Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

Könyves Magazin |

A Mastercard® kezdeményezése vállaltan és hangsúlyozottan célul tűzte ki, hogy bizonyos társadalmi ügyek és értékek (úgymint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem) szerepeljenek a program fókuszában.

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard® Alkotótárs programjában elsőként olyan alkotói ösztöndíjat indít el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása.

Nagyon fontos a Mastercard szerepvállalása a kortárs fiatal irodalom támogatásában. A pályázattal nem meglévő műveket díjaz, hanem munkaterveket, jövőbeli lehetőségeket, mert az alkotást kívánja támogatni. Az ösztöndíj elindításával azt szeretnénk elérni, hogy évente egy nő és egy férfi író kiszakadhasson a mindennapi rutinból, hogy az írással foglalkozzon" - mondta Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője, a Mastercard® Alkotótárs stratégiai partnere.

Május végéig az ösztöndíj első évére felkért, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választja ki a végső győzteseket - egy nőt és egy férfit - akik a Mastercard® Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

„Jó néhány éve elkötelezett támogatói vagyunk a kortárs magyar kultúrának, a Mastercard - Alkotótárs programmal és annak nyitó projektjével tovább szeretnénk erősíteni ezt a szerepünket. Felelős vállalatként, magyarországi munkatársaimmal együtt, kulcsfontosságú számunkra, hogy napi munkánk és üzleti tevékenységünk mellett és azon túl is, jelen legyünk olyan, a helyi közösségeket érintő ügyekben és területeken, mint például a kultúra. Mindezek mellett szeretnénk felhívni a figyelmet olyan égető problémákra, mint a szegénység, a digitális leszakadás vagy a környezetvédelem” – mondta az ösztöndíj bejelentése kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard® Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „Hisszük, hogy a rendelkezésünkre álló technológia és erőforrások segítségével a kultúrán, az irodalmon, azon belül is elsőként a fiatal vers- és prózaírók támogatásán keresztül, értéket tudunk teremteni a teljes magyar társadalom számára.” 

A pályázatokat május 7-ig várják a mastercardalkototars@konyvesmagazin.hu emailcímre.

A pályázati kiírást és további információkat a konyvesmagazin.hu/alkototars oldalon lehet elérni.