„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

„Kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon” [Alkotótárs]

ro |

Vonnák Diána és Vajna Ádám 2022-ben nyerték el a Mastercard Alkotótárs Ösztöndíjat, és az elmúlt egy évben a Könyves Magazin podcast-sorozatában beszéltek a terveikről, az írásról, vagy éppen arról, hol tartanak az alkotói folyamatban. A sorozat legújabb részében Ott Annának a nyersanyagban való tájékozódásról és a szöveg megfuttatásáról is meséltek.

  • Vonnák Diána februárban megint egy hónapot töltött Ukrajnában, ami sokat segített neki, és most ott tart, hogy sokkal szabadabban tud hozzányúlni az egész anyaghoz. A formálódó könyve abból a szempontból egészen más, mint az előző volt, hogy ott pontosan tudta, mit csinál, itt pedig „át kell rágni magam egy csomó mindenen”. Hogy ezt a hatalmas halmot feltérképezze, jelenleg szabadírás-gyakorlatokat végez. „Annyi évnyi anyag van benne, annyiféle történet meg érzelem, hogy egyszerűen nem tudok tájékozódni benne, és hagyom, hogy a szabad asszociációkon keresztül ezek a dolgok valahogy felfűződjenek.”
  • Vajna Ádám arról beszélt, hogy jelenleg egy nagyobb nyersanyaggal dolgozik, és azon gondolkodik, hogy a szöveg formáját kitalálja. Ősszel Prágában volt, és a cseh lakótársa kölcsönadta neki Dean Atta Black Flamingo című kötetét, ami egy verses regény, és nagyon sokat játszik a tipográfiával meg a rajzokkal. Most azon gondolkodik, hogyan lehetne a készülő könyvét olyan olvasmányélménnyé emelni, amiben mindegyik oldalon kicsit meglepődhet az olvasó.
  • Vonnák Diána jelenleg nem tart ott, hogy másoknak megmutassa a szövegét. Néha azt érzi, azért is jó kézzel írni, mert akkor még egy lépés választja el a „küldés” gombtól. Korábban néha feszélyezte, ha nyilvánosan kellett beszélnie a szövegről, de olyan érzése nincs, hogy bármi kőbe lenne vésve: „Azt a fajta szerzői diktatúrát azért fenntartom, hogy még a saját szavam sem teljesen kötelez, hanem csak egy vektort jelöl ki.”
  • Vajna Ádám a mostani könyv megírását az elejétől fogva nyitottan kezelte, már évekkel ezelőtt beszélt róla, és tavasszal több helyen megjelentek belőle részletek. Neki személy szerint sokat segít, ha megfuttatja szerkesztőségeken keresztül a szöveget. Őt pont a magabiztosság hiánya viszi rá arra, hogy minél több embernek megmutassa, ugyanakkor szerinte kell némi fals magabiztosság ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon.
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Podcast

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Vajna Ádámmal és vendégével, Gegével Ott Anna beszélgetett költészet és dalszöveg viszonyáról, iróniáról, nyelvi játékokról.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...