Alan Moore az emberiség történetének legjobb írója

.konyvesblog. | 2016. július 27. |

jerusalem-cover-600x899.pngAz egyik kedvenc blogunk, a Letters of Note posztolt egy 2013-as levelet, amit az akkor 59 éves Alan Moore kapott az akkor 9 éves Joshuától. Joshua szerint Moore az emberiség történetének legjobb írója, egy ilyen kinyilatkoztatást pedig már ő sem hagyhatott szó nélkül.

A kisfiú Northamptonshire megye egyik általános iskolájában vett részt egy projektben, amiben a diákok azt a feladatot kapták, hogy írjanak levelet a kedvenc írójuknak.  Joshua arról írt, hogy szeretne többet tudni Moore képregényeiről, a Watchmenről, a V mint Vérbosszúról, A szövetségről (The League of Extraordinary Gentlemen) és a Swamp Thingsről. Megköszöni Moore-nak, hogy ilyen csodálatos képregényeket írt, és arról érdeklődik, hogy volt képes létrehozni ilyen nagyszerű dolgokat. Az első könyv, amit elolvasott tőle, a V mint Vérbosszú volt, a maszkos anarchista története a nem is olyan távoli totalitárius Nagy-Britanniában, és nagyon menőnek találta, ahogy felrobbantotta a parlamentet. Azt is felsorolta, kik a kedvenc karakterei a Watchmenből (Rorschach nyert), és miután bevallotta, hogy számára nem létezik Moore-nál fantasztikusabb szerző, arra kérte, írjon vissza neki. A válasz meg is érkezett, méghozzá egy példánnyal az akkor megjelent Heart of Ice-ból, és néhány Kevin O’Neill-illusztrációval az akkor még meg nem jelent The Roses of Berlinből.

Moore megírta, hogy sajnos nagyon elfoglalt, ezért csak röviden tud válaszolni, de nagyon örül, hogy Joshua ennyire élvezte a köteteit, főleg, mert a legtöbb olvasója manapság majdnem olyan öreg, mint ő. Hozzátette, hogy bárhány éves is a közönsége, értékeli a figyelmüket, de különösen örömteli, hogy vannak ilyen okos és vállalkozó szellemű fiatal olvasói is. Örömét ahhoz hasonlítja, amikor Lemsippel nyeli le a vitamintablettáit, mert attól mindig olyan érzése támad, hogy még mindig érti a gyerekeket.   

Moore szerint minden írónak telhetetlen olvasónak kell lennie, ezért olyan fontosak a könyvtárak, és azt is leírja Joshuának, hogy bár nagyon büszke az általa felsorolt képregényekre, azokkal már nagy képregénycégek rendelkeznek, őt pedig mindig a legutolsó munkája érdekli. Ezért is örül, hogy A szövetséget is megemlítette. Elárulta, hogy Northamptonshire-be kell utaznia, hogy házassági évfordulós ajándékot vegyen a feleségének, és bevallotta, hogy ő azért nem tartja magát az emberiség történetének legjobb szerzőjének, de egyszer talán majd valamelyik könyvének hátoldalán felhasználja a fiú szavait. Ez a pillanat most jött el, ugyanis az új Moore-regény, a 2016 szeptemberében megjelenő Jerusalem hátoldalán Joshua is helyet kapott.

801.jpgMoore azzal zárta a Joshuának írt levelét, hogy egy rendívül jó ízlésű, intelligens embert ismerhetett meg a személyében, ami csak megerősítette a gyanúját, hogy Northamptonshire-t megérintették az istenek. Az aláírásban pedig mindössze ennyi szerepelt:

„Alan Moore, Az Emberiség Történetének Legjobb Írója. Bele az arcodba, Shakespeare, Joyce és Cervantes!”

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.