Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, negyven évvel később pedig különös haláleset történik egy szabadulószobában. A két esetet egy rokoni kapcsolat köti össze, Magyar Vanda magánnyomozónak pedig ki kell derítenie, mi történhetett a nagymamával és az unokával. Olvass bele a Szabadulószobába!

Könyves Magazin | 2021. július 19. |

1974. június. Öt nő várakozik az abortuszbizottságra a nagykőrösi Nővédelmi Tanácsadóban. Mindannyian a városi konzervgyárban dolgoznak. Aznap este egyikük nem tér haza. Eltűnésének oka ismeretlen. 2016. január. Egy budapesti szabadulószobában a fiatal aktivistacsoport vezetője anafilaxiás sokkban életét veszti. Véletlenül ivott volna bele az allergén anyagot tartalmazó italba, vagy valaki szándékosan cserélte ki a poharak fedelét? Tragikus baleset történt, vagy gyilkos rejtőzik a jelenlévő öt aktivista közt? Magyar Vanda magánnyomozói karrierjének első megbízása összetett ügy.

Cserháti Éva
Szabadulószoba
Atheanaeum, 2021, 344 oldal
Cserháti Éva: Szabadulószoba

Bár látszólag a véletlen szeszélye rendezi a történéseket, a nyomozás során évtizedes hallgatások törnek meg. Mindennek a mozgatórugója a család és a szeretet, de nem mindegy, mekkora árat kell fizetni érte.

Cserháti Éva 1975-ben született Budapesten. Több mint két évtizedes műfordítói munka után kezdett írni. A Palackposta (Gabo, 2016) annak az öt évnek az élményeiből született, amelyet egy kis vitorláson töltött a Földközi-tengeren. Krimisorozatának első kötete, A Sellő titka - A K. É. Z. első esete (Prae, 2019) jelentős kritikai visszhangot váltott ki. Írás mellett fordítói és krimiműhelyeket tart. A krimiírás mellett a futás a szenvedélye.

Cserháti Éva: Szabadulószoba (részlet)

Köteles főhadnagy, ha alaposan utánanézett, mi történhetett, fáradjon el az irattárba is, de előtte beszéljen a tanúkihallgatásokat végző kollégákkal, hogy mi okozhatta ezt a fatális hibát.

– Én…

– Most! – parancsolta Telki-Nagy ellentmondást nem tűrő hangon.

– Akármit is csinálnak, én már nem bízom magukban – folytatta a nő ellenségesen, miután Köteles elhagyta a szobát. – Már megbíztunk egy magánnyomozót az anyám és a fiam halálának felderítésével.

– Értem. Természetesen mi is utána fogunk nézni mindennek, és értesítjük önöket a fejleményekről. Ha nem haragszanak, egy kolléga felkeresi önöket holnap, és feltesz egy-két kérdést. Lévén, hogy számomra új tények merültek fel, szeretném a beszélgetést elnapolni.

– És mit mondjunk a magánnyomozónknak? Hogy a rendőrség nem fog vele együttműködni? – kapcsolódott be a beszélgetésbe a férfi is. Hitetlenkedése Admint is megérintette.

– A rendőrség ritkán dolgozik együtt magánszemélyekkel – próbált kibújni a kérdés alól Telki-Nagy. Aztán meggondolta magát, és hiteles érdeklődést erőltetett magára. – Néhány komolyabb irodát természetesen ismerünk. Melyikről lenne szó?

– Még nincs irodája. A neve Magyar Vanda.

Admin felkapta a fejét. Telki-Nagy szeme észrevehetően megrebbent. Megrázta a fejét, mint aki képtelen felfogni ezt a döbbenetes hírt.

– Feltétlenül felvesszük vele a kapcsolatot – biztosította róla a Takaros házaspárt.

De a hangja semmi jót nem sejtetett.

*

 

– Magyarázatot követelek! Most azonnal. Maguk hallgatták ki Mihályfi Annát, Vas-Bogdán Ádámot és Petendi Dórát. De sehol az anyagban nem szerepel, hogy bármelyikük említette volna az áldozat nagyanyjának eltűnését, és még kevésbé azt, hogy magánnyomozót bízott meg az üggyel.

