Mit tartogat a jövő? – Olvass bele Naomi Alderman új regényébe!

Mit tartogat a jövő? – Olvass bele Naomi Alderman új regényébe!

A jövő az, ahol a pénz van. A jövő néhány milliárdos, akik a pusztulásba kergetik a világot. A jövő néhány barát, akik merész tervet szőnek. A jövő a történelem legnagyobb rablása? Vagy a civilizáció vége. A jövő itt van. Olvass bele Naomi Alderman új könyvébe!

Könyves Magazin | 2024. március 12. |
naomi alderman
A jövő
Ford. Borbély Judit Bernadett, 21. Század, 2024, 427 oldal
Naomi Alderman: A jövő könyv

Naomi Alderman A hatalom című bestseller szerzője, amellyel elnyerte a Women's Prize For Fictiont, műveit harmincöt nyelvre fordították le.

Martha Einkorn egy nagy hatalmú médiamogulnak dolgozik, aki irányítása alá akarja hajtani a világot. A mogul pénzzel kitömött cégei privát időjárást üzemeltetnek, prediktív elemzéseket készítenek, álcázott fegyvereket gyártanak, miközben a csapból is folynak a technológiai próféciák. Martha legszívesebben kiszállna, de ekkor eszébe jut a példázat a rókáról és a nyúlról, amit még gyerekkorában hallott az apjától. A példázatban rejlő figyelmeztetés tagadhatatlanul kezd beigazolódni  márpedig ha ez így van, akkor egyáltalán mennyi idő lehet hátra a jövőből? Lai Zhen túlélőművész, akit mindenki ismer az internetről. Éppen egy bérgyilkos elől próbál megszökni Szingapúrban, amikor a telefonján aktiválódik egy szoftver, és közli, hogyan tud elmenekülni szorult helyzetéből. Mit akarnak Laitól, akik a szoftver mögött állnak, és mi mindent tudnak még a jövőről? Ahogy Martha és Lai Zhen világa összefonódik, gyújtó erejű eseménysor veszi kezdetét. Martha engesztelhetetlenül tör előre, Lait pedig a kíváncsiság hajtja  valami páratlanul szép kifejlet várja őket, vagy a civilizáció pusztulása?


Naomi Alderman: A jövő (részlet)

Fordította Borbély Judit Bernadett

Fehér hópelyhekké dermesztette a szemerkélő esőt a januári hideg a DEMOlition épülete előtt este kilenc órakor, amikor Lai Zhen odaérintette Martha Einkorn aranyszélű kulcskártyáját az üvegezett lift fekete érintőpaneljához. A „70. emelet” jelent meg a kijelzőn. Zhen nem is tudta, hogy hetvenedik emelet is van a szállodában. Nesztelenül csukódott az ajtó, és eltűnt előle a hotel előcsarnoka. A konferencia standjai és minipódiumai jelentek meg Zhen talpa alatt. Most tartották a késő esti szekciókat: egy szőke, fésült hajú pszichológus ült karosszékben a kandallónál, és a túlélők bűntudatáról beszélt. Egy flanelinges férfi arról tartott prezentációt, hogyan beszéljünk a gyerekeinknek a túlélésről. A terem távoli végének elcsúsztatható falán túl Zhen az expo egy részére, standok sűrűjére és egy mindezek fölébe tornyosuló, hófödte üvegszálas hegyre látott, amely egy valamennyi évszakban használható ruházatra specializálódott márkát hirdetett. Ezt a hegyet az expo valamennyi pontjáról látni lehetett; esténként belülről világították meg, hogy a naplemente érzetét keltsék. Ahogy felfelé vitte Zhent a lift, és egyre kisebbedett alatta a hegy,

olyan érzése támadt, mintha az odalenti világ hagyná el őt, és nem ő mozogna.

A hetvenedik emeleten nem egy jellegtelen folyosó, hanem egy palota tárult fel a nyíló liftajtó mögött. Könyvesszekrények tele könyvekkel. Hosszú, lakkozott étkezőasztal. Három bőrkanapé. Kék, csempézett padló, mintha egy hullám csapna ki a hetvenedik emeleti ablakból nyíló kilátás felé.

– A kurva mindenségit – bukott ki Zhenből.

– De piszkos szája van valakinek – jegyezte meg egy nő, aki félig elrejtve heverészett a kanapék egyikén. Felkönyökölt, és kíváncsi érdeklődéssel, kedélyesen nézett Zhenre. Zhen azt gondolta: A fenébe is, tudom, ki ez.

– Pontosan érkeztél – mondta Martha Einkorn. – Nagyon helyes. Selah Nommik, ő itt Lai Zhen. Egy pompás kis csatornát üzemeltet a túlélésről, ez a NeveletlenTúlélő. Pezsgőt?

Zhen Marthára nézett, elnézte a ruhája alól átsejlő hastáncos domborulatokat, az arany orrpiercinget, és arra gondolt: nem érdekel, ha egyéjszakás lesz. Akkor is kell nekem. Már csak egy vágya volt, hogy ne csessze el a dolgot.

– Én kérnék – mondta Selah az egyik pezsgőspohárért nyúlva.

Zhen arra gondolt: vésd az eszedbe a márkát, nyilván kitűnő az ízlése.

Selah úgy jártatta a tekintetét Martha és Zhen között, mintha mondani akarna valamit, aztán mégis meggondolta magát.

– Szóval, egy csatornát üzemeltetsz. A túlélésről. Azt hiszem, láttam is a műsorodat, te készítetted azt az anyagot a Scorpion harckocsiról?

– Nem, az BummProfesszor volt. Én…

– Megvan! Az éljünk egy hétig fán, az te voltál.

– Igen.

– A férjem imádta. Hihetetlen. Én programozó vagyok – mondta Selah. – Illetve, voltam. Ma már leginkább csak költöm a pénzt. Szóval apokalipszis esetén abszolút hasznavehetetlen lennék.

Most úgy fognak tenni, mintha Zhen nem tudná róla, hogy kicsoda? És hogy ki a férje? Selah Nommik igazi nagyágyú volt a programozásban; részben ő írta a programot az Anvil logisztikai és szállítmányozási rendszereihez, attól voltak olyan szuperhatékonyak és megbízhatók. A bolygó leggazdagabb emberéhez ment feleségül, egy olyan emberhez, akinek a hatékonyság volt a vezérlőcsillaga, s aki forradalmasította előbb az áruszállítást, aztán a világ infrastruktúrájának a működését. Az is lehet persze, hogy a dúsgazdag hírességek épp ezt szeretik. Ha úgy teszünk, mintha még semmit sem olvastunk volna róluk.

– A programozás korántsem haszontalan apokalipszis idején. Kelleni fog nekünk valaki, aki meg tudja hackelni a volt szovjet atomerőműveket, hogy leállítsa őket. Mit gondol, meg tudná csinálni? – kérdezte Zhen.

– Én? – Selah felfújta az arcát, úgy töprengett. – Éppenséggel megpróbálhatnám. Beszélek is egy kicsit oroszul.

– Találnánk tolmácsot.

– Többes számban? Csak nem az apokalipszistúlélők globális konzorciumának vezetőjéhez van szerencsém?

Oké. Akkor beszéljünk egyenesen.

– Mondhatni. Mármint, nem ez a szívem vágya, de inkább én csináljam, mint más.

Selah felnyerített, és Marthához fordult.

– Már értem, hogy mi tetszik neked benne. Na, jó. Nem éhes valaki? Én éhen halok. Vacsorázhatnánk valamit.

Noha eltökélte, hogy minden pillanatot az emlékezetébe vés, Zhen utóbb nem sok mindenre emlékezett a vacsora melletti beszélgetésükből. Részint azért, mert elég sokat bevedelt a becsapósan szódaízű pezsgőből. De leginkább Martha Einkorn mosolya miatt, mert úgy mosolygott, hogy közben a rózsaszín nyelve hegyével finoman megnyalta felfelé görbülő felső ajkát. És mert amikor Zhen az asztal alatt tétován megérintette Martha combját, ez a nyilvánvalóan igen gazdag és befolyásos nő nem húzódott el. Sőt, még meg is cirógatta Zhen kezét. Ilyen körülmények között ki emlékezne a beszélgetésre?

Egyetlen részlet maradt csak meg neki,

a világvége eljövetelének elkerülhetetlensége.

Selah Nommik áthajolt az asztal fölött, és így szólt:

– Tehát szakértő vagy. Milyen túlélési terved van biológiai invázió esetére, Zhen?

– Biológiai invázió? Óriási mutáns rovarokra vagy gyilkos baktériumokra gondolsz?

– Bármelyikre. Mindkettőre.

– Ez komoly? – vetett Zhen kérdő pillantást Marthára, aki még mindig Zhen pihés alkarját simogatta. Zhen egy merő vágyakozás volt.

– Halálosan komoly – vigyorgott Martha. – Talán nem is élnél túl egy biológiai inváziót. Talán nem is tudsz te semmit.

– Dehogynem.

– Akkor terítsd ki a lapjaidat – mondta Selah.

Zhen visszahúzta a kezét. A gondolkozás és a szex nem megy párhuzamosan.

– Na tehát. Ha óriásrovarok és baktériumok támadnak, az baj, mert a gyilkos predátorok megjelenésének esetére kidolgozott stratégiáink csak úgy működnek, ha a megmaradt emberek nagyobb csoportokba verődnek. Gyilkos predátorok persze csak a sci-fikben léteznek. Egy halálos kór esetén viszont az a legjobb, ha minél előbb kisebb, zárt csoportokra válunk szét.

– Te hogy csinálnád? – kérdezte Selah.

– Komolyan kérdezed? – pillantott rá Zhen.

Selah megbillentette a poharát, és felhúzta az egyik szemöldökét.

– Oké, először is, ki kell jutni a városból. Nyilván – mondta Zhen.

– Nyilván – ismételte Martha mindentudón.

– A bunkerekben túl sok az ember. Én az erdőbe mennék. Vagy egy szigetre, ha el tudok jutni egy szigetre.

– Egy sziget – mélázott Selah. – Érdekes.

– Igen, de elég sokan próbálkoznának ezzel. Kényelmetlen életre gondoljunk. Egy jó sátor, csapdaállítás, vadászat íjjal, fel kell készülni némi testsúlycsökkenésre is. Egy szűk közösség, maroknyi ember, akik tényleg számíthatnak egymásra.

– Egyedül neki se vágnál?

– Ilyen körülmények között csak az ostobák önfejűsködnének. Megvágod magad, elfertőződik a seb, senki sincs, aki tudna neked antibiotikumot szerezni, meghalsz.

Szakadékba zuhansz, nincs, aki megtaláljon, meghalsz.

– A belső széthúzás nem jelenthet gondot?

– Annak elejét kell venni, és a jövőre kell koncentrálni.

– Na és ha van egy rakás pénzed, és fizetett katonák vigyáznak rád?

– Attól függ, milyen gyorsan öli az embereket a kór.

Martha összenézett Selah-val, és az orrát ráncolta.

– Tizenhét nap a lappangás, de végig fertőzöl. Öt nap maga a betegség, és a betegek ötven százaléka meghal.

– Ejha, az már valami. Mármint, ez iszonyú. Nézd, ilyen esetben semmi hasznuk a katonáknak. A pénz seperc alatt elveszíti az értékét, és akkor mit adsz nekik? Csak egy test vagy, ami elveszi előlük a forrásokat. Még ha be tudsz is törni az élelmiszerboltok számítógépes rendszerébe, elkapnak, és addig kínoznak, amíg át nem adod nekik a kódokat.

– Az baj.

– Bizony.

Martha töltött még bort. Aranyszínű volt, és édes, de nem túl édes. Olyan íze volt, mint a pénznek. Későre járt. Martha Einkorn tényleg meghívta Zhent vacsorára Selah Nommikkal, és tényleg megfogdosta Zhent az asztal alatt, amíg elbeszélgettek?

– Na és – kezdte Selah olyanformán, mint aki komoly ajánlatot készül tenni –, ha tudnád, hogy közeleg a világvége. És a kezedbe kapnád az aranyjegyet, és elmenekülhetnél egy biztonságos helyre. Élnél a lehetőséggel?

Zhen egyikükről a másikra nézett.

Volt a beszélgetésüknek egy jelentésrétege, amelyből ő kimaradt.

– Ez valami beugratós kérdés?

– Nem, nem beugratós – felelte Martha. – Erkölcsi kérdés. Te életben maradhatnál, de mindenki másnak végig kellene szenvednie a járványt. Használnád az aranyjegyedet?

– Nyilvánvalóan. Fő, hogy életben maradjak.

– Még úgy is, hogy minden szeretted kínok között fog meghalni? Tudva azt, hogy ha élsz a lehetőséggel, azt titkolnod kell előttük?

– Nem is beszélhetek róla? A legtöbb túlélési terv csoportban jobban működik.

– Ez nem. Minél többen tudnak róla, annál kevésbé hatékony – szögezte le Martha.

Selah alig észrevehetően megrázta a fejét.

– Ezért vagytok itt? És Lenk Sketlish meg Zimri Nommik is? Mert van egy ilyen aranyjegy?

– Miből gondolod, hogy Lenk és Zimri is itt van? – kérdezte Selah.

– Lehet, hogy nem kaptam meghívást a tetőteraszon rendezett bemutatóra, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám, mi folyik a közelemben – rántotta meg Zhen a vállát. – Beszélgetek a felszolgálókkal. Nem nagy ügy.

– Beszélget a felszolgálókkal – mondta Selah.

– Kideríti a dolgokat – tette hozzá Martha.

Zhen eddigre kellemesen berúgott, de nem annyira, mint ahogy mutatta. Van itt valami a háttérben. Ugyanaz az ösztöne, amely mindig megsúgta neki, hogy mikor érdemes kimenekülni egy szituációból, azt is megsúgta neki, ha valahol egy sztori volt. Itt valami olyasmi lappang a háttérben, ami még az időjárásdrónokkal rendezett cirkusznál is fajsúlyosabb. Fejben végigszaladt a lehetőségeken. Átgondolta, hogy mi olyat hallott erről a helyről, ami elég fontos lehet ahhoz, hogy Lenk Sketlish, Zimri Nommik és – jobban belegondolva – Ellen Bywater is személyesen eljöjjön ide, hogy megnézze magának azt a valamit, vagy megvásárolja.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

...
Hírek

Sorozat készül Naomi Alderman sikerkönyvéből

...
Beleolvasó

Alderman hazatérő hősének mindent át kell értékelnie, amit az életről gondolt

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Olvass!
...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

Szerzőink

...
Ott Anna

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...
Vass Norbert

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

...
Kolozsi Orsolya

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...