Íme a Mastercard® Alkotótárs 10 döntőse!

Könyves Magazin |

Az első alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra a várakozáson felüli, 81 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. 

Az Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László alkotta előzsűri kiválasztotta a legjobb tíz pályázatot, amelyek közül az ösztöndíj első évére felkért, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választja ki a végső győzteseket - egy nőt és egy férfit -, akik a Mastercard® Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. A győzteseket június 11-én, pénteken, 14 órakor hirdetik ki a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Mutatjuk a Mastercard Alkotótárs 10 döntősét! 

André Ferenc: első két verseskötete után Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely játékba hozza Madách Imre Az ember tragédiája című művét.

Czakó Zsófia: a Scolar Kiadónál megjelent Nagypénteken nem illik kertészkedni című könyve után új tervével, a Szívhanggal pályázott, amely részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. A főszereplő, Anna nehezen fogadja el első terhességének elvesztését.

Fehér Renátó: a Garázsmenet és a Holtidény című verseskötetek (Magvető) szerzője Torkolatcsönd című kötettervével pályázott. A verseskötet folytatja a megkezdett költői pályát, a költészet és társadalmi valóság határsávjában vizsgálja a nyelv társadalmi funkcióját.

Kállay Eszter: 2020-ban jelent meg a Magvetőnél Kéz a levegőben című verseskötete. A Ha kijöttél, megbeszéljük? című kötetterve saját tapasztalatokból kiindulva mutatja meg a nőkre háruló gondoskodási munkát.

Laboda Kornél: az eddig megjelent két kötetét (mátéPONTindul, Gavarin és az álomantenna) követően személyesebb elbeszélésfüzérrel pályázott. A Zilver tanulóévei egy Budapestre, a  Színház- és Filmművészeti Egyetemre kerülő kamaszfiú felnövéstörténetét beszéli el.

Mécs Anna: Kétszer három méter című regénytervével jelentkezett a Gyerekzár és a Kapcsolati hiba szerzője. Az elbeszélő két idősíkon, 25 és 88 éves korában meséli el édesapja történetét.

Mohácsi Balázs: a költő prózahibridjében személyes történeteken keresztül beszél betegségről, tragédiáról, egy kiadhatatlanná vált verseskötetről. 

Seres Lili Hanna: Somlai Janka, a húszas évei végén járó budapesti újságíró egy emlékbetörés hatására kutakodni kezd a múltjában, hogy aztán emlékfoszlányait önreflektív, kritikus gondolatmenetekkel, a jelen történéseivel és fantáziaképeivel keverve följegyezze.

Simon Bettina: a Strand című verseskötetét követő Rengeteg állat a vonatból című munkatervével pályázott, amelynek fontos szervezőeleme a tévedés, amely építi, és nem rombolja a vers igazságát.

Vajna Ádám: Az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? munkacímű verseskötetbe két klasszikus verstémához, a közéleti és szerelmi lírához igyekszik friss irányokból közelíteni.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

81 pályázat érkezett a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjra

Mastercard® - Alkotótárs névvel sikeresen indult el a fizetéstechnológiai cég kortárs kulturális programja. Az új irodalmi ösztöndíjra 81 pályázat érkezett. A két nyertest 2021. június 11-én hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Egy könyvet könnyű írni? Elindult a Mastercard® Alkotótárs

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: pályázati információk

Levelezés
...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal