Mastercard® Alkotótárs: pályázati információk
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: pályázati információk

Könyves Magazin | 2021. április 07. |

A Mastercard® a Könyves Magazin szervezésében ösztöndíjprogramot hirdet prózaírók és költők részére.

Az ösztöndíj célja
Lehetőséget biztosítani két fiatal szerzőnek (egy nő és egy férfi díjazott), hogy egy évig a következő kötetén dolgozhasson, miközben az olvasóközönség előtt népszerűsítjük a díjnyertes szerzőket, akik közreműködésével foglalkozunk a Mastercard® által képviselt társadalmi témákkal és jelenségekkel.

A pályázat benyújtására jogosult
A pályázat benyújtásáig 40. életévét be nem töltött szerző, akinek legalább egy, maximum két prózai vagy verseskötete kereskedelmi forgalomba került.

A pályázat időtartama, díjazása
Az ösztöndíj időtartama: 2021 július - 2022 május
Az ösztöndíj összege: 2.000.000 Ft / fő

A pályázati anyag
Az ösztöndíjat kidolgozott munkatervvel lehet megpályázni.

A munkatervnek tartalmaznia kell:

  • a kötet műfajának meghatározását
  • a kötet rövid bemutatását (maximum 1500 karakter terjedelemben)
  • a megtervezett alkotói munkafolyamat leírását
  • az alkotói szándék megfogalmazását

A pályázati dokumentáció

  • Szakmai önéletrajz: az alkotói pálya állomásai, a szerző számára fontos online elérhető cikkek (maximum 5 db) listája
  • Munkaterv 
  • Részlet a készülő műből (opcionális, maximum 10000 karakter)
  • A pályázó egy korábbi kötete .pdf vagy ebook formátumban (opcionális)
  • Nyilatkozat (ld. I. melléklet)

A pályázat benyújtása
A pályázatokat elektronikus úton várjuk a mastercardalkototars@konyvesmagazin.hu e-mail címre, valamennyi dokumentumot csatolt fájlként, .pdf formátumban továbbítva.

A pályázat beadási határideje
2021. május 7. péntek 12:00

A pályázat elbírálása
A beérkezett pályázatokból, az előzsűrizést követően, a szakmai zsűri 5 női és 5 férfi pályázó közül választja ki a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj két nyertesét.

A szakmai zsűri tagjai: Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

A pályázat eredményhirdetése
2021. június, Margó Irodalmi Fesztivál

A díjazottak
A nyertes szerzők a pénzdíjon kívül lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, illetve egy feladatot: 10 hónapig, az ösztöndíj futamideje alatt havi rendszerességgel irodalmi levelezést folytatnak egymással a Könyves Magazin felületein és gondozásában, amelyben reflektálnak olyan társadalmilag releváns kérdésekre, amelyek a névadó szponzor érdeklődésének fókuszában állnak, ilyen fontos kérdések például a szegénység, a digitális leszakadás és a klímaváltozás.
Az irodalmi levelezés az Alkotótárs ösztöndíj szerves részét képezi.
A díjazottak vállalják továbbá az ösztöndíj időszaka alatt, hogy részt vesznek 2 eseményen, és közreműködnek egy-egy róluk szóló portréfilm elkészítésében.
A díjazott vállalja továbbá, hogy a díjátadót követő egy évben, a Mastercard®-dal való egyedi megállapodása szerint képviseli a Mastercard® által fontosnak tartott társadalmi témákat (úgymint környezetvédelem, digitalizáció és szegénység), illetve azokban megszólal, akár a Mastercard®-dal egyeztetett saját szerzeményben (irodalmi alkotás, közösségi média tartalom, előadás, stb.), akár az Alkotótárs ösztöndíj-program kapcsán vele készített anyagokban (interjúkban, riportokban, stb.), amennyiben a kontextus, a megjelenés tartalma megengedi azt.

Szerződéskötés
A nyertes pályázókkal a Könyves Magazin Kft. ösztöndíjszerződést köt.
Az ösztöndíjas jogviszony alatt a Könyves Magazin kapcsolatot tart az ösztöndíjasokkal, folyamatos megjelenési lehetőséget biztosítva számukra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.