Annie Ernaux: A férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon

ro | 2022. december 07. |

Hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a róla elnevezett díjakat. Ez szombatra esik, akkor kapja meg a francia Annie Ernaux is az irodalmi elismerést, amelyet „a bátorságért és klinikai élességért” ítélt oda neki a svéd királyi akadémia, valamint azért, „ahogyan meg tudja mutatni a személyes emlékezés gyökereit, furcsaságait, és kollektív korlátait”. Az ünnepélyes átadót megelőzően az író ma tartja meg előadását (franciául), amelyet délután 5 órától itt lehet követni:

A már Svédországban tartózkodó Ernaux egy sajtótájékoztatón amúgy arról beszélt, hogy mielőtt a nők elérnék a teljes egyenlőséget, a férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon. Ha a férfiak nem jönnek tisztába a testükkel, az életmódjukkal, a viselkedésükkel, azzal, ami motiválja őket, akkor a nők számára nem fog megtörténni a valódi felszabadulás. Hozzátette még, hogy szerinte a nők sok olyan helyzetet elfogadtak, amiket ő elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tart.

Egy interjúban arról is beszélt, hogy a Nobel „férfiaknak szóló” intézmény, ami a hagyomány iránti vágyban nyilvánul meg. Magyarázatként hozzátette, hogy a hagyományokhoz való kötődés sokkal inkább maszkulinnak tekinthető, és ez egyfajta módja is annak, hogy hatalmat adjunk át a másiknak. Ernaux azt mondta, hogy díját azoknak ajánlja, akik szenvednek – valamilyen uralomtól, rasszizmustól, az egyenlőtlenség bármilyen formájától. Habár ő maga nem vágyott arra, hogy díjakat nyerjen, a Nobel felerősítette benne az írás utáni vágyat, és tervei között szerepel, hogy folytatja az írást és – ahogy fogalmazott – élvezni fogja az öregkorát. „Szerintem ez egy olyan kor, amikor az ember már sok mindenre reflektálhat, és számomra ez azt jelenti, hogy természetesen le is kell írnom ezeket” – mondta a 82 éves író.

Annie Ernaux a 17. nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, és az első francia női szerző, aki megkapta az elismerést.

Forrás: Le Monde, Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Nobel-díjas Annie Ernaux tovább harcol, hogy a nők választhassanak: anyává válnak-e vagy sem

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit. Ernaux méltatásaival együtt a felelősségérzete is megnőtt, mióta a Svéd Akadémia neki ítélte az idei irodalmi Nobel-díjat.

...
Beleolvasó

Első szex és gyűlölt rítusok - Olvass bele a Nobel-díjas Annie Ernaux könyveibe!

Annie Ernaux nyerte a 2022-es irodalmi Nobel-díjat, magyarul három könyve jelent meg, kettőbe most beleolvashatsz.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Hírek

Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg