Jesus Herrera két dolgot tudott: az egyik, hogy megöli az anyját

Jesus Herrera két dolgot tudott: az egyik, hogy megöli az anyját

Jesus Herrera nyolcévesen szemtanúja volt apja kivégzésének. Már akkor tudta, hogy ezt sosem fogja elfelejteni, és egyszer benyújtja a számlát. És azt is tudta, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a tartozást olyanon kell behajtania, akit a szívében őriz. Két dolog vált bizonyossá számára: meg fogja ölni az anyját, és ő lesz a kokain. Olvass bele a könyvbe!

Könyves Magazin | 2021. június 25. |

Jesusnak sikerül Kolumbia droghálózatába legalább annyira beépülnie, mint Venezuela politikájába. Kapcsolatokat épít ki, milliókat keres, embereket tesz az adósává, miközben a maga módján próbál segíteni az elesetteken, amilyen egykor ő maga is volt. Megismerkedése Gloria Chavezzel azonban fordulópontot jelent az életében.

Borsa Brown
Jesus Herrera
Álomgyár, 2021, 592 oldal
-

Borsa Brown különleges, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikus írásai hamar az olvasók kedvenceivé váltak. Új sorozatának befejező részében a titokzatos és megosztó Jesus múltját ismerhetjük meg, ezzel ismét egy olyan elzárt világba kapunk betekintést, amely bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben.

Borsa Brown: Jesus Herrera

1. fejezet

1992     

Venezuela-Caracas– Ugye megértettél minket?

Apám alig láthatóan bólint egyet, miközben próbálja hátrébb húzni a fejét, aminek nekiszegezik a fegyvert.

Ma reggel, anyám, engem meg a testvéreimet elvitt a húgához, majd közölte, hogy este értünk jön. Nem mondanám, hogy ritkán fordul elő ilyesmi, de láttam a szemében, hogy valamiért aggódik. Nem tudtam miért… Engedelmesen megreggeliztünk, játszottunk az unokabátyámmal, majd elszöktem és visszajöttem a házba. Senki sem volt itthon, de ez sem lepett meg, hiszen mi másért vitt volna anyám a testvéréhez minket, ha nem azért mert nem tud ma ránk vigyázni? 

Még mindig nem fogtam föl, hogy az ok, ami miatt elvitt, most mutatja meg magát. 

Az a fegyver ott az oka. Az az ember. Az a tekintet, azok a szavak, és az anyám, aki ott áll mellette. Nem apám mellett áll, hanem az „ok” mellett.

– Esküszöm az élő istenre, hogy eltűnök. És arra is, hogy nem csinálok semmit. De az ég szerelmére Clara! 

Apám szeme anyámra fókuszál, de ebben a pillanatban anyám nem is az anyám, hanem csak egy szörnyeteg.

Nyolc éves vagyok, milliószor hallottam már apámtól, ahogy anyámat szólítja a keresztnevén, de ebben a „Clarában” más vegyül, mint a házasságuk, vagy a mi családunk egysége. Még akkor is, ha apám abban a millióban is sok ezerszer dühösen, eltorzult arccal üvöltötte anyám nevét. Mégsem bántotta soha… Veszekedtek, csapkodtak, törtek zúztak, de egymáshoz sosem értek erőszakkal. Vagy talán csak én nem láttam…

– Clara! A férjed vagyok! A gyerekeink apja! Az istenre kérlek! 

Alig veszek levegőt, rettegek attól, hogy megmozdul a függöny, és lebukok. 

Amikor apám hazaért, elbújtam, mert biztos voltam benne, hogy megró majd azért, amiért egyedül vagyok a házban. Nem sokkal később anyám megjelent ezzel az idegen férfivel, és annak két kísérőjével. És most? Most elrejtőzve figyelem, ahogy a szülő anyám egy férfi mellett áll, aki fegyvert fog a nemző apámra. 

Nem fogom föl, hogy mi történik, de tudom, hogy valami borzalmas.  

– Juan! Úgy könyörögsz az asszonyodhoz, mint egy házi kedvenc!

Juan… Juan Herrera. Az apám. Akiből származom, akire mindig felnéztem, és aki most a gonosz előtt térdelve sír, mint egy kislány. 

Megfogadom, hogy bármi történjen is ebben az életben, én soha, de soha nem fogok így könyörögni vagy zokogni senkinek és senkiért.

Még csak egy gyerek vagyok, de azt jól tudom, hogy apám hiába hallatja a hangját, hiába eseng, az a férfi meg fogja ölni. 

Talán, ha előjönnék, anyám rám való tekintettel leállítaná a gyilkost…Vagy talán nem. Szeretem anyámat és apámat, de most mégis rettegek az anyámtól, és hiába ő nevelt, ő oltalmazott eddig, nem vagyok meggyőződve arról, hogy most is óvna. Talán ugyanúgy letérdeltetne, és fegyvert nyomnának a homlokomhoz.

– Carlos! Miért teszitek ezt? 

Carlos. Carlos a neve az „ok-nak” aki miatt ma el lettünk küldve itthonról. Carlos a neve apám utolsó perceinek. Carlos a neve a gonosznak, aki elcsábította az anyámat. Carlos a neve annak, akit egyszer meg fogok ölni. 

Bele akarok kapaszkodni valamibe, de, ha megfognám a függönyt, az meglibbenne, és lebuknék. Ökölbe szorítom a kezem, érzem, ahogy forrósodik a tenyerem, majd zsibbadni kezd.

Anyám arcát nézem. Amióta az eszemet tudom, mindig szépnek láttam, most azonban, mintha a pokol fészkelt volna a jellemére, egy pacává válnak a vonásai. Nem látom az igéző tekintetét, a kedves mosolyát, a mandulaalakú szemét. 

A fekete bőre még sötétebben izzik, mintha a gonoszság újra színezte volna.

Megannyi verejtékcsepp csillog a vállán, mint az elszórt útjelző gyémántok. Jelzik a tragédia ösvényét, mutatják az utat a véghez, és minél több van belőle, annál közelebb a cél. 

Anyám váratlanul közelebb lép apámhoz, és megsimogatja az arcát. A fekete bőre rásimul apám fehér bőrére… Akaratlanul is a saját kezemre nézek, melynek színe is mutatja, hogy kettejük szerelméből, egyesüléséből származom. Anyám fekete bőrű, apám fehér, én pedig félvér. Próbálom saját bőrömön föllelni, hogy melyikük jele erősebb rajtam… Mi vagyok inkább? Fehér? Fekete? De sehova sem tartozom… 

– Bocsáss meg nekem, Juan!

Apám arca elkomolyodik, elfogynak a könnyei, és megkeményedik az arca. Talán ebben a pillanatban jött rá, hogy mindegy mit tesz, ezt már megírta fönt az úr. Apám mindig arról beszélt, hogy a sorsunk eleve el van rendelve, ha megpróbáljuk kikerülni, utánunk nyúl a végzet. 

– Rajta! Csináljátok! Ne feledd Clara! Bele kell majd nézned a gyerekeink szemébe!

Elszorul a torkom, a szívem dörömböl, akaratom ellenére folynak végig arcomon a könnyek. Nem akarok sírni! Kemény akarok lenni! Keményebb, mint apám. Nem fogok sírni, nem fogok úgy letérdelni, ahogy ő. És azt fogom tenni, amit mond… Eljön az ideje, hogy belenézek mindenki szemébe, aki most itt van, és elszámoltatom őket.  

Anyám hátrébb lép, minden gyorsan történik. Az „ok” megszorítja a fegyvert, apám kissé oldalra fordítja a fejét. Váratlanul találkozik a tekintetünk. Lassítva látom, ahogy kitágul a pupillája, a szája szóra nyílik, mintha kiabálni szeretné a nevemet: Jesus…

De a fegyver elsül, vér borít be mindent, és az „ok” hirtelen egy „céllá” válik. 

Bosszú.  

Anyám felsikít, mintha ő maga sem számított volna ilyen hirtelen cselekedetre. Aztán felocsúdik, törölközőket dobál szét, fel akarja itatni a vért, ami szétterül, határokat húz, mintha valami hódító hadvezér lenne. A vér felém közelít, de a függöny széléhez érve megáll, a széle kérgessé válik, akadályként tornyosul a még száguldó vörösség elé. Apám vére a lábam előtt válik olyan keménnyé, és hideggé, mint a szívem. 

– Gyerünk! Nem maradhat nyoma…

– Ugyan már Clara… Ostobaság! Mondtam, hogy úgy lesz, ahogy én javasoltam. Itt hagyjuk!

– Már hogy hagynánk itt? Ez a házunk!

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Titkok, múlt, harag és függőség – A felejtés útján

Marilyn Miller, a népszerű sikerszerző ismét megdobogtatja a női olvasók szívét szenvedélyes, érzelmekben és fordulatokban gazdag történetével. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

Rejtélyes Rio

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk, a helyszín pedig ezúttal Rio. Mutatunk egy részletet a könyvből!

...
Beleolvasó

A vasárnap délutánok lélektana

Válás, gyerekek, munka és a közelgő negyedik X... a hétköznapok mókuskerekében Zsuzsi igyekszik újra megtalálni magát és most kapott egy második esélyt, mégpedig az egyszerűbb, lassúbb, őszintébb létezésre, ahol minden nap a vasárnap ígéretét hordozza magában. Vajon tud-e élni a lehetőséggel? Megtalálja-e új hivatását, megkapja-e gyerekei bocsánatát, az új szerelmet? Olvass bele Papp Diána új könyvébe!

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!