Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Az Éjszakai Kert az a hely, ahol a madár se jár, ahol senki nem szokott sétálni, és aminek még a környékét is messziről kerülik a város lakói. De Tódor és Teória, a két rátermett nyomozó mégis belépnek a vasrácsos kapun. A vezetőjükül szegődő különös figura, Noxnoktisz pedig csak mesél és mesél, így a két detektív előtt rövidesen feltárulnak a kert rejtélyei, és megismerik számtalan fura lakóját.

Kertész Erzsi
Éjszakai Kert
Ill.: Zsoldos Réka, Cerkabella, 2020, 111 oldal
-

Lassacskán minden és mindenki gyanús… A detektíveknek az összes tudásukat latba kell tehát vetniük, ha ki akarják deríteni, ki állhat a titokzatos ügy hátterében. Vigyázat! A Kertben sötét van és sok a fura nesz! Belépés csak saját felelősségre!

Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka, neki ez az első munkája. Kettőjük közös könyve sziporkázóan különleges lett - hogy csak egyet említsünk: a borító világít a sötétben!

Kertész Erzsi: Éjszakai Kert (részlet)

Zsoldos Réka rajzaival

 

Sziromszámláló

(páros vagy páratlan)

 

‒ Szomorú történet ez ‒ csóválja a fejét a kertmester. ‒ Akarják hallani? ‒ Aztán választ sem várva folytatja:

‒ Évente egyszer sziromhulláskor, pontban éjfélkor a Sziromszámláló letelepszik a moha lepte kőmedence peremére, és nézi, ahogy a víz felé hajló göcsörtös szilvafáról a szilvavirágok szirmai a rezzenetlen, holdezüsttel bevont víztükörre hullnak, egyik a másik után.

Időről időre eljön a jövendőmondás hónapja, napja és órája az Éjszakai Kertben. Ha pontban éjfélkor páros számú szirom hull a víztükörre, akkor a Sziromszámláló az elkövetkező évben végre megtalálja a párját. Ha páratlan számú szirom csónakázik a vízen, akkor minden marad úgy, ahogy volt, és ő tovább folytatja magányos bolyongását az Éjszakai Kertben. Nem érdemes azonban a fát rázogatni, sem lanyha fuvallatok érkezésére várni hajnalig, hogy azok talán majd lefújnak még egy levelet a fáról – ez mind csalásnak minősül és nem változtat a jövendőn. Az elmúlt évek alatt már minden trükköt kipróbált a Sziromszámláló, úgyhogy az utóbbi időben már meg sem próbál csalni. Jöjjön a jövendő, éppen úgy, ahogyan jönnie kell ‒ gondolja.

Szereti az Éjszakai Kertet. Ismeri minden zegét és zugát, de gondosan kerüli a teljesen árnyékba borult helyeket, azokat, ahova a Hold soha nem süt be. Oda ő sem merészkedik soha, hiszen az másoknak, az Árnyékban Bujkálóknak a birodalma.

A múltkorában, amikor a szellő meglebbentette a szilvafa leveleit, a Sziromszámláló felocsúdott a gondolataiból, és nézte, ahogy három pici szirom hull puhán a vízfelszínre. Gyöngéd mozdulattal, kezéből csónakot formálva kimerte mindet a medencéből. Még nincs éjfél. Csak az éjféli hullás számít, csak az mondja meg a jövendőt, gondolta.

Szürkés felhők úsztak a Hold elé, az Éjszakai Kert mélyén pedig megszólalt egy kakukk. Tudta, hogy eljött az idő.  A vízbe bámult, és elsuttogta a jóslatkérő verset. Négysoros volt, négy lehetetlenül rövid sor. Mire a vers végéhez ért, öt pici szirom-csónak úszott a vízen. Az utolsó szótagot még nyújtotta, nyújtotta, ahogy tudta, de végül kiszaladt a tüdejéből a szusz, és a vízen nem több, nem kevesebb, öt pici szilvaszirom ringatózott.

Felállt, lesimította a ruháját, és megrázta ezüstös haját. A víz fölé hajolva kimerte a szirmokat a tenyerével, mert a medence vizének mindig tisztának kell lennie. A Hold fénye az arcára hullott, és a vízfelszín visszatükrözte a szomorkás mosolyt az ezernyi ránc barázdálta arcon ‒ fejezi be a mesét a kertmester.

-

‒ Ennyi? ‒ kérdezi Teória. ‒ Mindjárt elsírom magam!

‒ Várjon, még nincs vége! ‒ emeli fel a kezét Noxnoktisz. ‒ Azon az éjjelen, az utolsó jóslatnál ugyanis épp erre jártam. Akkor történt…

‒ Micsoda? ‒ kapja fel Tódor a fejét. ‒ Nem azt mondta, hogy tisztázódott a kérdés? Öt szirom – az páratlan szám. Tehát nem fog párt találni. Mit lehet még ezen variálni?

‒ Ó, hát variálni mindig lehet, de a Szilvafa szelleme nem tesz ilyet ‒ susogja Noxnoktisz. ‒ Csak ketten, a Rezzenéstelen Pillantású Macska meg jómagam vettük észre azt a különös jelenséget, hogy legutóbb, amikor a Sziromszámláló már kimerte a szirmokat, és elfordult a víztükörtől, még egy levél lehullott a háta mögött. Olyan levél lehetett, amely nem tudta egykönnyen elhagyni atyját, a Göcsörtös Szilvafát, és kétségbeesetten kapaszkodott belé. Pedig hullásra volt rendelve. Így a Szilvafának kellett őt szelíd erővel elengednie, hogy a jóslat teljes legyen.

A Sziromszámláló viszont mindezt már nem látta, és így abban a meggyőződésben vonult vissza a fák közé, hogy a következő évben sincs kire várnia.

‒ És maga nem szólt neki? ‒ néz megütközve Teória a kertmesterre. ‒ Hogy tehetett ilyet?

‒ Itt nem szokás egymás ügyeibe avatkozni ‒ feleli szárazon Noxnoktisz. ‒ Én itt kertmester vagyok, nem pedig kedvesnővér.

-

‒ De akkor legalább azt árulja már el, hogy ki írta azt a levelet? ‒ erősködik Teória. Maga sem tudta biztosan, mi idegesíti jobban: hogy még mindig nem bukkantak rá Szenyora Csupapanasz tómedrére, vagy az, hogy nem tudja meg, ki bolygatta fel tavaly az Éjszakai Kert nyugodt életét.

Továbbá az sem tetszik neki, hogy a Sziromszámláló története alatt Tódor olyan dölyfös arccal jegyzetelt. Szája sarkában mosoly játszott, mintha netalán felfedezett volna valamit.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Jézus születését meséli újra Lackfi János

Legújabb mesekönyvében Lackfi János a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újra és újrahallgatunk.

...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Nagy

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Polc

Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében

...

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

...

Családi ügyek, viharok és a klímakatasztrófa érdekelte legjobban a sci-fi írókat 2019-ben

...

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

...