Sorozat készül Naomi Alderman sikerkönyvéből

Sorozat készül Naomi Alderman sikerkönyvéből

.konyvesblog. | 2019. február 18. |

alderman.png

Kép forrása

Az Amazon bejelentette, hogy tízrészes sorozatot fognak készíteni Naomi Alderman 2016-ban megjelent sikerkönyvéből, A hatalomból. A gyártást már valószínűleg év végén elkezdik. 

Alderman könyvét feminista sci-finek is szokták nevezni, mivel azt a kérdést feszegeti, hogy mi lenne a társadalommal, ha a nőknek is meglenne a a fizikai erekből következő hatalmuk. A hatalom világában nőket ugyanis nem éri fizikai hátrány, sőt képességeiket kihasználva uralkodhatnak a férfiakon. A történet négy karakter körül forog: Roxy egy londoni bűnöző lánya, Tunde újságírónak tanul Lagoszban, Allie Amerika déli részén nőtt fel, Margo pedig politikus. A könyv tavaly jelent meg magyarul, mi azt írtuk róla, hogy: 

A regény valódi mondanivalója, amit már a legelső, nem önvédelemből elkövetett elektromos támadás óta adagol, az egykori Moldovában csúcsosodik ki: a hatalomnak semmi köze a biológiai vagy a társadalmi nemhez, mindenki kezében ugyanolyan veszélyes. Alderman nem csinál Gileádot Besszaparából: bár A hatalom is a jövőben játszódik, nem egy saját szabályai szerint működő államra húzza fel a történetet, sokkal jobban érdekli, milyen változásokat idéz elő a hatalomcsere egy olyan társadalomban, ami szinte semmiben sem különbözik attól, amiben jelenleg is élünk. Spekulatív fikciót ír, de nem disztópiát, hiszen a nők által irányított társadalom ugyanazokkal a negatívumokkal jár, mint a férfiak által irányított: rengeteg privilegizált és rengeteg elnyomott emberrel, háborúskodó országokkal, polgárháborúba beavatkozó idegen hatalmakkal. És ha egy nők által irányított világot disztópiának tekintenénk, az mindent elárulna arról, miért van szükség ilyen könyvekre. 

Naomi Alderman a készülő sorozat kapcsán azt nyilatkozta, örül, hogy az Amazon fogja sugározni A hatalom adaptációját az egész világon. Azt is mondta, nagyon izgatott és reméli, hogy a történet be fogja indítani a párbeszédet a könyv által pedzegetett témákról. Alderman egyébként maga fogja megírni az adaptációt, de producerként is közreműködik a sorozatban.

Forrás: Independent