Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket! Ez a könyv más, mint a többi, ugyanis válogathatsz benne a különböző hosszúságú történetek között. Ugye, milyen jó móka?

Cally Stronk és Christian Friedrich

Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

Elutazhatsz az óceán mélyére, összefuthatsz a náthás rénszarvassal, átélhetsz egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézheted, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak.

A felolvasásra szánt, kacagtató mesék még izgalmasabbá varázsolják számodra a karácsonyt!

Cally Stronk és Christian Friedrich: Tarkabarka karácsony (részlet)

A világ legnagyobb adventi naptára

Volt egyszer egy kis kísértet, aki éjről éjre vadul kísértett egy várromban. Hátborzongatóan tudott huhogni meg vonítani, és nagyon élvezte a kísértetesdit. De ha eljött a tél, és közeledett a karácsony, mindig nagyon türelmetlenné vált. Újra meg újra megkérdezte az anyukáját:

– Mondd csak, meddig kell még várni karácsonyig?

Az anyukája egyszer aztán megelégelte a sok nyafogását. Támadt is egy ötlete: még éppen huszonnégy nap volt hátra karácsony ünnepéig. Odalent a faluban pedig huszonnégy házikó állt. Így aztán a kísértetanyu így szólt csemetéjéhez:

– Figyelj csak, kicsi rémem! Mától mindennap kinyithatod valamelyik ház ajtaját. Az ott lakó embereket pedig meg is ijesztheted. Mire végigkísérted az egész falut, eljön a karácsony.

A kis kísértet repesett az örömtől. Máris ellebegett, hogy kinyissa az első ajtócskát. A várorom tetejéről leröppent a hegyoldalon egészen a faluig. Mikor végre megérkezett az első házhoz, minden bátorságát összeszedte. Különösen ijesztő képet vágott, teljes erőből lenyomta a kilincset, és amilyen hangosan csak tudta, elkiáltotta magát:

– HÚÚÚÚÚ!

Az ajtó mögött egy család vacsorázott. Az apa, az anya és a gyerekek meglepetésükben elejtették a kanalukat:

– Hú, te aztán jól ránk hoztad a frászt, kis kísértet!

A kísértetkölyök nagyon büszke volt magára. Attól fogva napról napra nyitogatta egyik ajtót a másik után. A házak lakói visítoztak és ordítoztak egy sort, de a gyerekek még örültek is, mert szerettek egy picit cidrizni. Micsoda móka volt! És aztán – mire a kis kísértet mind a huszonnégy ajtót kitárta – végre-valahára elérkezett a karácsony.

-

Gyertek, építsünk szánkót!

– Éljen! Hull a hó! – kiáltja a kisegér, amikor kíváncsian kidugja fejét az egérlyukon. Örömében bukfencezik egyet a hóban, majd elszalad a barátaihoz: a hódhoz, a nyúlhoz, a harkályhoz és – mivel vasárnap van – a rókalányhoz. Mert vasárnaponként általában ő is egész kedves.

– Hull a hó! Hull a hó! – Az állatok együtt örülnek. Hancúroznak, és hóangyalokat formáznak.

– Milyen csodás ez a nap! – kiált fel a nyúl.

És akkor hirtelen – BUMM! – hógolyót kap a képébe. A rókalány nevetve eliszkol, a nyúl meg utána. Porzik nyomukban a friss hó, egyre gyorsabban kergetőznek, nagyokat kacagva.

Váratlanul mindketten megcsúsznak, és lesuhannak a domboldalon.

– Huhúúú, ez csuda egy móka volt! – kuncogja lelkesen a rókalány, amikor újra felérnek a dombtetőre. – Gyertek, srácok, építsünk szánkót! Azzal együtt csúszhatnánk le a dombról.

A többieknek tetszik az ötlet. Rögtön bele is vágnak a szánkóépítésbe.

-

A hód és a kisegér a fogukkal esnek neki egy régi fatörzsnek, a harkály pedig a csőrével kezdi kopácsolni. Csak úgy repül a forgács! Hamar el is készülnek, addig-addig rágcsálják és kopácsolják a fát, míg valódi szánkót nem faragnak belőle; akkorát, hogy mind elférnek rajta. Még bekenik a talpát méhviasszal, és már indulhatnak is! Egymás után kapaszkodnak fel a járműre, azzal nekilódulnak. Villámgyorsan száguldanak le a dombról. És újra! És újra! És újra…

Mikor már úgy érzik, eleget csúszkáltak, egy erdőszéli házikó mellé tolják a szánkót. Körbe is kötik piros szalaggal. Hiszen vasárnap van. És nemsokára itt a karácsony.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében