KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Kovács Brigitta: Mondd, így tervezted te ezt? [Képalá]

Képalá |

Testőrök közötti reverendás követet? S hogy ahány értelmezés, annyi vallás legyen? Kell mindnek egy vezető? Különben kit követne a temérdek hívő? Ki mondaná meg mi üdvözítő, s mi vétek? Mi lenne velük szentképek, kőbe vésett fohászok, és liturgiák nélkül? Honnan tudnák, mi a szándékod, ha valaki ezt nekik el nem mondaná? Hogy mi a szándékuk önmagukkal, azon nem töprengenek.

Persze, pont így tervezted! Hogy mindenki tehesse, amit csak szeretne. Még ha olykor-olykor az önmaguk által épített barikádjaikban botladoznak is.

De aki nem akar a hideg templom padjában ülve terád várni, az találkozhat veled másutt. Mondjuk egy koncerten, egy pohár vízben, egy koldus mosolyában, a tó partján ücsörögve, egy csodás zene dallamában, a tánc mozdulatában, egy ajtót kitárva, a hegycsúcs előtti utolsó métereket róva, a határtalan éjjeli csillagmezőt kémlelve, a könnyfakasztó kacagásban, a víz hűsítő sodrában, egy költeményben, egy forró ölelésben, a falat kenyérben, az éjszakai fekhely enyhében, a mezítlábas szabadságban, kegyelmed megannyi formájában.

Hisz te, nem te vagy! Úgy semmiképp, mint bármely ember fia azt elképzelni képes volna. És mégis: minden egyes képben, gondolatban, melyet rólad formál, te öltesz testet. Számtalan tévedés: igaz mind.

Ott vagy az árnyas templomokban, a zarándoklatok végén, a kacifántos miséken éppúgy, mint a szélben, a vízben, a tűzben, a földben, a levegőben, éterben, és szuszban. Minden fában, bokorban. Énbennem, s őbenne.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!