Hagyományos mesék rendhagyó családokról

Hagyományos mesék rendhagyó családokról

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége.

Zalka Csenge Virág
Széltestvér és Napkelte
Ill.: Bertóthy Ágnes, Móra, 2020, 160 oldal
-

Elmondhatatlanul gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók ebben a könyvben. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük és megteremtsük. Hiszen mi a mesemondás? A kötetben olvasható egyik történet végén ez is kiderül: „megpróbálni annyit összerakni a valóságból, amennyit csak lehet, abból a kevéske ismeretből, ami a rendelkezésünkre áll.” (dr. Gyurkó Szilvia)

AZ OROSZLÁN BAJSZA

Etiópiai mese 

Élt egyszer régen egy gazdag kereskedő. A felesége fiatalon meghalt, és az apa egyedül maradt a kisfiával. Ahhoz, hogy megélhessenek, a kereskedőnek folyton utaznia kellett vásárról vásárra, kikötőről kikötőre, és a gyereket nem vihette magával – elhatározta hát, hogy újra megházasodik, hogy legyen a háznál valaki, aki gondoskodik a fiúról, anyja helyett anyja lesz. Hamarosan találkozott is egy kedves, mosolygós asszonnyal, akivel egymásba szerettek; az esküvőjük napján az új feleség megígérte, hogy gondot visel a fiúra, és úgy fogja szeretni, mintha ő maga hozta volna a világra.

A kereskedő megnyugodott, hogy a fia jó kezekben van, és vidáman indult ismét útnak.

Igen ám, csakhogy bármennyire igyekezett is az új feleség, a nyolcéves fiú bizalmát sehogyan sem sikerült elnyernie. Hiába főzte a legfinomabb ételeket, hordta haza a legjobb játékokat, szőtte és varrta a legszebb ruhákat – a fiú szomorú és csendes maradt, és nem volt hajlandó szóba állni vele, a főztjéből is alig-alig evett. A fiatalasszony kérdezgette, mi bántja, mit szeretne; énekelt, mesélt, kitalált mindent, ami csak az eszébe jutott, de sehogyan sem sikerült felvidítania. Végül, hetek múltán annyira kétségbeesett, hogy elment a falu szélén lakó öreg varázslóhoz, aki annak idején az esküvői tanúja volt.

–             Kérlek, ó bölcs, segíts rajtam! Akárhogyan próbálkozom is, a fiam nem szól hozzám, nem eszi a főztöm. Annyira szeretnék jó anyja lenni! Mit tegyek?

Az öreg varázsló hosszasan gondolkodott.

–             Létezik bájital – mondta végül –, amit, ha a fiú ételébe keversz, azonnal elnyered a szeretetét. De sajnos ritka dolog, és a hozzávalókhoz nagyon nehéz hozzájutni.

–             Mondd, hogy mire van szükséged, és megszerzem! – vágta rá a fiatal­asszony.

–             Hát legyen! Szükségem lesz három szál oroszlánbajuszra attól a veszedelmes oroszlántól, amelyik a folyó mentén szokott vadászni. De a varázsital kizárólag akkor működik majd, ha élő oroszlánról vágott bajuszból főzöm!

A fiatalasszony elsápadt. Hogyan tudna ő bajuszt szerezni egy oroszlántól? Biztos volt benne, hogy ha közel megy hozzá, a bestia felfalja. Már a gondolattól is remegni kezdett, mint a nyárfalevél.

–             Biztos, hogy nincs más bájital? – kérdezte félénken.

–             Biztos – sóhajtott a varázsló. – Ha elhozod nekem a három szál bajuszt, elkészítem neked a varázsitalt. Ha nem hozod… akkor nem tudok rajtad segíteni.

A fiatal anya erre elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, tesz egy próbát az oroszlánnal. Hazament, megrakott egy kosarat hússal, és rettegve ugyan, de lement a folyópartra, és elbújt néhány nagy szikla mögött.

Hamarosan jött is az oroszlán, hogy igyon a folyóból. Az asszony kivett egy darab húst a kosarából, és jó messzire hajította. Az oroszlán először meglepődött az égből hullott hús láttán, de aztán óvatosan megszagolta, és felfalta az utolsó morzsáig.

Másnap megint kiment a fiatalasszony a folyóhoz. Ezúttal, amikor az oroszlán megjelent, előmerészkedett a sziklák mögül, és onnan hajította felé a húst. Az oroszlán ránézett nagy, aranyló szemével, fel is mordult, de nem jött közelebb. Az asszony a sziklák mellől nézte, ahogyan falatozik. Harmadnap még közelebb ment, majd még közelebb… napról napra egyre közelebb merészkedett az oroszlához, és ahogy figyelte az állatot, az napról napra egyre kevésbé tűnt veszedelmesnek. Végül eljött a nap, amikor a fiatalasszony egészen közel merészkedett hozzá – és amikor letette a húst, nem bújt el, csak távolabb húzódott. Az oroszlán felfalta a húst, majd felemelte a fejét, és az asszonyra nézett – szegénynek a torkában dobogott a szíve. Mi lesz, ha az oroszlán felfalja őt is?… De a jóllakott állat csak barátságosan mordult egyet, és elballagott.

Másnap reggel az asszony ismét ott állt a folyónál, kezében a hússal. Az oroszlán a levegőt szimatolva előjött, és kérdőn nézett a látogatóra. Hevesen dobogó szívvel, magában fohászkodva, a fiatalasszony odanyújtotta a húst a bestiának… aki óvatosan kivette a kezéből, és megette. Amikor jóllakott, elheveredett az asszony lábánál, és engedte, hogy a látogató óvatosan megsimogassa.

-

A fiatalasszony lélegzet-visszafojtva várt, míg az oroszlán jóllakottan elszenderült. Akkor elővett egy kis ollót a kosarából, és gyorsan levágott három szálat a bajszából – majd futott, ahogyan a lába bírta, és meg sem állt a varázsló házáig.

–             Elhoztam az oroszlán bajszát! Kérlek, kérlek, készítsd el nekem a varázsitalt, hogy jó anya lehessen belőlem!

A bölcs varázsló elmosolyodott – és egy mozdulattal a tűzbe dobta a három szál bajuszt, ami azonnal porrá égett.

–             Már jó anya vagy, leányom. Nincs semmiféle varázsital, ami jobbá tehetne.

A fiatalasszony döbbenten nézett a bölcsre.

–             Nincs varázsital? De hát… akkor miért kockáztattam az életem?

–             Szembe kellett nézned az oroszlánnal, hogy megtanuld, hogy képes vagy rá – felelte erre a varázsló. – Az, hogy a fiadért ilyen bátor tudtál lenni, erősebb minden varázslatnál. Mondd, hogy szerezted meg a három szál bajuszt?

A fiatalasszony elmesélte, hogyan óvakodott lassan, napról napra egyre közelebb az oroszlánhoz, és hogyan sikerült végül megbarátkoznia vele.

A bölcs mosolyogva bólintott.

–             Ha így volt, akkor most menj haza, és tegyél a fiaddal is úgy, ahogyan az oroszlánnal! Légy vele türelmes, kedves és bátor. Idővel, lépésről lépésre, majd eléred a célodat.

A fiatalasszony mélyen eltöprengett a varázsló szavain. Hazatérve pontosan úgy tett, ahogyan a bölcs tanácsolta: napról napra türelemmel figyelte a fiút. Minden nap megtett érte mindent, hogy elnyerje a bizalmát – és lassan, lépésről lépésre, a fiú is elkezdett megnyílni. Először csak mosolygott, majd meg is szólalt. Teltek a napok, teltek a hetek, és mire az apa hazatért az utazásból, a feleségét és a fiát már a legnagyobb egyetértésen, békében találta otthon. Az oroszlánbajusz története meghozta gyümölcsét, és a család attól a naptól fogva boldogan élt együtt.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket!

...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Minden út a költészethez vezette

...
Szórakozás

Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón

...
Szórakozás

Nézd meg, milyen sztárok alakítják Richard Osman nyugdíjas nyomozóit!

...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Nagy

Apának lenni: Munkagépekké alakítottuk a férfiakat, de mi adhat nekik esélyt?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!