Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

fk | 2022. június 06. |

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl (legutóbb tavaly karácsonykor osztott meg ilyen listát). Az amerikai üzletember ezúttal azt a kommentárt fűzte a könyvajánlójához, hogy csak amikor készen lett a lista, akkor ébredt rá, hogy elég nehéz olvasmányokat választott a vakációra.

Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

Tovább olvasok

A könyvek közt van olyan, amelyik a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozik, és akad köztük a klímaváltozásról vagy a politikai megosztottságról szóló könyv is. Gates szerint ugyanakkor hiába a nehéz témák, mindegyik szerző képes volt lenyűgözően bemutatni azokat, anélkül, hogy beáldozták volna a komplexitást.

Íme a 2022-es nyári lista:

Naomi Alderman: A hatalom

Ezra Klein: Why We’re Polarized

Amor Towles: The Lincoln Highway

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma

Vaclav Smil: How the World Really Works

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Ezeket a könyveket ajánlja Bill Gates az ünnepekre

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején pedig rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl. A milliárdos idén öt kötetre hívta fel követői figyelmét, van köztük szépirodalom és nonfiction is.

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

Idén jelent meg Bill Gates Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? – Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez című könyve. A kötetet most ingyen letölthetik azok, akik valamely felsőoktatási intézmény hallgatói – írta az Open Culture.

...
Hírek

Bill Gates három órát olvas naponta, amikor nyaral

Mikor és mennyit olvas Bill Gates és hogyan képes annyi információt befogadni? Ezekre a kérdésekre válaszolt az amerikai üzletember pénteken a Reddit AskMeAnything eseményen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Az embernek kötelező boldognak lenni [Géczi János 70]

Géczi János életében fontos a párbeszéd. Öröm volt tehát a május 4-én hetvenéves költő, író, képzőművésszel interjút készíteni. Véges betűkészletből építkező, rendhagyó ábécésorolás következik.

...
Nagy

Monumentális, melegszívű, szellemes – így emlékeztek híres írók Paul Austerre

A nagy amerikai író, Paul Auster halála az egész irodalmi világot megrendítette. Mások mellett IanMcEwan, Joyce Carol Oates és Richard Powers is megemlékezett róla, de magyar fordítóját is megkérdeztük arról, hogyan látta őt. 

...
Nagy

„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre

Paul Auster életművének a teremtés, a megszállottság, az írás és az élet a legfontosabb motívumai. Összegyűjtöttük az április 30-án, 77 éves korában elhunyt szerző pályájának legfontosabb állomásait.

...
Kritika

Öröklődő traumákról és elveszett gyerekekről szól Susanne Abel sikerkönyve

Mit jelent, ha egy anyát elszakítják a gyerekétől? Hogy élhetünk teljes életet, ha nem ismerjük a családunk történetét? Ezeket a kérdéseket járja körül az El a kezekkel Gretától!, egy magával sodró regény, ami elsők között beszél a háború utáni „Barna Babák” tragédiájáról. 

...
Nagy

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

A mostani végzősök azok, akik a középiskolát a Covid-járvány közepén, online oktatásban kezdték, most pedig az elsők, akiktől már az új NAT követelményeit kérik számon. Megnéztük, mire készülhetnek.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha jobban meg akarod ismerni a roma irodalom gazdagságát!

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írókat és kutatókat kértünk meg, hogy ajánljanak olvasnivalókat a roma irodalomból. Cikkünkben most összegyűjtöttük ezeket.

A hét könyve
Kritika
Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről
...
Kritika

Ebben a horrorban a kutya minden, csak nem az ember legjobb barátja

Ken Greenhall klasszikus horrorja egy szociopata kutya ámokfutásáról mesél, mi pedig megkérdőjelezzük az addigi biztonságba vetett hitünket.