A James Bond-regények újrakiadásából törlik a rasszista kifejezéseket

A James Bond-regények újrakiadásából törlik a rasszista kifejezéseket

Számos rasszista kifejezést eltávolítanak Ian Fleming James Bond-regényeinek újrakiadásában, és hozzátesznek egy kiegészítést is, mely szerint a könyv használhat olyan kifejezéseket, melyek bántóak lehetnek a modern olvasó számára.

ko | 2023. február 28. |

Áprilisban lesz hetven éve, hogy Fleming első regénye, a Casino Royale megjelent, ez alkalomból pedig James Bond összes történetét újra kiadják. A kiadás jogait birtokló társaság szakérőket alkalmazott, hogy olvassák újra a szövegeket és tegyenek javaslatokat a változtatásokra. A módosításokban kihagynák a "nigger" szót (a cikk szerint az "N-betűs szót", amellyel az angolban az erősen pejoratív, rasszista töltetű kifejezésre utalnak - K.O.) illetve az olyan utalásokat is, melyek

egyes főhősök nemzetiségére, etnikai hovatartozására vonatkoznak.

Az újrakiadott könyvek egy megjegyzést is tartalmaznak, mely megmagyarázza a változtatásokat és figyelmeztet arra, hogy a könyvet olyan időszakban írták, amikor hétköznapinak számítottak azok a kifejezések, melyek bántóak lehetnek egy mai olvasó számára.

Sok változtatás a feketék ábrázolását érinti. Az Élni és élni hagyni egyik részében Bond például azt mondja, hogy az afrikai bűnözők a gyémántkereskedelemben „eléggé törvénytisztelő fickók, kivéve, ha túl sokat isznak” - ezt arra módosították, hogy „eléggé törvénytisztelő fickók”. Vagy egy másik alkalommal, amikor Bond egy harlemi éjszakai klubba látogat, az eredeti verzió szerint „a közönség liheg és röfög, mint disznók a vályúnál”, az új verzióban ez így hangzik: „Bond érezte a vibráló feszültéget a teremben”.

Az Ian Flemmings Publications közleménye szerint a változtatásoknál a szerző iránymutatásait követték, és csak olyan átalakításokat hajtottak végre, melyeket ő maga engedélyezett.  

Érdekesség, hogy néhány napja a híres gyerekkönyvszerző, Roald Dahl könyveinek "cenzúrája" váltott ki óriási vitát - abban az esetben is a mai olvasók érzékenységére próbáltak tekintettel lenni a változtatások bevezetésével. 

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”
Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

Tovább olvasok

 Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Wellington téren lakhatott James Bond

James Bond, Ian Fleming híres 007-es titkos ügynöke kitalált karakter, de a kalandjait folytató William Boyd Fleming regényeinek útmutatása alapján felkutatta, hogy hol lakhatott Londonban.

...
Hírek

Kim Sherwood fogja kibővíteni a James Bond-univerzumot

Engedélyt kapott az Ian Fleming-rajongó író, Kim Sherwood, hogy regényeivel tovább bővíthesse a 007-es univerzumot, csak épp maga James Bond nem szerepel majd a könyvekben.

...
Hírek

Amerikában nem tervezik a Roald Dahl-szövegek megváltoztatását

Világszerte elég nagy felhördülést keltett, amikor pár napja híre ment, hogy a brit Puffin Books átír bizonyos kifejezéseket Roald Dahl klasszikusaiban. Most megszólaltak az amerikai, a francia és a holland kiadók is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...