Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Ha valakire tényleg illik a ‘korszakalkotó élő legenda’ megnevezés, az Alan Moore. Amikor 2019-ben bejelentette a visszavonulását, generációk szisszentek fel fájdalmasan, ezért most még izgalmasabb, vajon mivel áll elő a 67 éves mester.

sa | 2021. május 04. |

Ha a Marvel-birodalmat felépítő Stan Lee az a mosolygós keresztapa volt, aki lelkesen együtt játszik a gyerekkel, majd kamaszként pecázni és először sörözni is elviszi, akkor Alan Moore az a komor nagybácsi, akitől gyerekkorunkban tartottunk, majd fiatal felnőttként rájövünk, hogy a családból vele lehet a legtartalmasabbakat beszélgetni a világról, az emberekről, az életről.

A brit Alan Moore több mint négy évtizedes írói munkásságával forradalmasította a képregény műfaját, és 

különösen a szuperhősöket szerepeltető történetekben elérte, hogy azok ne a gyerekkori hősi vágyfantáziák egyszerű beteljestői legyenek, hanem esendő antihősök sorát felvonultatva fajsúlyos emberi drámákat, dilemmákat tárgyaljanak elgondolkodtatóan.

Olyan ikonikus önálló művek kötődnek hozzá, mint a Watchmen, a V mint Vérbosszú, A pokolból, A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen) vagy a Batman: A gyilkos tréfa.

Szóval most Alan Moore visszatér, és rögtön egy egész sorozat, illetve egy novelláskötet megjelenését jelentette be, írja a Guardian. Utóbbi Illuminations címmel már 2022 őszén megjelenik a Bloomsbury UK gondozásában, majd szintén ők adják ki 2024-ben Moore ötkötetesre tervezett fantasy regénysorozatát. A Long London regényeiről jelenleg annyit lehet tudni, hogy egy időtlen árnyékvárosról szól majd, amit megtöltenek az emlékek és a varázslat, és ami valahol a valódi Londonon túl fekszik.

Moore-nak nem ez az első kirándulása a hosszabb prózák világába, 2016-ban megjelent egy kísérleti regénye, a Jerusalem, amiről akkor a Guardian azt írta, hogy “egy szinte vizionárius mese a visszanyert emlékekről, művészetről és őrületről”, viszont aminél a könyv terjedelme (több mint ezer oldal és egymillió szó) behemótként nyeli el magában a feltörni küzdő, ígéretes regényt.

Mindezek után, amiben biztosak vagyunk, hogy a képzeletet megmozgató ötletek és az elgondolkodtató fordulatok garantáltak, a kérdés már csak az, második nekifutásra hogy boldogul Moore a hosszabb prózával.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alan Moore az emberiség történetének legjobb írója

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

...
Hírek

Jordan B. Petersont figurázza ki az új Amerika kapitány képregény?

A népszerű, egyúttal megosztó kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson kiakadt, mivel szerinte az Amerika kapitány képregény legújabb száma gúnyt űz belőle, és kijelentéseit a náci főgonosz, Vörös Koponya szájába adja.

Hírek
...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

...
Hírek

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.