Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

Az Éjszakai Kert az a hely, ahol a madár se jár, ahol senki nem szokott sétálni, és aminek még a környékét is messziről kerülik a város lakói. De Tódor és Teória, a két rátermett nyomozó mégis belépnek a vasrácsos kapun. A vezetőjükül szegődő különös figura, Noxnoktisz pedig csak mesél és mesél, így a két detektív előtt rövidesen feltárulnak a kert rejtélyei, és megismerik számtalan fura lakóját.

Kertész Erzsi
Éjszakai Kert
Ill.: Zsoldos Réka, Cerkabella, 2020, 111 oldal
-

Lassacskán minden és mindenki gyanús… A detektíveknek az összes tudásukat latba kell tehát vetniük, ha ki akarják deríteni, ki állhat a titokzatos ügy hátterében. Vigyázat! A Kertben sötét van és sok a fura nesz! Belépés csak saját felelősségre!

Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka, neki ez az első munkája. Kettőjük közös könyve sziporkázóan különleges lett - hogy csak egyet említsünk: a borító világít a sötétben!

Kertész Erzsi: Éjszakai Kert (részlet)

Zsoldos Réka rajzaival

 

Sziromszámláló

(páros vagy páratlan)

 

‒ Szomorú történet ez ‒ csóválja a fejét a kertmester. ‒ Akarják hallani? ‒ Aztán választ sem várva folytatja:

‒ Évente egyszer sziromhulláskor, pontban éjfélkor a Sziromszámláló letelepszik a moha lepte kőmedence peremére, és nézi, ahogy a víz felé hajló göcsörtös szilvafáról a szilvavirágok szirmai a rezzenetlen, holdezüsttel bevont víztükörre hullnak, egyik a másik után.

Időről időre eljön a jövendőmondás hónapja, napja és órája az Éjszakai Kertben. Ha pontban éjfélkor páros számú szirom hull a víztükörre, akkor a Sziromszámláló az elkövetkező évben végre megtalálja a párját. Ha páratlan számú szirom csónakázik a vízen, akkor minden marad úgy, ahogy volt, és ő tovább folytatja magányos bolyongását az Éjszakai Kertben. Nem érdemes azonban a fát rázogatni, sem lanyha fuvallatok érkezésére várni hajnalig, hogy azok talán majd lefújnak még egy levelet a fáról – ez mind csalásnak minősül és nem változtat a jövendőn. Az elmúlt évek alatt már minden trükköt kipróbált a Sziromszámláló, úgyhogy az utóbbi időben már meg sem próbál csalni. Jöjjön a jövendő, éppen úgy, ahogyan jönnie kell ‒ gondolja.

Szereti az Éjszakai Kertet. Ismeri minden zegét és zugát, de gondosan kerüli a teljesen árnyékba borult helyeket, azokat, ahova a Hold soha nem süt be. Oda ő sem merészkedik soha, hiszen az másoknak, az Árnyékban Bujkálóknak a birodalma.

A múltkorában, amikor a szellő meglebbentette a szilvafa leveleit, a Sziromszámláló felocsúdott a gondolataiból, és nézte, ahogy három pici szirom hull puhán a vízfelszínre. Gyöngéd mozdulattal, kezéből csónakot formálva kimerte mindet a medencéből. Még nincs éjfél. Csak az éjféli hullás számít, csak az mondja meg a jövendőt, gondolta.

Szürkés felhők úsztak a Hold elé, az Éjszakai Kert mélyén pedig megszólalt egy kakukk. Tudta, hogy eljött az idő.  A vízbe bámult, és elsuttogta a jóslatkérő verset. Négysoros volt, négy lehetetlenül rövid sor. Mire a vers végéhez ért, öt pici szirom-csónak úszott a vízen. Az utolsó szótagot még nyújtotta, nyújtotta, ahogy tudta, de végül kiszaladt a tüdejéből a szusz, és a vízen nem több, nem kevesebb, öt pici szilvaszirom ringatózott.

Felállt, lesimította a ruháját, és megrázta ezüstös haját. A víz fölé hajolva kimerte a szirmokat a tenyerével, mert a medence vizének mindig tisztának kell lennie. A Hold fénye az arcára hullott, és a vízfelszín visszatükrözte a szomorkás mosolyt az ezernyi ránc barázdálta arcon ‒ fejezi be a mesét a kertmester.

-

‒ Ennyi? ‒ kérdezi Teória. ‒ Mindjárt elsírom magam!

‒ Várjon, még nincs vége! ‒ emeli fel a kezét Noxnoktisz. ‒ Azon az éjjelen, az utolsó jóslatnál ugyanis épp erre jártam. Akkor történt…

‒ Micsoda? ‒ kapja fel Tódor a fejét. ‒ Nem azt mondta, hogy tisztázódott a kérdés? Öt szirom – az páratlan szám. Tehát nem fog párt találni. Mit lehet még ezen variálni?

‒ Ó, hát variálni mindig lehet, de a Szilvafa szelleme nem tesz ilyet ‒ susogja Noxnoktisz. ‒ Csak ketten, a Rezzenéstelen Pillantású Macska meg jómagam vettük észre azt a különös jelenséget, hogy legutóbb, amikor a Sziromszámláló már kimerte a szirmokat, és elfordult a víztükörtől, még egy levél lehullott a háta mögött. Olyan levél lehetett, amely nem tudta egykönnyen elhagyni atyját, a Göcsörtös Szilvafát, és kétségbeesetten kapaszkodott belé. Pedig hullásra volt rendelve. Így a Szilvafának kellett őt szelíd erővel elengednie, hogy a jóslat teljes legyen.

A Sziromszámláló viszont mindezt már nem látta, és így abban a meggyőződésben vonult vissza a fák közé, hogy a következő évben sincs kire várnia.

‒ És maga nem szólt neki? ‒ néz megütközve Teória a kertmesterre. ‒ Hogy tehetett ilyet?

‒ Itt nem szokás egymás ügyeibe avatkozni ‒ feleli szárazon Noxnoktisz. ‒ Én itt kertmester vagyok, nem pedig kedvesnővér.

-

‒ De akkor legalább azt árulja már el, hogy ki írta azt a levelet? ‒ erősködik Teória. Maga sem tudta biztosan, mi idegesíti jobban: hogy még mindig nem bukkantak rá Szenyora Csupapanasz tómedrére, vagy az, hogy nem tudja meg, ki bolygatta fel tavaly az Éjszakai Kert nyugodt életét.

Továbbá az sem tetszik neki, hogy a Sziromszámláló története alatt Tódor olyan dölyfös arccal jegyzetelt. Szája sarkában mosoly játszott, mintha netalán felfedezett volna valamit.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Jézus születését meséli újra Lackfi János

Legújabb mesekönyvében Lackfi János a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újra és újrahallgatunk.

...
Beleolvasó

Vajon hol található a boldogság kék madara?

Gimesi Dóra és Rofusz Kinga új könyvükben a világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra.

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Könyvesblokk: A gyémántkereskedőtől a dopaminkorszakig

...
Hírek

Lejátszási lista készült Maksai Kinga thrilleréhez

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

...
Szórakozás

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

...
Zöld

Fagyott mamutbébit találtak Kanadában

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...