Köteles még sose hallotta Telki-Nagyot ennyire dühösnek. Nem a tárgyalóba hívta őket, hanem egyenesen az irodájába, és nem kínálta őket hellyel. Az őrnagy csak olyankor emlékeztette őket a rangjára, ha a szabályok betartása volt a cél. Köteles rajongott Telki-Nagyért, de tartott is tőle. Mindenekelőtt vágyott az elismerésére, és ezért most kétszeresen is szégyellte magát.

– Nem vettem észre, hogy ez… khm – köszörülte meg a torkát Köteles – kimaradt a leírásból. Mihályfi Anna volt az, aki megosztotta az ezzel kapcsolatos gyanúját.

– És ki vezette a tanúvallomás felvételét?

– Én, őrnagy, szolgálatára – ütötte össze a bokáját Vasvári. A kései órának köszönhetően minden pórusából szeszgőz áradt. A százados már kabátban volt, amikor Köteles elérte. Már megint ez az anorexiás picsa, morogta, amikor a főhadnagy szólt, hogy bent kell maradniuk a hiányos jelentések miatt. Amíg arra vártak, hogy Telki-Nagy sűrű bocsánatkérések közepette kikísérje a Takaros szülőket, Vasvári kiment a teakonyhába, és meghúzta a pálinkásüveget. Nyílt titok volt, hogy a mosogató alatt álló reklámszatyorban nem egy régi tejesdoboz porosodik. De a százados elviselhetetlen hangulatingadozásai miatt mindenki szemet hunyt felette.

– És hogy maradt ki ez a jelentésből? – kérdezte Telki-Nagy, aki maga is állt az íróasztala mögött.

– Nem találtam relevánsnak – válaszolta Vasvári, és csücsörített hozzá, mint aki mindjárt puszit dob az őrnagynak.

– Nem találta relevánsnak? Mióta az ön feladata eldönteni, százados, hogy mi releváns, és mi nem?

– Majd negyven éve, őrnagy, és igen remek mesterektől tanultam – utalt rá Vasvári, hogy a felső vezetésben haverjai ülnek.

– És mi vezette magát, Köteles főhadnagy, hogy ezt aláírja?

– Hát, úgy történt, hogy… Nem olvastam el a jelentést, őrnagy, csak aláírtam.

– Nem ért rá elolvasni? Nem érdekelte? Nem tartotta relevánsnak? Ugyanazok voltak a mesterei talán, mint a százados úrnak?

– A főhadnagy urat én képzem – röhögött Vasvári. – Nem igaz, Lacikám? No, ne legyél olyan szégyellős, mondjál valamit!

Köteles érezte, hogy az inge a hátára tapad. Igaz volt, hogy titkon Vasvári elismerésére is vágyott, aki a legidősebb volt a C csoportban. A százados sokszor a szárnyai alá vette. Nemcsak szakmailag támogatta, de mindig volt egy figyelmes kérdése a családjáról is. Réka szerint azért, mert tudta, hogy ezzel lehet a fiatal főhadnagyot levenni a lábáról. De Köteles érezte, hogy a százados érdeklődése őszinte. Most szinte árulónak tartotta magát, hogy Vasvárira se nézett, de nem állhatta Telki-Nagy tekintetét sem. A polcon álló digitális órára szegezte a tekintetét, aminek a tetején egy szürke kőházikóról készült kép állt.

– Hiába nézi az órát, főhadnagy úr – mondta Telki-Nagy, félreértve a pillantást. – Ma mindenki itt marad, amíg a jelentések újragépelve az asztalomra nem kerülnek.

– Én is? – kottyantotta közbe Admin.

– Valakinek gépelnie is tudni kell, Kovácsné! – fortyant fel Telki-Nagy. – Utána majd ledőlhet a rókalyukban, ha nem zavarja a cigiszag.

Admin megszeppenve hallgatott. Az őrnagy szinte soha nem hívta őt a férjezett nevén, és a kisraktár kreatív, közösségi használata sem zavarta eddig különösebben.

– Akkor munkára fel, elvtársak! – csapott Köteles vállára Vasvári, mint aki befejezettnek tekinti a beszélgetést.

– Még nem fejeztem be a mondandómat, százados – reccsent Telki-Nagy hangja hidegen.

– Én csak azt mondom, csapjunk bele, mert még megelőz minket ez a híres-hírhedt magánnyomozó!

– Szóval maga volt az – sápadt el az őrnagy.

– Én? Mit csináltam már megint? – Vasvári hangja sértettségről árulkodott.

– Maga értesítette.

– Kit?

– A magánnyomozót.

– Azt se tudom, kicsodát kért fel az a szerencsétlen gyerek! – tiltakozott a százados.

– Hogyne tudná. A neve Magyar Vanda.

Vasvári olyan döbbenten meredt rá, hogy Telki-Nagy biztos lehetett az ártatlanságában. Tekintete Kötelesre ugrott.

– Az a Vanda? – hebegte a főhadnagy.

– Bizony, az a Vanda – dörmögte a háttérből Admin.

– A jó büdös, rohadt életbe! – kanyarította el magát a százados.

– Hát soha nem fogunk megszabadulni az Igazság Bajnokától?

*

Vanda a délelőtt készült jegyzeteket fűzte le egy mappába, amikor megszólalt a telefon. Látta, hogy Telki-Nagy keresi az irodai vonalról. Az órára pillantott. A munkaidőnek rég vége volt.

– Vanda? Itt Telki-Nagy Judit a rendőrségtől. – Az őrnagy hangja hivatalosan csengett.

– Jó estét, őrnagy. Valami történt?

– Úgy is fogalmazhatunk. Hátha így gyorsabban megtudom, miről maradtam le. És mit szervezkednek a hátam mögött a beosztottjaim.

Vanda rájött, hogy Telki-Nagy hangja nem hivatalos, hanem félelmetesen dühös.

 – Nem tudom, miről van szó – válaszolta óvatosan.

– Dehogynem. Köteles főhadnagy biztosan beszámolt róla.

– Köteles?

– Vanda, én ehhez nagyon fáradt vagyok. De ha akarja, legyen így. Takaros Tamás halála miatt hívom.

– Csak nem a C csoporté az ügy? Pont maguk kapták? Hát… hát ez remek – mondta bizonytalanul Vanda.

A vonal másik vége néma volt néhány másodpercig.

– Ezek szerint nem tudott róla, hogy mi nyomozunk az ügyben?

– Nem.

– Köteles nem értesítette?

– Nem.

– Akkor miért magát bízták meg a magánnyomozással?

– Takival együtt edzettünk néha. Aztán egyszer szóba került a nagyanyja, és ezért.

– És akkor hívott fel engem, hogy kiváltsa-e a magánnyomozóit, igaz?

– Igen, akkor.

Telki-Nagy hosszan hallgatott a vonal végén.

– Megtenné, hogy holnap bejön? Egyszerűbb lenne személyesen beszélni.

– Hogyne. Negyven év után a gyilkos vagy annak hozzátartozója újra lecsapott. Nincs vesztegetni való időnk.

– Majd holnap, Vanda – válaszolta Telki-Nagy, mintha még mindig a főnöke lenne, és köszönés nélkül letette.

Vanda némi bűntudattal meredt a képernyőre. Mit fog szólni Telki-Nagy, ha megtudja, hogy nemcsak végleg átállt a civilekhez, de úgy kezdett el dolgozni, hogy a hivatalos engedélye sincs meg? Aztán akaratlanul is szélesen elmosolyodott. Másnap bemehet a C csoporthoz, ott lesz Admin, Köteles és hát… Vasvári is. Mint a régi szép időkben

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Könnyen a nyár krimije lehet A Sellő titka, amely egyszerre kutatja a jelent és a múltat

...
Beleolvasó

A titokzatos Sellő a régmúlt rejtélyeire és egy jelenbeli nyomozás kérdéseire is választ adhat

...
Nagy

Nyári krimik - A nyomok a Balaton környékére vezetnek

Ha nyár, akkor Balaton, ha nyaralás, akkor meg krimi. A képlet persze nem ilyen egyszerű, mindenesetre most azokra gondoltunk, akik szeretik emelni a tétet, és a fentieket mind egyszerre szeretnék abszolválni. Ezúttal olyan bűnügyi regényeket válogattunk, amelyek vagy kimondottan a Balatonon játszódnak, vagy valamelyik fontos eseményszáluk a tó környékére vezet.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött ez a pillanat is, felfedjük az első tízet, azaz az év végi listánkat vezető könyveket, és megmutatjuk, hogy 2022-ben szerintünk mi volt az év könyve!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 20-11.

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 30-21.

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 40-31.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.