A kisemlősök hierarchiájában szigorú farkastörvények uralkodnak
Szécsi Noémi
Rohadt állatok
Magvető, 2023, 113 oldal
-

Zajlik az élet a Biokert gazdaságában: bár kisemlősök között vagyunk, mégis farkastörvények uralkodnak. Az állattársadalmat a gátlástalan Hörcsög irányítja, fő tanácsadója pedig a Vakond, aki - vaksiság ide vagy oda - még mindig a legélesebben látja a dolgokat. Újságíró mókusok, nyomozó pelék, művész oposszumok népesítik be a felnőtteknek szóló állatmesék színpadát: minden hasonlóság a valósággal a természetes kiválasztódás eredménye.

Szécsi Noémi: Rohadt állatok (részlet)

Minősíthetetlen

A Vakond irigy pillantást vetett a Szürkemókusra, aki még vastag, téli bundáját viselte, majd lopva saját vedlő szőrzetére nézett. Egykor tömött volt, koromfekete és bársonyos, de tavaly nyáron meggyulladt rajta a riasztáshoz kihelyezett petróleum, és azóta sem nyerte vissza egyenletes fényét. Ásólábát tette volna rá, hogy ami az étlapon karottaként szerepel, az igazából friss primőrként beárazott vermelt répa. Megnézte a csigaválasztékot is. Félórája evett utoljára, ezért már kegyetlenül korgott a gyomra. Beérte volna pincelakó meztelencsigával, de a kertvárosi bisztró ételeinek skálája a megfizethetetlen escargot de bourgogne-tól a túlárazott moules-frites-ig terjedt. Lemondóan tette le az étlapot, és állott esővizet rendelt. A Mókus viszont az itallapot böngészte, majd a pincérhez fordult:

– Borókabogyó-cefre van?

A pincér – egy legfeljebb héthetes egér – bólintott.

– Apátsági? – firtatta a Mókus, ám csak azután rendelt belőle, hogy az Egér – új fiú lehetett – a pulthoz ment, hogy utánakérdezzen a cefre eredetének. A csapos még a palackot is felmutatta, amelynek a címkéjén egy csuhás kisemlős – feltehetően maga a templom egere – állt valami monostor távolban felsejlő képe előtt, hogy a hagyomány és a minőség ellenállhatatlan összefonódásáért szavatoljon. Mind két mancsában és előreugró fogai között is egy-egy borókaszemet tartott. Az üveg láttán a Szürkemókus helyeslően biccentett, majd a Vakond felé fordult, hogy bekapcsolja a diktafont.

– Köszönöm, hogy rám szánja az idejét.

A Vakond udvariasan biccentett.

– Beszéltem egy vándorpatkánnyal. Szörnyű dolgokat mesélt. De azt mondta, nem adhatja a nevét az interjúhoz, mert nagyon megüthetné a bokáját a Biokertben.

– Nem a bokáját ütné meg – jegyezte meg nyugodtan a Vakond. –

A nyakát törnék el.

Meg a gerincét.

– Persze, persze. Világos – csak képletesen mondtam bokát, én is kivégzésre gondoltam.

– Feltehetőleg meg is ennék – folytatta megállíthatatlanul a Vakond. – A tél vége felé járunk, az élelmiszerraktárak kimerültek. Én a magam részéről nem eszem patkányt, de még a közeli ismerőseim között is gyakori az alkalmi kannibalizmus… – a Vakond hangja elhalkult. – Tudja, ez egy viszonylag kicsi, elég alacsony termésátlagú parcella, ahol meglepő sűrűségben élnek állatok.

– Érthető – bólogatott szórakozottan a Szürkemókus, de közben a jegyzetei között keresgélt.

A Vakond pofája eltorzult, amikor beleivott a poharába. Ha elemeznie kellett volna, a jellegzetes hordóíz mellé egy oszló állattetem sajátos – rothadó húsból és ázott szőrből álló – bukéja társult. Talán az a rokonszenves, de jelentéktelen pocokfiú az irodából, aki a múlt heti esőzések után tűnt el nyomtalanul? Ki gondolta volna, hogy ilyen átható jelenlétre képes?

– Szóval a halál nem nagy dolog. Ha váratlanul ér minket, és gyors, akkor fájdalmat sem okoz. Ön hisz a nirvánában? – A Szürkemókus most már egy pillanatra sem nézett fel, annyira nem érdekelte, amit a Vakond mond. – Az elnyúló szenvedés persze rossz. De a hirtelen megszégyenülés is rettenetes. Na meg félelemben élni.

– …igazából dr. Poczok ügye érdekli a lapot.

A Vakond nem lepődött meg, de nagy levegőt vett.

– Dr. Poczok nemzetközileg elismert pézsmapocok, a Biokultúra Egyesület nagy tekintélyű tesztállata… – hadarta, mintha az ilyen interjúk alkalmával valamiféle leckét mondana fel. – Büszkék vagyunk rá, hogy egykor ebben a parcellában látta meg a napvilágot. A fene tudja, van valami a levegőben – vagy a földben, a vízben –, amitől mifelénk több a tehetséges állat, mint máshol. Foghatjuk a földrajzi elhelyezkedésre, az egyedülálló bioszférára, a fajok hihetetlenül termékeny keveredésére, az egyedi politikai klímára vagy az összes tényezőre együttvéve, de ez a földdarab ontja magából a szárnyalni – vagy futni, mászni, ásni, rágni, harapni, dugni és ölni – kész tehetségeket.

– Sokan valamiért mégis elhagyják ezt az élőhelyet.

– Tudja, én nem hiszek abban, hogy egész életünket ott kell leélnünk, ahová születtünk.

A Szürkemókus fekete gülüszemében némi gyanakvás csillant meg, de aztán ismételten próbálkozott.

– Ugorjunk neki még egyszer. Bizonyára tisztában van vele, hogy a leminősítésről van szó. Tudomásom szerint a Bioterméktanács azt mérlegeli, hogy megvonja az önök kertjétől a biominősítést.

A Vakond ismét belekortyolt az esővízbe. Csak azért hunyta le egy pillanatra mákszemnyi látószerveit, hogy emlékezzen.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rockynak kicsit túl erős az igazságérzete

Lackfi János új regényének hőse megtapasztalja a börtönt, miközben veszélyes barátokat szerez. Olvass bele a Rockyba!

...
Beleolvasó

Az erdélyi kisváros zárt mikrokozmosza fölött átgázol a történelem

Vida Gábor új regénye eddig ismeretlen látószögből, ironikus lendülettel mesél azonosságokról és különbségekről egy jellegzetes 20. századi, közép-kelet-európai históriát, amely félig magyar és félig román, de leginkább, amint azt az alcím is jelzi: egészen erdélyi. Olvass bele a Senkiházába!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.