Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Visszatér Alan Moore, és mindjárt egy egész sorozattal

Ha valakire tényleg illik a ‘korszakalkotó élő legenda’ megnevezés, az Alan Moore. Amikor 2019-ben bejelentette a visszavonulását, generációk szisszentek fel fájdalmasan, ezért most még izgalmasabb, vajon mivel áll elő a 67 éves mester.

sa | 2021. május 04. |

Ha a Marvel-birodalmat felépítő Stan Lee az a mosolygós keresztapa volt, aki lelkesen együtt játszik a gyerekkel, majd kamaszként pecázni és először sörözni is elviszi, akkor Alan Moore az a komor nagybácsi, akitől gyerekkorunkban tartottunk, majd fiatal felnőttként rájövünk, hogy a családból vele lehet a legtartalmasabbakat beszélgetni a világról, az emberekről, az életről.

A brit Alan Moore több mint négy évtizedes írói munkásságával forradalmasította a képregény műfaját, és 

különösen a szuperhősöket szerepeltető történetekben elérte, hogy azok ne a gyerekkori hősi vágyfantáziák egyszerű beteljestői legyenek, hanem esendő antihősök sorát felvonultatva fajsúlyos emberi drámákat, dilemmákat tárgyaljanak elgondolkodtatóan.

Olyan ikonikus önálló művek kötődnek hozzá, mint a Watchmen, a V mint Vérbosszú, A pokolból, A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen) vagy a Batman: A gyilkos tréfa.

Szóval most Alan Moore visszatér, és rögtön egy egész sorozat, illetve egy novelláskötet megjelenését jelentette be, írja a Guardian. Utóbbi Illuminations címmel már 2022 őszén megjelenik a Bloomsbury UK gondozásában, majd szintén ők adják ki 2024-ben Moore ötkötetesre tervezett fantasy regénysorozatát. A Long London regényeiről jelenleg annyit lehet tudni, hogy egy időtlen árnyékvárosról szól majd, amit megtöltenek az emlékek és a varázslat, és ami valahol a valódi Londonon túl fekszik.

Moore-nak nem ez az első kirándulása a hosszabb prózák világába, 2016-ban megjelent egy kísérleti regénye, a Jerusalem, amiről akkor a Guardian azt írta, hogy “egy szinte vizionárius mese a visszanyert emlékekről, művészetről és őrületről”, viszont aminél a könyv terjedelme (több mint ezer oldal és egymillió szó) behemótként nyeli el magában a feltörni küzdő, ígéretes regényt.

Mindezek után, amiben biztosak vagyunk, hogy a képzeletet megmozgató ötletek és az elgondolkodtató fordulatok garantáltak, a kérdés már csak az, második nekifutásra hogy boldogul Moore a hosszabb prózával.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alan Moore az emberiség történetének legjobb írója

...
Hírek

Emilia Clarke képregényt írt egy egyedülálló anyáról, aki szuperhős lesz

Ha annyit mondjuk, hogy az anyák szuperhősök, miért ne lehetnének tényleg azok? - vetette fel a Trónok harca színésznője.

...
Hírek

Jordan B. Petersont figurázza ki az új Amerika kapitány képregény?

A népszerű, egyúttal megosztó kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson kiakadt, mivel szerinte az Amerika kapitány képregény legújabb száma gúnyt űz belőle, és kijelentéseit a náci főgonosz, Vörös Koponya szájába adja.

Hírek
...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

...
Hírek

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

...
Nagy

Bereményi Géza és Grecsó Krisztián nyerték a 2021-es Libri-díjakat!

...
Hírek

Maya Angelou arcképével nyomják a negyeddollárost

...
Hírek

Pörgesd végig David Hockney vázlatfüzetét!

...
Hírek

Olvasd el Tandori hagyatékban fennmaradt versét!

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy szemfog (60000 Ft)

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A Mátrixot, Beethovent és Fatboy Slimet is megidézi a kolozsvári mesevilág

Szabó Róbert Csaba második mesekötete Kolozsvárra vezet, ahol szokatlan események veszik kezdetüket. De hogyan kerül a Vajon Nagyi és a száguldó városba egy 1999-es filmklasszikus, és mit szól egy mesehős, ha szembetalálkozik a róla szóló mesekönyvvel? U18.

...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.