben szponzorként, támogatóként. Hiteles és hosszú távú kapcsolatokat épít. 2021-ben Mastercard® - Alkotótárs névvel sikeresen indították el kortárs irodalmi ösztöndíj programjukat a Könyves Magazin szakmai partnerségével. Két fiatal vers- és prózaíró a Mastercard - Alkotótárs díjazottjaiként, nagyobb anyagi támogatást kapott, hogy kötettervét megvalósíthassa.

Egy könyvet könnyű írni? Elindult a Mastercard® Alkotótárs
Tovább olvasok

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard® - Alkotótárs programjában olyan rendhagyó alkotói ösztöndíjat indított el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósult ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

A felhívás rendkívül sikeresnek bizonyult: az ösztöndíjprogramra összesen 81 pályázat érkezett.

Az ösztöndíj első évére felkért zsűri, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj első nyerteseinek: Czakó Zsófiának és André Ferencnek.

A nyertes szerzők a 2-2 millió forintos ösztöndíj mellett rendszeres megjelenést is biztosít a Könyves Magazin. Az Alkotótárs program aloldalán Czakó Zsófia és André Ferenc havonta frissülő írói levelezését követhetik végig az olvasók. Az ösztöndíjprogram keretében készülő kötetekről először az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon beszéltek a szerzők, ahol már egy-egy részletet is felolvastak az érdeklődőknek. 2022 tavaszán bemutatásra kerülő kisfilmek pedig nemcsak a készülő művekbe, hanem a fiatal szerzők életébe is  nagyobb bepillantást nyújtanak majd.

A Mastercard® - Alkotótárssal ráadásul nemcsak egy új, rendhagyó ösztöndíjprogram indult el, hanem a program nyomán, a legizgalmasabb munkatervekkel pályázott szerzőket egy alkotótáborba is meginvitálták, amely a zalai Szentgyörgyváron szintén első ízben megrendezett Margófeszten valósult meg. Az alkotótáborban az Alkotótárs ösztöndíj döntősei szakmai mentorok és előadók segítségével még tovább fejleszthették munkaterveiket, délutánonként pedig a fesztivál közönsége előtt is bemutatkozhattak. 

A Mastercard® - Alkotótárs program a sikeres indulás után remélhetőleg hosszútávon hagyományt teremt.

Forprofit mecénás kategória: Polgár András, a Polgár Alapítvány alapítója 

2007-ben megalapította a Polgár Alapítványt, amelynek fő célja a roma önszerveződő kezdeményezések fejlesztése, hálózatosodásuk támogatása, fókuszba állítva a tehetséggondozást. Emellett kitalálta és fenntartja a mélyszegénységben élő romáknak munkát adó foglalkoztatási Kiútprogramot. Magánemberként vagy a Polgár Krisztina Emlékalap létrehozójaként pedig számos kulturális projekt felkarolója, a független színházi társulatok egyik legnagyobb mecénása, a Tantermi Színházi Projekt megálmodója és támogatója.

Fidelio - Kulturális mecénás kategória: Gergye Krisztián táncművész, koreográfus

Idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akiknek előadásaik elmaradásával kiestek a bevételeik.
Gergye Krisztián a kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett meg, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára is felajánlott egy művet.

Civil-különdíj: Színházi Szolidarítási Alap

A Színházi Szolidaritási Alap célja, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, a nehéz időszakban támogatást kaphassanak az alaptól. Azaz a koronavírus által indukált vészhelyzet miatt bezárt színházakban foglalkoztatott elsősorban állandó szerződéssel nem rendelkező színészek anyagi támogatása, a színészi pályán történő maradásának elősegítése, a szakmai továbbképzésének elősegítése és részére kulturális-, szabadidős- és sport programok szervezése, megvalósítása.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

Idén első alkalommal hirdették ki a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjasait. Az alkotók - egy női és egy férfi szerző - fejenként 2 millió forintot kapnak arra, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard® Alkotótárs programjában elsőként olyan alkotói ösztöndíjat indít el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. Katt a további infókért!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről