Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái
sa

Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái

zöld klímaaktivizmus ökoterrorizmus kim_stanley_robinson richard_powers moskát_anita

A bécsi Természettudományi Múzeumban akcióztak az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport aktivistái csütörtök délelőtt: két nő egy talapzathoz ragasztotta magát a dinoszauruszok termében, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikai irányvonala ellen, írja az MTI. Vajon ezek az akciók lennének az első lépések az ökoterrorizmus felé? Könyvek hírek mellé.

 

Az aktivisták azt követelték, hogy a bécsi kormány azonnal csökkentse a széndioxid-kibocsátást, és ennek érdekében óránkénti 100 kilométerben korlátozza a maximális haladási sebességet az autópályákon.

A bolygónk megmentésére tett kísérleteink eddig alighanem eredménytelenek voltak
A bolygónk megmentésére tett kísérleteink eddig alighanem eredménytelenek voltak
Tovább olvasok

A 24 éves Jelena Saf szerint a társadalom a klímapokol felé halad. A fiatal úgy véli: a sebességkorlátozás egy egyszerű lépés, amely azonnal segít, és nem kerül semmibe. "Nem vagyunk dinoszauruszok. Van választási lehetőségünk" - mutatott rá.

Caroline Thurner 52 éves vegyész szerint "az éghajlat összeomlása már régen elkezdődött". "Kormányunk egyszerűen képtelen felhagyni azzal, hogy olajat öntsön a tűzre" - panaszolta. "A gyermekeink jövőjét tesszük tönkre" - tette hozzá.

Több millió embert öl meg és gyerekeket betegít a fosszilisenergia-függőségünk, mégis ragaszkodunk hozzá
Több millió embert öl meg és gyerekeket betegít a fosszilisenergia-függőségünk, mégis ragaszkodunk hozzá

A világ függősége a fosszilis energiáktól nemcsak szélsőséges időjárást idéz elő, hanem kimutathatóan hozzájárul többmillió ember halálához is - hívták fel a figyelmet orvosok egy új tanulmányban, amely a Lancet című neves orvosi szaklapban jelent meg szerdán. Könyvet és podcastot is ajánlunk a hírek mellé.

Tovább olvasok

Aktivisták szeptember 15-én is megkísérelték odaragasztani magukat egy kiállított darabhoz a Természettudományi Múzeumban, de azt az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni.

A radikális klímaaktivizmus egyre több irodalmi műben is megjelenik. Richard Powers az Égig érő történet című, Pulitzer-díjas regényében szenvedélyesen és elsöprő erővel mutatja be a környezetvédő aktivisták elszántságát.

RICHARD POWERS
Égig érő történet
Ford.: Barabás András, Park, 2020, 620 oldal
-

A regény 2020-ban a 39. lett az év könyve listánkon, recenziónkban azt írtuk róla: “A költői nyelv tökéletes arányban keveredik a szakkifejezésekkel és a tudományos háttérrel, és úgy tanulunk olvasás közben, hogy észre sem vesszük. A szereplők élik életüket, szerelmek bontakoznak ki, házasságok köttetnek, tragédiák és halálesetek következnek be, új ismeretségek és együttműködések köttetnek, majd elhalnak, végigkísérjük egy-egy személy felemelkedését, majd mélybe hullását; és eközben az élet megy tovább, az eső továbbra is esik, lehull a talajba, ahol a gyökerek felszívják és feljuttatják az értékes tápanyagot a magasba, egészen a koronáig, hogy a fák továbbra is azt tehessék, amit eddig: figyeljenek.”

KIM STANLEY ROBINSON
A Jövő Minisztériuma
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 640 oldal
-

Kim Stanley Robinson egy lépéssel tovább megy, és az ökoterrorizmust mint a lehetséges megoldás részét mutatja be A Jövő Minisztériumában - ezért egyébként sok kritikát kapott világszerte. A tudományos eredményeken nyugvó kötet a hét könyve volt nálunk, itt bele is olvashatsz. A Zöld rovat keretében Litkai Gergely is foglalkozott vele egy podcastban, illetve ennek nyomán egy tárcában képzelte el 2050 Magyarországát.

Zöld rovatunkban Moskát Anita egyik novellájában is megjelenik az ökoterrorizmus témája, azt itt olvashatod el:

Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa
Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa
Tovább olvasok