Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket! Ez a könyv más, mint a többi, ugyanis válogathatsz benne a különböző hosszúságú történetek között. Ugye, milyen jó móka?

Cally Stronk és Christian Friedrich

Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

Elutazhatsz az óceán mélyére, összefuthatsz a náthás rénszarvassal, átélhetsz egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézheted, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak.

A felolvasásra szánt, kacagtató mesék még izgalmasabbá varázsolják számodra a karácsonyt!

Cally Stronk és Christian Friedrich: Tarkabarka karácsony (részlet)

A világ legnagyobb adventi naptára

Volt egyszer egy kis kísértet, aki éjről éjre vadul kísértett egy várromban. Hátborzongatóan tudott huhogni meg vonítani, és nagyon élvezte a kísértetesdit. De ha eljött a tél, és közeledett a karácsony, mindig nagyon türelmetlenné vált. Újra meg újra megkérdezte az anyukáját:

– Mondd csak, meddig kell még várni karácsonyig?

Az anyukája egyszer aztán megelégelte a sok nyafogását. Támadt is egy ötlete: még éppen huszonnégy nap volt hátra karácsony ünnepéig. Odalent a faluban pedig huszonnégy házikó állt. Így aztán a kísértetanyu így szólt csemetéjéhez:

– Figyelj csak, kicsi rémem! Mától mindennap kinyithatod valamelyik ház ajtaját. Az ott lakó embereket pedig meg is ijesztheted. Mire végigkísérted az egész falut, eljön a karácsony.

A kis kísértet repesett az örömtől. Máris ellebegett, hogy kinyissa az első ajtócskát. A várorom tetejéről leröppent a hegyoldalon egészen a faluig. Mikor végre megérkezett az első házhoz, minden bátorságát összeszedte. Különösen ijesztő képet vágott, teljes erőből lenyomta a kilincset, és amilyen hangosan csak tudta, elkiáltotta magát:

– HÚÚÚÚÚ!

Az ajtó mögött egy család vacsorázott. Az apa, az anya és a gyerekek meglepetésükben elejtették a kanalukat:

– Hú, te aztán jól ránk hoztad a frászt, kis kísértet!

A kísértetkölyök nagyon büszke volt magára. Attól fogva napról napra nyitogatta egyik ajtót a másik után. A házak lakói visítoztak és ordítoztak egy sort, de a gyerekek még örültek is, mert szerettek egy picit cidrizni. Micsoda móka volt! És aztán – mire a kis kísértet mind a huszonnégy ajtót kitárta – végre-valahára elérkezett a karácsony.

-

Gyertek, építsünk szánkót!

– Éljen! Hull a hó! – kiáltja a kisegér, amikor kíváncsian kidugja fejét az egérlyukon. Örömében bukfencezik egyet a hóban, majd elszalad a barátaihoz: a hódhoz, a nyúlhoz, a harkályhoz és – mivel vasárnap van – a rókalányhoz. Mert vasárnaponként általában ő is egész kedves.

– Hull a hó! Hull a hó! – Az állatok együtt örülnek. Hancúroznak, és hóangyalokat formáznak.

– Milyen csodás ez a nap! – kiált fel a nyúl.

És akkor hirtelen – BUMM! – hógolyót kap a képébe. A rókalány nevetve eliszkol, a nyúl meg utána. Porzik nyomukban a friss hó, egyre gyorsabban kergetőznek, nagyokat kacagva.

Váratlanul mindketten megcsúsznak, és lesuhannak a domboldalon.

– Huhúúú, ez csuda egy móka volt! – kuncogja lelkesen a rókalány, amikor újra felérnek a dombtetőre. – Gyertek, srácok, építsünk szánkót! Azzal együtt csúszhatnánk le a dombról.

A többieknek tetszik az ötlet. Rögtön bele is vágnak a szánkóépítésbe.

-

A hód és a kisegér a fogukkal esnek neki egy régi fatörzsnek, a harkály pedig a csőrével kezdi kopácsolni. Csak úgy repül a forgács! Hamar el is készülnek, addig-addig rágcsálják és kopácsolják a fát, míg valódi szánkót nem faragnak belőle; akkorát, hogy mind elférnek rajta. Még bekenik a talpát méhviasszal, és már indulhatnak is! Egymás után kapaszkodnak fel a járműre, azzal nekilódulnak. Villámgyorsan száguldanak le a dombról. És újra! És újra! És újra…

Mikor már úgy érzik, eleget csúszkáltak, egy erdőszéli házikó mellé tolják a szánkót. Körbe is kötik piros szalaggal. Hiszen vasárnap van. És nemsokára itt a karácsony.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

A hét könyve
Kritika
Márquez èpp olyan mitikusan lèpett ki az èletből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Hírek
...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

Könyvesblokk: A Szürke Embertől F. Scott Fitzgerald második könyvéig

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Hírek

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága