Péntekig jelentkezhettek a Mastercard® Alkotótársra!

Péntekig jelentkezhettek a Mastercard® Alkotótársra!

Május 7-ig lehet pályázni a fiatal magyar írókat és költőket támogató Mastercard® Alkotótárs ösztöndíjra. Mutatjuk a legfőbb tudnivalókat!

ro | 2021. május 05. |

Nem vagy még negyvenéves, megjelent már egy (maximum két) könyved és kellene egy kis támogatás a további alkotói munkához? Akkor a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíjat neked találták ki!

Mi ez?

A Mastercard® a Könyves Magazin szervezésében ösztöndíjprogramot hirdetett prózaírók és költők részére. Az elképzelés nagyjából az, hogy a már kötettel rendelkező, de még mindig pályájuk elején járó alkotók kapjanak egy nagyobb lendületet, mindezt úgy, hogy bizonyos társadalmi ügyek és értékek végig a fókuszban legyenek. A cél a nyugodt munka feltételeinek megteremtése, az Alkotótárs ebben kíván segíteni.

Oké, de hogyan?

Az ösztöndíjprogram két fiatal szerzőt (egy férfit és egy nőt) támogat. Ők fejenként 2 millió forintot kapnak tíz hónapra (azaz 2021 júliusától 2022 májusáig).

És mit kell ezért csinálni?

Leginkább írni. Az ösztöndíj elbírálásához viszont be kell nyújtani egy munkatervet (például, hogy milyen kötettel pályázol, le kell írni a munkafolyamatot, stb.), ezenkívül fontos, hogy csatolj egy részletet is a készülő könyvből, meg persze egy szakmai életrajzot is, hiszen lényeges, hogy a zsűri minél részletesebb-színesebb képet kapjon rólad.

Kikből áll a zsűri?

Az előzsűrizést követően egy szakmai zsűri dönt majd a pályázat győzteseiről, név szerint: Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Meddig lehet pályázni?

Május 7-én 12 óráig. Ez most pénteken van, úgyhogy siessetek.

És mikor derül ki, hogy ki nyert?

Júniusban, a Margón!

A részletes leírást és az összes praktikus információt ITT találjátok!

ITT megnézhettek egy videót a szervezőkkel és a zsűri tagjaival, ITT pedig Grecsó Krisztán beszél a pályakezdést követő kihívásokról és a saját írói hang megtalálásának nehézségeiről.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Egy könyvet könnyű írni? Elindult a Mastercard® Alkotótárs

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard® Alkotótárs programjában elsőként olyan alkotói ösztöndíjat indít el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. Katt a további infókért!

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: pályázati információk

...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

Szerzőink

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Bányász Attila

Utolsó befutókból lesznek az elsők, ha Gary Oldman csap a lovak közé

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy grófnő, aki kiválóan értett a gyerekek nyelvén

A mezítlábas grófnő megmutathatja, milyen egy idilli világba belefelejtkezni, egy letűnt tökéletességbe elrejtőzni, és beburkolni a lelket valamibe, ami biztonságot jelent.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét