Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket! Ez a könyv más, mint a többi, ugyanis válogathatsz benne a különböző hosszúságú történetek között. Ugye, milyen jó móka?

Cally Stronk és Christian Friedrich

Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

Elutazhatsz az óceán mélyére, összefuthatsz a náthás rénszarvassal, átélhetsz egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézheted, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak.

A felolvasásra szánt, kacagtató mesék még izgalmasabbá varázsolják számodra a karácsonyt!

Cally Stronk és Christian Friedrich: Tarkabarka karácsony (részlet)

A világ legnagyobb adventi naptára

Volt egyszer egy kis kísértet, aki éjről éjre vadul kísértett egy várromban. Hátborzongatóan tudott huhogni meg vonítani, és nagyon élvezte a kísértetesdit. De ha eljött a tél, és közeledett a karácsony, mindig nagyon türelmetlenné vált. Újra meg újra megkérdezte az anyukáját:

– Mondd csak, meddig kell még várni karácsonyig?

Az anyukája egyszer aztán megelégelte a sok nyafogását. Támadt is egy ötlete: még éppen huszonnégy nap volt hátra karácsony ünnepéig. Odalent a faluban pedig huszonnégy házikó állt. Így aztán a kísértetanyu így szólt csemetéjéhez:

– Figyelj csak, kicsi rémem! Mától mindennap kinyithatod valamelyik ház ajtaját. Az ott lakó embereket pedig meg is ijesztheted. Mire végigkísérted az egész falut, eljön a karácsony.

A kis kísértet repesett az örömtől. Máris ellebegett, hogy kinyissa az első ajtócskát. A várorom tetejéről leröppent a hegyoldalon egészen a faluig. Mikor végre megérkezett az első házhoz, minden bátorságát összeszedte. Különösen ijesztő képet vágott, teljes erőből lenyomta a kilincset, és amilyen hangosan csak tudta, elkiáltotta magát:

– HÚÚÚÚÚ!

Az ajtó mögött egy család vacsorázott. Az apa, az anya és a gyerekek meglepetésükben elejtették a kanalukat:

– Hú, te aztán jól ránk hoztad a frászt, kis kísértet!

A kísértetkölyök nagyon büszke volt magára. Attól fogva napról napra nyitogatta egyik ajtót a másik után. A házak lakói visítoztak és ordítoztak egy sort, de a gyerekek még örültek is, mert szerettek egy picit cidrizni. Micsoda móka volt! És aztán – mire a kis kísértet mind a huszonnégy ajtót kitárta – végre-valahára elérkezett a karácsony.

-

Gyertek, építsünk szánkót!

– Éljen! Hull a hó! – kiáltja a kisegér, amikor kíváncsian kidugja fejét az egérlyukon. Örömében bukfencezik egyet a hóban, majd elszalad a barátaihoz: a hódhoz, a nyúlhoz, a harkályhoz és – mivel vasárnap van – a rókalányhoz. Mert vasárnaponként általában ő is egész kedves.

– Hull a hó! Hull a hó! – Az állatok együtt örülnek. Hancúroznak, és hóangyalokat formáznak.

– Milyen csodás ez a nap! – kiált fel a nyúl.

És akkor hirtelen – BUMM! – hógolyót kap a képébe. A rókalány nevetve eliszkol, a nyúl meg utána. Porzik nyomukban a friss hó, egyre gyorsabban kergetőznek, nagyokat kacagva.

Váratlanul mindketten megcsúsznak, és lesuhannak a domboldalon.

– Huhúúú, ez csuda egy móka volt! – kuncogja lelkesen a rókalány, amikor újra felérnek a dombtetőre. – Gyertek, srácok, építsünk szánkót! Azzal együtt csúszhatnánk le a dombról.

A többieknek tetszik az ötlet. Rögtön bele is vágnak a szánkóépítésbe.

-

A hód és a kisegér a fogukkal esnek neki egy régi fatörzsnek, a harkály pedig a csőrével kezdi kopácsolni. Csak úgy repül a forgács! Hamar el is készülnek, addig-addig rágcsálják és kopácsolják a fát, míg valódi szánkót nem faragnak belőle; akkorát, hogy mind elférnek rajta. Még bekenik a talpát méhviasszal, és már indulhatnak is! Egymás után kapaszkodnak fel a járműre, azzal nekilódulnak. Villámgyorsan száguldanak le a dombról. És újra! És újra! És újra…

Mikor már úgy érzik, eleget csúszkáltak, egy erdőszéli házikó mellé tolják a szánkót. Körbe is kötik piros szalaggal. Hiszen vasárnap van. És nemsokára itt a karácsony.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Hírek
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet