Afganisztánban a könyvek egyre kevesebbet érnek

Afganisztánban a könyvek egyre kevesebbet érnek

Hujjatullah Zia kabuli származású újságíró elkeserítő jegyzetet írt arról, hogyan értéktelenednek el a könyvek hazájában.  

ko | 2023. július 12. |

Majdnem két év telt el azóta, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, és úgy tűnik, hogy a tudás rohamosan veszít értékéből, és a könyveket már nem tekintik értéknek. Amikor 2021 augusztusában a tálib harcosok megérkeztek az afgán fővárosba, az újságíró sok barátja a repülőtérre rohant, hogy megpróbálja elhagyni az országot, mivel nem láttak többé jövőt saját hazájukban. Mesterdiplomával, PhD-vel, több könyvvel rendelkező emberek, professzorok, orvosok, mérnökök, tudósok, írók, költők, festők menekültek el.

Az újságíró egyik kollégája – a riporterként dolgozó Alireza Ahmadi – is csatlakozott a reptéren a tömeghez. Távozása előtt Facebook-oldalán azt írta, hogy 60 különféle témájú könyvét 50 afgániért (kevesebb mint 1 dollárért) adta el. Soha nem jutott ki az országból; az Iszlám Állam által végrehajtott Khorasan Tartomány repülőterenéek bombázásakor vesztette életét. 

Hujjatullah Zia úgy döntött, hogy elajándékozza a könyveit, amelyek olyan témákkal foglalkoznak, mint a nemzetközi jog, az emberi jogok, a nők jogai és az angol nyelv. Közkönyvtáraknak adományozta őket, mert arra gondolt, hogy egy tálibok által uralt országban nem tudja majd hasznukat venni. Az Iránba menekült újságíró Teheránban aztán újra felfedezte régi szerelmét a könyvek iránt. Kevés pénze nagy részét az emberi jogokról és a nők jogairól szóló könyvekre költötte, és ezekkel a kötetekkel felvértezve elkezdett dolgozni saját írásán, amely a nők politikai jogairól szól a nemzetközi jogrendszeren és az iszlámon belül, és amelyet nagyjából egy év alatt be is fejezett.

Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai
Az afgán nőkért aggódik Khaled Hosseini és Malala Juszufzai

Az afganisztáni polgári lakosság, különösen a nők helyzete miatt fejezte ki aggodalmát Khaled Hosseini író és a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai.

Tovább olvasok

Elküldte a kéziratot különböző kiadóknak, de többször visszautasították, mert túl kényesnek találták a témát, és úgy gondolták, hogy lehetetlen lenne engedélyt kapni a kiadásra. Végül Ali Kohistani, a Mother Press munkatársa beleegyezett, hogy publikálja a könyvet. Elkészítette a szükséges dokumentációt, és benyújtotta a kéziratot a tálib információs és kulturális minisztériumhoz, hogy engedélyt kérjen - öt hónapja vár a végső válaszra, és kétségbeesése napról napra nő. Kohistani többször elment a minisztériumba érdeklődni a kézirat felől, de eredmény nélkül. Elmondta, hogy még öt könyvet szeretne kiadni idén, de egyelőre egyiket sem hagyta jóvá a minisztérium. 

Más kiadók is szenvednek a bizottsági döntések önkényétől és a hosszan elhúzódó eljárásoktól. A tálibok saját ideológiáját tükröző könyvek viszont állítólag nem ütköznek ezekbe az akadályokba. De a kiadási engedélyek késedelme és a cenzúra messze

nem az egyetlen probléma, amellyel az afganisztáni könyviparnak szembe kell néznie.

Rengeteg könyvesbolt és kiadó szűnt meg az elmúlt két évben. A tálibok döntése, mely megtiltja a lányoknak és nőknek a középiskolai és az egyetemi oktatásban való részvételt, azt is jelenti, hogy már nem vásárolnak annyi könyvet. Fiúk és fiatal férfiak is kimaradtak az iskolából és az egyetemekről, mert demotiválja őket, hogy diplomáikkal valószínűleg nem tudnak majd elhelyezkedni. Mindezek mellett a tálib kormány magas adókat vetett ki a könyveladásokra, ami még tovább csökkentette a könyvesboltok tulajdonosainak és kiadóinak csökkenő bevételét. A könyvtárak is elveszítették olvasóikat, és a különféle könyvklubok, irodalmi egyesületek is leállították tevékenységüket. Már nem tekintik értéknek a könyvek birtoklását, olvasását vagy írását. Az afgán könyvkiadás egyik napról a másikra virágzó ágazatból – talán a legsikeresebb iparágból – küzdelmes és kockázatos üzleti vállalkozássá vált. Az afgánok lelkes olvasókból olyan emberekké váltak, akik nem engedhetik meg maguknak a könyveket.

Nem adja fel a kabuli könyvesboltos
Nem adja fel a kabuli könyvesboltos

A tálib hatalomátvétel óta csak két vevője volt, de kitart a kabuli könyvesboltos.

Tovább olvasok

Ez az ország olyan embereket adott a világnak, mint Rúmi, Avicenna vagy Sanai, írja az elkeseredett újságíró. Az olvasást, az írást és az ismeretterjesztést mindig is nagyra becsülték az országban. A különböző dinasztiák afgán uralkodói tiszteletben tartották a gondolat szabadságát, és támogatták a tudást. A cenzúra, az oktatás korlátozása és a könyvek leértékelése soha nem volt az afgán hagyomány vagy kultúra része. 

A világtörténelem egyik országa sem virágzott még akkor, amikor uralkodói elnyomták a tudást, a műveltséget és a szabad gondolkodást.

Afganisztán a sötétség és a tudatlanság felé halad, írja Hujjatullah Zila. A könyvek és a tudás felszámolása pedig visszafordíthatatlan következményekkel járhat az ország jövőjére nézve.

Forrás: Aljazeera

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Nagy

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Zarifa Ghafari, Afganisztán egykori egyetlen női polgármestere Budapestre látogatott, hogy bemutassa bátor és szókimondó memoárját. Könyve a háborús Afganisztán és leginkább az afgán nők mindennapjaiba enged betekintést.

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Hírek
...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

...
Hírek

Trump hagyná meghalni a fogyatékkal élőket, állítja könyvében a volt elnök unokaöccse

...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Podcast

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

A századforduló környékén Budapesten is egy új nőtípus felbukkanása borzolta a kedélyeket: ő volt a New Woman, aki már nem elégedett meg azzal a térrel, amit a férfiak által húzott korlátok hagytak neki. Podcast.