A James Bond-regények újrakiadásából törlik a rasszista kifejezéseket

A James Bond-regények újrakiadásából törlik a rasszista kifejezéseket

Számos rasszista kifejezést eltávolítanak Ian Fleming James Bond-regényeinek újrakiadásában, és hozzátesznek egy kiegészítést is, mely szerint a könyv használhat olyan kifejezéseket, melyek bántóak lehetnek a modern olvasó számára.

ko | 2023. február 28. |

Áprilisban lesz hetven éve, hogy Fleming első regénye, a Casino Royale megjelent, ez alkalomból pedig James Bond összes történetét újra kiadják. A kiadás jogait birtokló társaság szakérőket alkalmazott, hogy olvassák újra a szövegeket és tegyenek javaslatokat a változtatásokra. A módosításokban kihagynák a "nigger" szót (a cikk szerint az "N-betűs szót", amellyel az angolban az erősen pejoratív, rasszista töltetű kifejezésre utalnak - K.O.) illetve az olyan utalásokat is, melyek

egyes főhősök nemzetiségére, etnikai hovatartozására vonatkoznak.

Az újrakiadott könyvek egy megjegyzést is tartalmaznak, mely megmagyarázza a változtatásokat és figyelmeztet arra, hogy a könyvet olyan időszakban írták, amikor hétköznapinak számítottak azok a kifejezések, melyek bántóak lehetnek egy mai olvasó számára.

Sok változtatás a feketék ábrázolását érinti. Az Élni és élni hagyni egyik részében Bond például azt mondja, hogy az afrikai bűnözők a gyémántkereskedelemben „eléggé törvénytisztelő fickók, kivéve, ha túl sokat isznak” - ezt arra módosították, hogy „eléggé törvénytisztelő fickók”. Vagy egy másik alkalommal, amikor Bond egy harlemi éjszakai klubba látogat, az eredeti verzió szerint „a közönség liheg és röfög, mint disznók a vályúnál”, az új verzióban ez így hangzik: „Bond érezte a vibráló feszültéget a teremben”.

Az Ian Flemmings Publications közleménye szerint a változtatásoknál a szerző iránymutatásait követték, és csak olyan átalakításokat hajtottak végre, melyeket ő maga engedélyezett.  

Érdekesség, hogy néhány napja a híres gyerekkönyvszerző, Roald Dahl könyveinek "cenzúrája" váltott ki óriási vitát - abban az esetben is a mai olvasók érzékenységére próbáltak tekintettel lenni a változtatások bevezetésével. 

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”
Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

Tovább olvasok

 Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Wellington téren lakhatott James Bond

James Bond, Ian Fleming híres 007-es titkos ügynöke kitalált karakter, de a kalandjait folytató William Boyd Fleming regényeinek útmutatása alapján felkutatta, hogy hol lakhatott Londonban.

...
Hírek

Kim Sherwood fogja kibővíteni a James Bond-univerzumot

Engedélyt kapott az Ian Fleming-rajongó író, Kim Sherwood, hogy regényeivel tovább bővíthesse a 007-es univerzumot, csak épp maga James Bond nem szerepel majd a könyvekben.

...
Hírek

Amerikában nem tervezik a Roald Dahl-szövegek megváltoztatását

Világszerte elég nagy felhördülést keltett, amikor pár napja híre ment, hogy a brit Puffin Books átír bizonyos kifejezéseket Roald Dahl klasszikusaiban. Most megszólaltak az amerikai, a francia és a holland kiadók is.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...