Jesus Herrera két dolgot tudott: az egyik, hogy megöli az anyját

Jesus Herrera két dolgot tudott: az egyik, hogy megöli az anyját

Jesus Herrera nyolcévesen szemtanúja volt apja kivégzésének. Már akkor tudta, hogy ezt sosem fogja elfelejteni, és egyszer benyújtja a számlát. És azt is tudta, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a tartozást olyanon kell behajtania, akit a szívében őriz. Két dolog vált bizonyossá számára: meg fogja ölni az anyját, és ő lesz a kokain. Olvass bele a könyvbe!

Könyves Magazin | 2021. június 25. |

Jesusnak sikerül Kolumbia droghálózatába legalább annyira beépülnie, mint Venezuela politikájába. Kapcsolatokat épít ki, milliókat keres, embereket tesz az adósává, miközben a maga módján próbál segíteni az elesetteken, amilyen egykor ő maga is volt. Megismerkedése Gloria Chavezzel azonban fordulópontot jelent az életében.

Borsa Brown
Jesus Herrera
Álomgyár, 2021, 592 oldal
-

Borsa Brown különleges, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikus írásai hamar az olvasók kedvenceivé váltak. Új sorozatának befejező részében a titokzatos és megosztó Jesus múltját ismerhetjük meg, ezzel ismét egy olyan elzárt világba kapunk betekintést, amely bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben.

Borsa Brown: Jesus Herrera

1. fejezet

1992     

Venezuela-Caracas– Ugye megértettél minket?

Apám alig láthatóan bólint egyet, miközben próbálja hátrébb húzni a fejét, aminek nekiszegezik a fegyvert.

Ma reggel, anyám, engem meg a testvéreimet elvitt a húgához, majd közölte, hogy este értünk jön. Nem mondanám, hogy ritkán fordul elő ilyesmi, de láttam a szemében, hogy valamiért aggódik. Nem tudtam miért… Engedelmesen megreggeliztünk, játszottunk az unokabátyámmal, majd elszöktem és visszajöttem a házba. Senki sem volt itthon, de ez sem lepett meg, hiszen mi másért vitt volna anyám a testvéréhez minket, ha nem azért mert nem tud ma ránk vigyázni? 

Még mindig nem fogtam föl, hogy az ok, ami miatt elvitt, most mutatja meg magát. 

Az a fegyver ott az oka. Az az ember. Az a tekintet, azok a szavak, és az anyám, aki ott áll mellette. Nem apám mellett áll, hanem az „ok” mellett.

– Esküszöm az élő istenre, hogy eltűnök. És arra is, hogy nem csinálok semmit. De az ég szerelmére Clara! 

Apám szeme anyámra fókuszál, de ebben a pillanatban anyám nem is az anyám, hanem csak egy szörnyeteg.

Nyolc éves vagyok, milliószor hallottam már apámtól, ahogy anyámat szólítja a keresztnevén, de ebben a „Clarában” más vegyül, mint a házasságuk, vagy a mi családunk egysége. Még akkor is, ha apám abban a millióban is sok ezerszer dühösen, eltorzult arccal üvöltötte anyám nevét. Mégsem bántotta soha… Veszekedtek, csapkodtak, törtek zúztak, de egymáshoz sosem értek erőszakkal. Vagy talán csak én nem láttam…

– Clara! A férjed vagyok! A gyerekeink apja! Az istenre kérlek! 

Alig veszek levegőt, rettegek attól, hogy megmozdul a függöny, és lebukok. 

Amikor apám hazaért, elbújtam, mert biztos voltam benne, hogy megró majd azért, amiért egyedül vagyok a házban. Nem sokkal később anyám megjelent ezzel az idegen férfivel, és annak két kísérőjével. És most? Most elrejtőzve figyelem, ahogy a szülő anyám egy férfi mellett áll, aki fegyvert fog a nemző apámra. 

Nem fogom föl, hogy mi történik, de tudom, hogy valami borzalmas.  

– Juan! Úgy könyörögsz az asszonyodhoz, mint egy házi kedvenc!

Juan… Juan Herrera. Az apám. Akiből származom, akire mindig felnéztem, és aki most a gonosz előtt térdelve sír, mint egy kislány. 

Megfogadom, hogy bármi történjen is ebben az életben, én soha, de soha nem fogok így könyörögni vagy zokogni senkinek és senkiért.

Még csak egy gyerek vagyok, de azt jól tudom, hogy apám hiába hallatja a hangját, hiába eseng, az a férfi meg fogja ölni. 

Talán, ha előjönnék, anyám rám való tekintettel leállítaná a gyilkost…Vagy talán nem. Szeretem anyámat és apámat, de most mégis rettegek az anyámtól, és hiába ő nevelt, ő oltalmazott eddig, nem vagyok meggyőződve arról, hogy most is óvna. Talán ugyanúgy letérdeltetne, és fegyvert nyomnának a homlokomhoz.

– Carlos! Miért teszitek ezt? 

Carlos. Carlos a neve az „ok-nak” aki miatt ma el lettünk küldve itthonról. Carlos a neve apám utolsó perceinek. Carlos a neve a gonosznak, aki elcsábította az anyámat. Carlos a neve annak, akit egyszer meg fogok ölni. 

