Orbán Balázs Székelyföld-köteteire és Széchenyi-ritkaságra is lehet licitálni egy aukción

Orbán Balázs Székelyföld-köteteire és Széchenyi-ritkaságra is lehet licitálni egy aukción

Lippai János kertészeti útmutatója 1661-ből, az Osztrák-Magyar Monarchia híres leírása 21 díszkötetben, Orbán Balázs háromkötetes A Székelyföld leírása, és Széchenyi szenvedélyes részvénygyűjtő felszólítása 1843-ból egy - azután meg nem épült - pesti kikötő ügyében. Egy jelenleg is zajló online aukción majdnem ötszáz könyvészeti ritkaságra lehet licitálni.

ro | 2023. március 20. |

Az erdélyi születésű néprajzkutató, Orbán Balázs (1829-1890) A Székelyföld leírása című műve 1868-71-ben jelent meg Pesten. Az első kötetet 1868-ban foghatták kezükbe az olvasók, és a folytatás nagyjából évente követte – de változatlanul fekete-fehér fametszetekkel és számos, szövegközi képpel. A háromkötetes mű felbukkanása rendkívül ritka, ezért nem véletlen, hogy már most nagy az érdeklődés iránta az Antikvárium.hu aktuális online árverésén.

Különleges díszkötet-sorozat is bekerült a jelenleg zajló árverés tételei közé, így Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben sorozat (a kiadás éve:1901). „Időtálló könyv-cziklusa marad ez a magyar könyvnyomtatásnak, mivel alapos papírra vetett többkötetes bemutatványa lett a gyönyörű és hatalmas Monarchiának" – írták megjelenésekor a kötetekről. A sorozat könyvdíszekkel és iniciálékkal, illetve rengeteg képpel és rajzzal veszi végig a Monarchia országait és tájait Bécstől Ausztrián át Magyarországig, majd Csehországtól egészen Dalmáciáig és Galíciáig.

-

Egy Széchenyi-különlegesség is szerepel a jövő vasárnapig tartó online könyaukción, ennek címe: Felszólítás. / Kötelező aláírás. A' pesti kikötőt illetőleg. Széchenyi István ebben arra kérte az embereket, hogy egy építendő pesti kikötő ügyében részvényeket jegyezzenek. A kiadványt 1843. június 22-én bocsájtotta ki a szerző magyar és német nyelven, amelyben szenvedélyesen érvelve leírja, hogy miért szükséges a pesti kikötő létesítése, továbbá ismerteti a társaság céljait és alapszabályait, illetve feltünteti az aláírók névsorát is. A szóban forgó kikötő megépítése végül nem valósult meg.

-

Sokkal régebbi az a kertészeti kötet, amely Pozsonyból származik. Az ismert szerző, Lippai János (1606–1666) botanikus, egyetemi tanár, gazdasági és kertészeti író egy naptár formájú mezőgazdasági útbaigazító könyvet írt, amely először 1661-ben jelent meg, majd több kiadást is megért. Lippai a legendás pozsonyi érseki kert növényeinek leírásával és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati tanácsaival szerzett hírnevet. Művei érzékletes, olvasmányos stílusával és saját tapasztalatai alapján megírt gyakorlati útmutatásai a maguk idejében korszakalkotó, úttörő
munkáknak számítottak. Ezt a könyvét a római kori szerzők által készített naptárokhoz hasonlatosan készítette el, vagyis az egyes mezőgazdasági teendőket a hónapok rendjének megfelelően írta le - az állattenyésztés, a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztés munkáinak sorrendiségét, mi több a borkezelés időszerű teendőit –, méghozzá részletekbe menően. Tanácsokat ad a fák, vetemények, gabonák termesztéséhez és ültetéséhez, de foglalkozik a kártékony rovarok irtásával, a fák és vetemények betegségeivel, valamint az egyes füvek és virágok gyógyhatásával is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

...
Hírek

Árverésre ajánlotta fel Nobel-érmét a menekültek javára a Novaja Gazeta főszerkesztője

Árverésre ajánlotta fel a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője az elismeréssel járó Nobel-érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére.

...
Hírek

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

Brit könyvtárak és múzeumok fogtak össze és próbálják közösen megvásárolni az Elveszett könyvtárként emlegetett gyűjtemény darabjait. A cél, hogy az irodalmi ritkaságok ne magánkézbe, hanem közgyűjteményekbe kerüljenek.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.