„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

ro |

Vonnák Diána és Vajna Ádám 2022-ben nyerték el a Mastercard Alkotótárs Ösztöndíjat, és az elmúlt egy évben a Könyves Magazin podcast-sorozatában beszéltek a terveikről, az írásról, vagy éppen arról, hol tartanak az alkotói folyamatban. A sorozat legújabb részében Ott Annának a nyersanyagban való tájékozódásról és a szöveg megfuttatásáról is meséltek.

  • Vonnák Diána februárban megint egy hónapot töltött Ukrajnában, ami sokat segített neki, és most ott tart, hogy sokkal szabadabban tud hozzányúlni az egész anyaghoz. A formálódó könyve abból a szempontból egészen más, mint az előző volt, hogy ott pontosan tudta, mit csinál, itt pedig „át kell rágni magam egy csomó mindenen”. Hogy ezt a hatalmas halmot feltérképezze, jelenleg szabadírás-gyakorlatokat végez. „Annyi évnyi anyag van benne, annyiféle történet meg érzelem, hogy egyszerűen nem tudok tájékozódni benne, és hagyom, hogy a szabad asszociációkon keresztül ezek a dolgok valahogy felfűződjenek.”
  • Vajna Ádám arról beszélt, hogy jelenleg egy nagyobb nyersanyaggal dolgozik, és azon gondolkodik, hogy a szöveg formáját kitalálja. Ősszel Prágában volt, és a cseh lakótársa kölcsönadta neki Dean Atta Black Flamingo című kötetét, ami egy verses regény, és nagyon sokat játszik a tipográfiával meg a rajzokkal. Most azon gondolkodik, hogyan lehetne a készülő könyvét olyan olvasmányélménnyé emelni, amiben mindegyik oldalon kicsit meglepődhet az olvasó.
  • Vonnák Diána jelenleg nem tart ott, hogy másoknak megmutassa a szövegét. Néha azt érzi, azért is jó kézzel írni, mert akkor még egy lépés választja el a „küldés” gombtól. Korábban néha feszélyezte, ha nyilvánosan kellett beszélnie a szövegről, de olyan érzése nincs, hogy bármi kőbe lenne vésve: „Azt a fajta szerzői diktatúrát azért fenntartom, hogy még a saját szavam sem teljesen kötelez, hanem csak egy vektort jelöl ki.”
  • Vajna Ádám a mostani könyv megírását az elejétől fogva nyitottan kezelte, már évekkel ezelőtt beszélt róla, és tavasszal több helyen megjelentek belőle részletek. Neki személy szerint sokat segít, ha megfuttatja szerkesztőségeken keresztül a szöveget. Őt pont a magabiztosság hiánya viszi rá arra, hogy minél több embernek megmutassa, ugyanakkor szerinte kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon.
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Podcast

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Vajna Ádámmal és vendégével, Gegével Ott Anna beszélgetett költészet és dalszöveg viszonyáról, iróniáról, nyelvi játékokról.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...