Bele akarok kapaszkodni valamibe, de, ha megfognám a függönyt, az meglibbenne, és lebuknék. Ökölbe szorítom a kezem, érzem, ahogy forrósodik a tenyerem, majd zsibbadni kezd.

Anyám arcát nézem. Amióta az eszemet tudom, mindig szépnek láttam, most azonban, mintha a pokol fészkelt volna a jellemére, egy pacává válnak a vonásai. Nem látom az igéző tekintetét, a kedves mosolyát, a mandulaalakú szemét. 

A fekete bőre még sötétebben izzik, mintha a gonoszság újra színezte volna.

Megannyi verejtékcsepp csillog a vállán, mint az elszórt útjelző gyémántok. Jelzik a tragédia ösvényét, mutatják az utat a véghez, és minél több van belőle, annál közelebb a cél. 

Anyám váratlanul közelebb lép apámhoz, és megsimogatja az arcát. A fekete bőre rásimul apám fehér bőrére… Akaratlanul is a saját kezemre nézek, melynek színe is mutatja, hogy kettejük szerelméből, egyesüléséből származom. Anyám fekete bőrű, apám fehér, én pedig félvér. Próbálom saját bőrömön föllelni, hogy melyikük jele erősebb rajtam… Mi vagyok inkább? Fehér? Fekete? De sehova sem tartozom… 

– Bocsáss meg nekem, Juan!

Apám arca elkomolyodik, elfogynak a könnyei, és megkeményedik az arca. Talán ebben a pillanatban jött rá, hogy mindegy mit tesz, ezt már megírta fönt az úr. Apám mindig arról beszélt, hogy a sorsunk eleve el van rendelve, ha megpróbáljuk kikerülni, utánunk nyúl a végzet. 

– Rajta! Csináljátok! Ne feledd Clara! Bele kell majd nézned a gyerekeink szemébe!

Elszorul a torkom, a szívem dörömböl, akaratom ellenére folynak végig arcomon a könnyek. Nem akarok sírni! Kemény akarok lenni! Keményebb, mint apám. Nem fogok sírni, nem fogok úgy letérdelni, ahogy ő. És azt fogom tenni, amit mond… Eljön az ideje, hogy belenézek mindenki szemébe, aki most itt van, és elszámoltatom őket.  

Anyám hátrébb lép, minden gyorsan történik. Az „ok” megszorítja a fegyvert, apám kissé oldalra fordítja a fejét. Váratlanul találkozik a tekintetünk. Lassítva látom, ahogy kitágul a pupillája, a szája szóra nyílik, mintha kiabálni szeretné a nevemet: Jesus…

De a fegyver elsül, vér borít be mindent, és az „ok” hirtelen egy „céllá” válik. 

Bosszú.  

Anyám felsikít, mintha ő maga sem számított volna ilyen hirtelen cselekedetre. Aztán felocsúdik, törölközőket dobál szét, fel akarja itatni a vért, ami szétterül, határokat húz, mintha valami hódító hadvezér lenne. A vér felém közelít, de a függöny széléhez érve megáll, a széle kérgessé válik, akadályként tornyosul a még száguldó vörösség elé. Apám vére a lábam előtt válik olyan keménnyé, és hideggé, mint a szívem. 

– Gyerünk! Nem maradhat nyoma…

– Ugyan már Clara… Ostobaság! Mondtam, hogy úgy lesz, ahogy én javasoltam. Itt hagyjuk!

– Már hogy hagynánk itt? Ez a házunk!

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Titkok, múlt, harag és függőség – A felejtés útján

Marilyn Miller, a népszerű sikerszerző ismét megdobogtatja a női olvasók szívét szenvedélyes, érzelmekben és fordulatokban gazdag történetével. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

Rejtélyes Rio

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író új regényfolyamában a Caroline Wood-sorozatban a nagy sikerű Barcelona, Barcelona és folytatása, a Róma, Róma regényekből megismert lány krimibe illő, de a romantikát sem nélkülöző kalandjait olvashatjuk, a helyszín pedig ezúttal Rio. Mutatunk egy részletet a könyvből!

...
Beleolvasó

A vasárnap délutánok lélektana

Válás, gyerekek, munka és a közelgő negyedik X... a hétköznapok mókuskerekében Zsuzsi igyekszik újra megtalálni magát és most kapott egy második esélyt, mégpedig az egyszerűbb, lassúbb, őszintébb létezésre, ahol minden nap a vasárnap ígéretét hordozza magában. Vajon tud-e élni a lehetőséggel? Megtalálja-e új hivatását, megkapja-e gyerekei bocsánatát, az új szerelmet? Olvass bele Papp Diána új könyvébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

Hírek
...
Nagy

Venczel Vera három emlékezetes filmje, amit szívesen nézünk

...
Hírek

Nyelv, nacionalizmus és művészi szabadság a Szépírók Őszi Fesztiváljának kiemelt témája

...
Hírek

Világhírű regényekből való idézetekkel mondja meg az időt az új óra

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

...
Hírek

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

...
Hírek

Könyvesblokk: Dinoszauruszok, egy botrányos párbaj és Lily fogadalma

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

...
Hírek

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Kritika

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

Dezső András új könyve a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan. A Fedősztori a hét könyve. 

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: A költözés (7.)

...
Forgách Kinga

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

...
Ott Anna

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Olvass!
...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!