„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

ro |

Vonnák Diána és Vajna Ádám 2022-ben nyerték el a Mastercard Alkotótárs Ösztöndíjat, és az elmúlt egy évben a Könyves Magazin podcast-sorozatában beszéltek a terveikről, az írásról, vagy éppen arról, hol tartanak az alkotói folyamatban. A sorozat legújabb részében Ott Annának a nyersanyagban való tájékozódásról és a szöveg megfuttatásáról is meséltek.

  • Vonnák Diána februárban megint egy hónapot töltött Ukrajnában, ami sokat segített neki, és most ott tart, hogy sokkal szabadabban tud hozzányúlni az egész anyaghoz. A formálódó könyve abból a szempontból egészen más, mint az előző volt, hogy ott pontosan tudta, mit csinál, itt pedig „át kell rágni magam egy csomó mindenen”. Hogy ezt a hatalmas halmot feltérképezze, jelenleg szabadírás-gyakorlatokat végez. „Annyi évnyi anyag van benne, annyiféle történet meg érzelem, hogy egyszerűen nem tudok tájékozódni benne, és hagyom, hogy a szabad asszociációkon keresztül ezek a dolgok valahogy felfűződjenek.”
  • Vajna Ádám arról beszélt, hogy jelenleg egy nagyobb nyersanyaggal dolgozik, és azon gondolkodik, hogy a szöveg formáját kitalálja. Ősszel Prágában volt, és a cseh lakótársa kölcsönadta neki Dean Atta Black Flamingo című kötetét, ami egy verses regény, és nagyon sokat játszik a tipográfiával meg a rajzokkal. Most azon gondolkodik, hogyan lehetne a készülő könyvét olyan olvasmányélménnyé emelni, amiben mindegyik oldalon kicsit meglepődhet az olvasó.
  • Vonnák Diána jelenleg nem tart ott, hogy másoknak megmutassa a szövegét. Néha azt érzi, azért is jó kézzel írni, mert akkor még egy lépés választja el a „küldés” gombtól. Korábban néha feszélyezte, ha nyilvánosan kellett beszélnie a szövegről, de olyan érzése nincs, hogy bármi kőbe lenne vésve: „Azt a fajta szerzői diktatúrát azért fenntartom, hogy még a saját szavam sem teljesen kötelez, hanem csak egy vektort jelöl ki.”
  • Vajna Ádám a mostani könyv megírását az elejétől fogva nyitottan kezelte, már évekkel ezelőtt beszélt róla, és tavasszal több helyen megjelentek belőle részletek. Neki személy szerint sokat segít, ha megfuttatja szerkesztőségeken keresztül a szöveget. Őt pont a magabiztosság hiánya viszi rá arra, hogy minél több embernek megmutassa, ugyanakkor szerinte kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon.
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Podcast

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Vajna Ádámmal és vendégével, Gegével Ott Anna beszélgetett költészet és dalszöveg viszonyáról, iróniáról, nyelvi játékokról.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...