Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Ha valakire tényleg illik a ‘korszakalkotó élő legenda’ megnevezés, az Alan Moore. Amikor 2019-ben bejelentette a visszavonulását, generációk szisszentek fel fájdalmasan, ezért most még izgalmasabb, vajon mivel áll elő a 67 éves mester.

sa | 2021. május 04. |

Ha a Marvel-birodalmat felépítő Stan Lee az a mosolygós keresztapa volt, aki lelkesen együtt játszik a gyerekkel, majd kamaszként pecázni és először sörözni is elviszi, akkor Alan Moore az a komor nagybácsi, akitől gyerekkorunkban tartottunk, majd fiatal felnőttként rájövünk, hogy a családból vele lehet a legtartalmasabbakat beszélgetni a világról, az emberekről, az életről.

A brit Alan Moore több mint négy évtizedes írói munkásságával forradalmasította a képregény műfaját, és 

különösen a szuperhősöket szerepeltető történetekben elérte, hogy azok ne a gyerekkori hősi vágyfantáziák egyszerű beteljestői legyenek, hanem esendő antihősök sorát felvonultatva fajsúlyos emberi drámákat, dilemmákat tárgyaljanak elgondolkodtatóan.

Olyan ikonikus önálló művek kötődnek hozzá, mint a Watchmen, a V mint Vérbosszú, A pokolból, A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen) vagy a Batman: A gyilkos tréfa.

Szóval most Alan Moore visszatér, és rögtön egy egész sorozat, illetve egy novelláskötet megjelenését jelentette be, írja a Guardian. Utóbbi Illuminations címmel már 2022 őszén megjelenik a Bloomsbury UK gondozásában, majd szintén ők adják ki 2024-ben Moore ötkötetesre tervezett fantasy regénysorozatát. A Long London regényeiről jelenleg annyit lehet tudni, hogy egy időtlen árnyékvárosról szól majd, amit megtöltenek az emlékek és a varázslat, és ami valahol a valódi Londonon túl fekszik.

Moore-nak nem ez az első kirándulása a hosszabb prózák világába, 2016-ban megjelent egy kísérleti regénye, a Jerusalem, amiről akkor a Guardian azt írta, hogy “egy szinte vizionárius mese a visszanyert emlékekről, művészetről és őrületről”, viszont aminél a könyv terjedelme (több mint ezer oldal és egymillió szó) behemótként nyeli el magában a feltörni küzdő, ígéretes regényt.

Mindezek után, amiben biztosak vagyunk, hogy a képzeletet megmozgató ötletek és az elgondolkodtató fordulatok garantáltak, a kérdés már csak az, második nekifutásra hogy boldogul Moore a hosszabb prózával.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alan Moore az emberiség történetének legjobb írója

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

...
Hírek

Jordan B. Petersont figurázza ki az új Amerika kapitány képregény?

A népszerű, egyúttal megosztó kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson kiakadt, mivel szerinte az Amerika kapitány képregény legújabb száma gúnyt űz belőle, és kijelentéseit a náci főgonosz, Vörös Koponya szájába adja.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.