Amikor a város kirekesztettjei között halálos kór terjed, egy szépségszalon is új feladatot kap

Amikor a város kirekesztettjei között halálos kór terjed, egy szépségszalon is új feladatot kap

Mario Bellatin nemzetközileg elismert kisregénye az ezredforduló utáni latin-amerikai irodalom egyik legfontosabb alkotása, a mexikói szerző életművének meghatározó szövege. A különleges fantáziájú, megindító könyv olvasható megrázó disztópiaként, hipnotikus erejű monológként vagy a test változásairól, a halállal való szembenézésről és a számkivetettségről szóló allegóriaként. Olvass bele!

Fotó: Rodrigo Fernández/Wikipedia

Könyves Magazin | 2023. november 09. |

Egy névtelen városban gyógyíthatatlan betegség üti fel a fejét, amely különösen a társadalom kirekesztettjei közt terjed. A félelem és a gyűlölet hatására a lakosság többsége elzárkózik attól, hogy segítséget nyújtson az elesetteknek. A történet fodrász elbeszélője együttérez a szenvedőkkel, és úgy dönt, a városszéli szépségszalonjából Elfekvőt, egy biztonságos menedéket, élet és halál közötti átjárót alakít ki az ápolásra szorulóknak. Azonban a fertőzöttek beköltözésével a díszes szalon lassan megváltozik. Ahol korábban a gyönyör megteremtése és a szépség dicsőítése volt a cél, ott most minden romlásnak indul. A dekoratív falak megkopnak, az élénk színek kifakulnak, az egzotikus halakkal teli pompás akváriumokat ellepi az alga. Végül nemcsak az Elfekvő vendégeit és az akváriumok élőlényeit, de a szalon tulajdonosát is utoléri az elkerülhetetlen sors, a testi-lelki átalakulás.

A kötet a Sonora Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

Mario Bellatin: Szépségszalon (részlet)

Fordította Báder Petra

Akkoriban a szalon kinézete volt számomra a legfontosabb. A környéken sok új kozmetika nyílt, nagy volt a versengés, ezért muszáj volt kicsinosítani az üzletet. Rögtön beugrott, hogy hatalmas akváriumokat kellene venni. Azt akartam, hogy az ügyfelek szépítkezés közben úgy érezzék, mintha kristálytiszta vízbe merülnének, hogy aztán megfiatalodva, gyönyörűen bukkanjanak a felszínre. Éppen ezért elsőként egy két méter hosszú akváriumot szereztem be. Még mindig megvan. De nem ebben úszkál az utolsó három életben maradt halam.Talán nehéz elhinni, de már szinte meg sem tudom különböztetni a vendégeket. Most már mindannyian ugyanolyanok számomra. Eleinte még felismertem őket. Egyikhez-másikhoz közel is kerültem. Manapság csupán eltűnőben lévő, haldokló testeknek látom őket. Eszembe jut az egyik fiú, őt már a betegsége előtt is ismertem. Finom szépség volt, akárcsak a tévében fellépő külföldi énekesek. Néha szépségversenyt rendeztünk, és a királynő mindig vele akart fényképezkedni. Azt hiszem, ez nemzetközi jelleget kölcsönzött az ünnepélynek. A fiú rendszeresen járt külföldre. Köztudott volt, hogy gazdag szeretője van, de ez elhagyta, amikor a fiú megbetegedett. Nem akart a családjától segítséget kérni. 

Azt mondta nekik, elutazik, de helyette beköltözött az Elfekvőbe.

Eladta a lakását, és az összes pénzt nekem adta. Mielőtt a betegség hatására hosszú önkívületi állapotba került, elárulta, nem csupán szórakozásból utazgatott, hanem küldetése is volt: drogot csempészett a testében. Részletesen elmagyarázta, hogyan rejtette el a tasakokat. Felkavart, hogy egy ilyen szépséget így kihasználhatnak. Azt hiszem, érezhettem iránta valamit, mert amikor már haldoklott, elhanyagoltam a többiek ápolását, és kizárólag az ő szükségleteivel foglalkoztam. Kivételeztem vele: külön akváriumot tettem az éjjeliszekrényére. Meghatott, hogy ő sem marad közömbös a gondoskodás láttán. Ő is kimutatta valahogy, hogy szeret. Engem pedig nem érdekeltek a kiálló bordák, a száraz bőr, sem a kifordult szem, melyben jutott még hely az élvezetnek.Ne higgyék, hogy öngyilkos akartam lenni, és teljesen átadtam neki magam. Minden szükséges elővigyázatosságot betartottam. Ahogy már említettem, hamar ráunok arra, amiért rajongok. Egyszer csak már nem érdekelt többé. Így hát elvettem az ágya mellől az akváriumot, és ugyanolyan távolságtartóan kezeltem, mint a többieket. A kór szinte rögtön eluralkodott rajta. Nemsokára bele is halt. A végső hanyatlás jelei az agyából érkeztek. Állandóan félrebeszélt, csak akkor hallgatott el, amikor legyűrte az álom. Olykor a kelleténél hangosabban beszélt, lázas szavaival túlkiabálta a többi vendég jajgatását. Azt hiszem, végül tüdőbajos lett, mert egy köhögésroham vitte el. Teste ekkorra már csak egy volt a megsemmisítésre váró hullák sorából.Miután meghalt, furcsamód néhány hal is elpusztult. Bár az akváriumok akkortájt már közel sem tündököltek úgy, mint régen, egészen sok hal volt még életben. Szinte mindegyik fekete tetra volt, fehér folttal a mellén. Akkoriban valahogy nem bírtam elviselni a színeket. Csak feketét és fehéret kívánt a lelkem. Minden egyes alkalommal, amikor rá gondolok, ágyban fekve látom, éjjeliszekrényén ott az akvárium, benne a tetrák. Miután meghalt, néhányat az akvárium fenekén találtam. Miközben kiemeltem a vízből a merev testeket, próbáltam elterelni a gondolataimat. A fekete tetráknak vízmelegítő kell. Folyton be is volt kapcsolva. Akkoriban még betartottam a tenyésztési szabályokat. Éppen ezért számomra több, mint véletlen egybeesés, hogy ugyanazon az éjjelen pusztultak el a halak, mint a fiú. Másnap kikapcsoltam a vízmelegítőt. Két nappal később megnéztem a tetrákat: egyikük sem bírta ki a hideg vizet. Néhány vitorláshal pikkelyén gombás fertőzés terjedt szét, aztán ők is elpusztultak. Elmentem a boltba, és újra szivárványos guppikat vettem, mint az elején. Az összeset egy akváriumba helyeztem. 

Ők azok, akik még élnek.

Ahogy már említettem, a guppi igen ellenálló faj, így még a mostani minimális odafigyeléssel is gondjukat tudom viselni: bár egyik-másik elpusztul, közben folyton születnek újak is. De a víz már nem kristálytiszta. Zöldes színt öltött, az alga már az akváriumok falát is elhomályosítja. A vendégektől tisztes távolságra helyeztem el ezt a tartályt. Nem akarom, hogy a miazmák a vízbe jussanak. Vagy hogy a guppikat megtámadja a gomba, netán valamilyen vírus vagy baktérium. Néha, amikor senki sem figyel, bedugom a fejem az akváriumba, az orrommal még a víz felszínét is megérintem. Mély lélegzetet veszek, ilyenkor érzem, hogy a víz még áraszt némi életet. Érzek benne némi frissességet, hiába van állott szaga. Elképesztő, mennyire hűséges ez az utolsó halcsapat. Nagyon keveset foglalkozok velük, de még így is különös mód ragaszkodnak az élethez. A gőzfürdőben átélt erkölcsi halált juttatják eszembe. A lélek ott is hosszasan haldoklik, és ez túlmutat a magánkabinok kilincsét nyitó-csukó látogatókból áradó életkedven. A szépségszalon fénykorában az ügyfelek szemében is hasonló életerőt láttam. Többségük idős vagy megtört asszony volt. Látogatásuk alkalmával elgyötört bőrük alól mégis felsejlett a halvány reménysugár.A hosszú haláltusa kérdésének nincs köze a vendégekhez. Számukra ez csak egyfajta átok. Minél kevesebb időt töltenek az Elfekvőben, annál jobb. A legszerencsésebbek két hét szenvedéssel megússzák. Mások viszont annyira ragaszkodnak az élethez, akár az utolsó csapat guppi. Akkor is élni akarnak, ha nem lehet enyhíteni a gyötrelmükön. Akkor is, ha a téli hideg beszökik az ablakok résein. Akkor is, ha egyre kevesebb levest tudok adni nekik. Egyebek közt az orvosokat és a gyógyszereket is kitiltottam. A gyógynövényeket, a kuruzslókat, de a barátok meg a család lelki támogatását sem engedem be. Az Elfekvő szabályai kőbe vannak vésve. Köztudott, hogy csakis készpénzzel, édességgel és ágyneművel lehet segíteni. Nem tudom, miért ragaszkodom ennyire csökönyösen ahhoz, hogy egyedül vezessem az Elfekvőt. A fodrászként és kozmetikusként dolgozó két munkatársam már jó ideje meghalt.

Most egyedül lakom a fészerben. Hiányoznak.

Ők voltak az egyedüli barátaim. Mindketten ugyanabba haltak bele. A végső percben ugyanolyan szenvtelenül bántam velük, mint a többiekkel. A fogason még mindig ott lógnak a ruhák, amiket az éjszakai kalandozások során hordtunk. Az éjszakai férfiaktól kapott névjegyeket egy dobozban tartom. Soha nem hívtam fel egyiket sem. Még csak azért sem, hogy elmagyarázzam, miért nem látnak minket a szokásos utcasarkokon. Bár valószínűleg nem is emlékeznek a létezésünkre. Minden bizonnyal más fiatal fiúk vették át a helyünket.Fogalmam sincs, honnan gyűjtöttem hozzá erőt, de nemrég elmentem a díszhalashoz. Emlékszem, korábban mennyire gondtalanul bóklásztam az akváriumok között, miközben a legszínesebb, legélénkebb, legfenségesebb halakat kerestem. Ez alkalommal viszont furdalt a lelkiismeret, hogy túlságosan életteli természet vesz körül. Ezért ismét a fekete tetrák tartályához mentem. Az üzletben ez volt az egyetlen fekete-fehér faj.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...
Beleolvasó

Vesna Lemaic prózájában a hovatartozás és a kirekesztés feszül egymásnak

Margó Könyvek sorozatban jelent meg a szlovén Vesna Lemaić Szívélyes fogadtatás című kötete, melyben elsősorban a turizmus és a migráció kérdései, igazságtalanságai foglalkoztatják. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mihail Hodorovszkij könyve leleplezi a putyini maffia erkölcstelenségeit

Az emigrációba kényszerített, egykori olajmágnásból lett ellenzéki aktivista, Mihail Hodorkovszij új könyvében bepillantást enged nekünk a harcba, amelyet Vlagyimir Putyin kitartó kritikusaként hazája megmentéséért vív. Olvass bele a könyvbe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.