Annie Ernaux: A férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon

ro | 2022. december 07. |

Hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a róla elnevezett díjakat. Ez szombatra esik, akkor kapja meg a francia Annie Ernaux is az irodalmi elismerést, amelyet „a bátorságért és klinikai élességért” ítélt oda neki a svéd királyi akadémia, valamint azért, „ahogyan meg tudja mutatni a személyes emlékezés gyökereit, furcsaságait, és kollektív korlátait”. Az ünnepélyes átadót megelőzően az író ma tartja meg előadását (franciául), amelyet délután 5 órától itt lehet követni:

A már Svédországban tartózkodó Ernaux egy sajtótájékoztatón amúgy arról beszélt, hogy mielőtt a nők elérnék a teljes egyenlőséget, a férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon. Ha a férfiak nem jönnek tisztába a testükkel, az életmódjukkal, a viselkedésükkel, azzal, ami motiválja őket, akkor a nők számára nem fog megtörténni a valódi felszabadulás. Hozzátette még, hogy szerinte a nők sok olyan helyzetet elfogadtak, amiket ő elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tart.

Egy interjúban arról is beszélt, hogy a Nobel „férfiaknak szóló” intézmény, ami a hagyomány iránti vágyban nyilvánul meg. Magyarázatként hozzátette, hogy a hagyományokhoz való kötődés sokkal inkább maszkulinnak tekinthető, és ez egyfajta módja is annak, hogy hatalmat adjunk át a másiknak. Ernaux azt mondta, hogy díját azoknak ajánlja, akik szenvednek – valamilyen uralomtól, rasszizmustól, az egyenlőtlenség bármilyen formájától. Habár ő maga nem vágyott arra, hogy díjakat nyerjen, a Nobel felerősítette benne az írás utáni vágyat, és tervei között szerepel, hogy folytatja az írást és – ahogy fogalmazott – élvezni fogja az öregkorát. „Szerintem ez egy olyan kor, amikor az ember már sok mindenre reflektálhat, és számomra ez azt jelenti, hogy természetesen le is kell írnom ezeket” – mondta a 82 éves író.

Annie Ernaux a 17. nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, és az első francia női szerző, aki megkapta az elismerést.

Forrás: Le Monde, Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Nobel-díjas Annie Ernaux tovább harcol, hogy a nők választhassanak: anyává válnak-e vagy sem

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit. Ernaux méltatásaival együtt a felelősségérzete is megnőtt, mióta a Svéd Akadémia neki ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat.

...
Beleolvasó

Első szex és gyűlölt rítusok - Olvass bele a Nobel-díjas Annie Ernaux könyveibe!

Annie Ernaux nyerte a 2022-es irodalmi Nobel-díjat, magyarul három könyve jelent meg, kettőbe most beleolvashatsz.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle