Afganisztánban a könyvek egyre kevesebbet érnek

Afganisztánban a könyvek egyre kevesebbet érnek

Hujjatullah Zia kabuli származású újságíró elkeserítő jegyzetet írt arról, hogyan értéktelenednek el a könyvek hazájában.  

ko | 2023. július 12. |

Majdnem két év telt el azóta, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, és úgy tűnik, hogy a tudás rohamosan veszít értékéből, és a könyveket már nem tekintik értéknek. Amikor 2021 augusztusában a tálib harcosok megérkeztek az afgán fővárosba, az újságíró sok barátja a repülőtérre rohant, hogy megpróbálja elhagyni az országot, mivel nem láttak többé jövőt saját hazájukban. Mesterdiplomával, PhD-vel, több könyvvel rendelkező emberek, professzorok, orvosok, mérnökök, tudósok, írók, költők, festők menekültek el.

Az újságíró egyik kollégája – a riporterként dolgozó Alireza Ahmadi – is csatlakozott a reptéren a tömeghez. Távozása előtt Facebook-oldalán azt írta, hogy 60 különféle témájú könyvét 50 afgániért (kevesebb mint 1 dollárért) adta el. Soha nem jutott ki az országból; az Iszlám Állam által végrehajtott Khorasan Tartomány repülőterenéek bombázásakor vesztette életét. 

Hujjatullah Zia úgy döntött, hogy elajándékozza a könyveit, amelyek olyan témákkal foglalkoznak, mint a nemzetközi jog, az emberi jogok, a nők jogai és az angol nyelv. Közkönyvtáraknak adományozta őket, mert arra gondolt, hogy egy tálibok által uralt országban nem tudja majd hasznukat venni. Az Iránba menekült újságíró Teheránban aztán újra felfedezte régi szerelmét a könyvek iránt. Kevés pénze nagy részét az emberi jogokról és a nők jogairól szóló könyvekre költötte, és ezekkel a kötetekkel felvértezve elkezdett dolgozni saját írásán, amely a nők politikai jogairól szól a nemzetközi jogrendszeren és az iszlámon belül, és amelyet nagyjából egy év alatt be is fejezett.

Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai
Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afganisztáni polgári lakosság, különösen a nők helyzete miatt fejezte ki aggodalmát Khaled Hosseini író és a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai.

Tovább olvasok

Elküldte a kéziratot különböző kiadóknak, de többször visszautasították, mert túl kényesnek találták a témát, és úgy gondolták, hogy lehetetlen lenne engedélyt kapni a kiadásra. Végül Ali Kohistani, a Mother Press munkatársa beleegyezett, hogy publikálja a könyvet. Elkészítette a szükséges dokumentációt, és benyújtotta a kéziratot a tálib információs és kulturális minisztériumhoz, hogy engedélyt kérjen - öt hónapja vár a végső válaszra, és kétségbeesése napról napra nő. Kohistani többször elment a minisztériumba érdeklődni a kézirat felől, de eredmény nélkül. Elmondta, hogy még öt könyvet szeretne kiadni idén, de egyelőre egyiket sem hagyta jóvá a minisztérium. 

Más kiadók is szenvednek a bizottsági döntések önkényétől és a hosszan elhúzódó eljárásoktól. A tálibok saját ideológiáját tükröző könyvek viszont állítólag nem ütköznek ezekbe az akadályokba. De a kiadási engedélyek késedelme és a cenzúra messze

nem az egyetlen probléma, amellyel az afganisztáni könyviparnak szembe kell néznie.

Rengeteg könyvesbolt és kiadó szűnt meg az elmúlt két évben. A tálibok döntése, mely megtiltja a lányoknak és nőknek a középiskolai és az egyetemi oktatásban való részvételt, azt is jelenti, hogy már nem vásárolnak annyi könyvet. Fiúk és fiatal férfiak is kimaradtak az iskolából és az egyetemekről, mert demotiválja őket, hogy diplomáikkal valószínűleg nem tudnak majd elhelyezkedni. Mindezek mellett a tálib kormány magas adókat vetett ki a könyveladásokra, ami még tovább csökkentette a könyvesboltok tulajdonosainak és kiadóinak csökkenő bevételét. A könyvtárak is elveszítették olvasóikat, és a különféle könyvklubok, irodalmi egyesületek is leállították tevékenységüket. Már nem tekintik értéknek a könyvek birtoklását, olvasását vagy írását. Az afgán könyvkiadás egyik napról a másikra virágzó ágazatból – talán a legsikeresebb iparágból – küzdelmes és kockázatos üzleti vállalkozássá vált. Az afgánok lelkes olvasókból olyan emberekké váltak, akik nem engedhetik meg maguknak a könyveket.

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos
Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

Tovább olvasok

Ez az ország olyan embereket adott a világnak, mint Rúmi, Avicenna vagy Sanai, írja az elkeseredett újságíró. Az olvasást, az írást és az ismeretterjesztést mindig is nagyra becsülték az országban. A különböző dinasztiák afgán uralkodói tiszteletben tartották a gondolat szabadságát, és támogatták a tudást. A cenzúra, az oktatás korlátozása és a könyvek leértékelése soha nem volt az afgán hagyomány vagy kultúra része. 

A világtörténelem egyik országa sem virágzott még akkor, amikor uralkodói elnyomták a tudást, a műveltséget és a szabad gondolkodást.

Afganisztán a sötétség és a tudatlanság felé halad, írja Hujjatullah Zila. A könyvek és a tudás felszámolása pedig visszafordíthatatlan következményekkel járhat az ország jövőjére nézve.

Forrás: Aljazeera

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Nagy

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Zarifa Ghafari, Afganisztán egykori egyetlen női polgármestere Budapestre látogatott, hogy bemutassa bátor és szókimondó memoárját. Könyve a háborús Afganisztán és leginkább az afgán nők mindennapjaiba enged betekintést.

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.