Alice Oseman, a Heartstopper képregények szerzője - konyvesmagazin.hu

A Heartstoppertől elhiszed, hogy minden rendben lesz

Alice Oseman, a több millió példányszámban eladott Heartstopper képregények szerzője egy interjúban beszélt emberi jogokról, szerelemről, Booktokról és sikerről.

ki | 2024. június 18. |

Alice Oseman, a Heartstopper és más képregények írója a Z generáció egyik fontos képviselője. Az ötrészes sorozat darabjai eddig több mint 8 millió példányban keltek el világszerte. Úgy gondolja, addig kell küzdeni az LMBTQ-jogokért, ameddig már senkit sem ér hátrányos megkülönböztetés a közösség tagjai közül. Ez az a meleg tiniszerelemről szóló képregény, ami miatt 12 millió forintos bírságot kapott a Líra könyváruház, mivel nem fóliázták le az üzletben.

alice oseman
Heartstopper – Szívdobbanás – Fülig beléd zúgtam 5.
Ford. Riesenberger Mónika. Könyvmolyképző, 2024, 336 oldal
-

A Heartstopper és az emberi jogok

Osemannel a La Repubblica napilap készített interjút a 30. évfordulóját ünneplő római Pride felvonulás alkalmából, melyet szombaton tartottak. Úgy látja, hogy az emberek különböző okok miatt kedvelik a Heartstoppert: van, akinek önmagában a queer szereplők a fontosak, másoknak a történet mentális egészséggel kapcsolatos szála.

De a népszerűsége okát általánosságban abban látja, hogy tele van reménnyel és örömmel.

„A küzdelmek és kihívások ellenére, amelyeken a karakterek keresztülmennek, mindig van fény az alagút végén, és ettől nemcsak úgy érzed, hanem elhiszed, hogy minden rendben lesz. És ez jó érzés” – mondta.

A kérdésre, hogy mi a szerepe az irodalomnak az emberi jogokért való harcban, kifejtette, hogy az irodalom elősegíti az empátiát, edukál, érzelmeket vált ki, és arra sarkall, hogy törődjünk másokkal. „Olyan dolgokat tapasztalhatunk meg általa, amiken nem mentünk át, és segít megértenünk azokat, akik küszködnek” – magyarázta.

Amíg mindenki szabad

Az író szerint egészen addig alapvető fontosságú a szabad szerelemért felszólalni, ameddig a queer emberek nem fejezhetik ki szabadon önmagukat. „Minden ember megérdemli, hogy az élményeit viszontlássa a könyvekben, amiket olvas, a filmekben, amiket néz. Ha találsz egy karaktert, akivel azonosulni tudsz, akkor rájöhetsz, hogy ki vagy valójában.

A reprezentáció életeket menthet”

– mondta. (Amikor értesült a fóliázási botrányról, azt mondta, „dühös és szomorú” miatta.)

Úgy gondolja, hogy az elmúlt 50 év fejleményei ellenére „nagyon messze van még az egyenlőség, még mindig olyan világban élünk, ahol a queer emberek nem kapják meg a heterókkal azonos jogokat és tiszteletet.” Oseman szerint jelenleg a transz közösség az, amelyik extrém mértékű diszkriminációnak van kitéve világszerte. De hisz abban, hogy ha folytatjuk a harcot, elérjük az egyenlőséget.

A Pride-felvonulás jelentőségét egyrészt abban látja, hogy teret ad az LMBTQ embereknek, ahol tüntethetnek a jogaikért, másrészt viszont ez egy olyan alkalom, ahol személyesen is összegyűlhetnek, kifejezhetik a szolidaritásukat, közösséget építhetnek és egymást ünnepelhetik. (A Budapest Pride-ra 7 kortárs queer regényt ajánlunk.)

Elismeri, hogy a felvonulások „nem tökéletesek”, van, ahol a kommercializálódás a probléma, máshol a cenzúra vagy a rendőri jelenlét, mégis kritikusnak tartja a szerepüket. 

Siker és függés

Az említett 8 millió példány mellett érdemes azt is megemlíteni, hogy az ötödik kötet a megjelenése után Anglia minden idők leggyorsabban fogyó képregényévé vált. Oseman egész életében rajzolt és írt, szereti, hogy a képregényben néha szavak nélkül is lehet mesélni. Először ingyen kezdte közzéteni a Heartstoppert, aztán maga adta ki.

Soha nem gondolta volna, hogy ilyen sikeres lesz, mert, mint mondja, ez a szintű siker nagyon ritka. „Teljesen megváltoztatta az életem, és olyan dolgokban vehetek részt, amit sosem gondoltam volna, mint például a Heartstopper tv-sorozat. Nagyon szerencsésnek és hálásnak érzem magam.”

Alice Oseman egyike azoknak a szerzőknek, akik a Booktoknak köszönhetik, hogy befutottak. Internetfüggőnek tartja magát, de

már nem Tiktokozik, mert „túlságosan addiktívnak találtam, és megijesztett, hogy mennyi időt töltöttem rajta”

– vallotta be. Ettől függetlenül nagyon örül, hogy létezik a Booktok, mert így van egy hely, ahol az emberek megoszthatják a véleményüket és együtt izgulhatnak a könyveken.

Mivel az író többször is beszélt arról korábban, hogy aszexuális és aromantikus, a lap megkérdezte tőle, mit jelent neki a szerelem. „Otthon érezni magad valakivel vagy valamiben, és biztosnak lenni magadban, őszintén magadhoz” – válaszolta.

(La Repubblica, fotó: AliceOseman.com)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

7 kortárs LMBTQ-regény, amit elolvashatsz a Pride előtt

Június a Pride hónapja, olyan olvasnivalókat ajánlunk, melyek bemutatják a meleg vagy leszbikus emberek léttapasztalatát.

...
Nagy

Ki inspirálta Shakespeare queer szonettjeit?

Shakespeare legendás versei talán sosem születtek volna meg Richard Barnfield nélkül – de akkor hogy lehet, hogy sosem hallottunk az ifjú költőről?

...
Hírek

A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman elítéli, amiért Magyarországon bírságot szabtak ki a Lírára amiatt, hogy a boltban az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül árulták a képregényét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi