KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa központ halmágyi zsolt loránd pályázat

Kovács Brigitta: Mondd, így tervezted te ezt? [Képalá]

Képalá |

Testőrök közötti reverendás követet? S hogy ahány értelmezés, annyi vallás legyen? Kell mindnek egy vezető? Különben kit követne a temérdek hívő? Ki mondaná meg mi üdvözítő, s mi vétek? Mi lenne velük szentképek, kőbe vésett fohászok, és liturgiák nélkül? Honnan tudnák, mi a szándékod, ha valaki ezt nekik el nem mondaná? Hogy mi a szándékuk önmagukkal, azon nem töprengenek.

Persze, pont így tervezted! Hogy mindenki tehesse, amit csak szeretne. Még ha olykor-olykor az önmaguk által épített barikádjaikban botladoznak is.

De aki nem akar a hideg templom padjában ülve terád várni, az találkozhat veled másutt. Mondjuk egy koncerten, egy pohár vízben, egy koldus mosolyában, a tó partján ücsörögve, egy csodás zene dallamában, a tánc mozdulatában, egy ajtót kitárva, a hegycsúcs előtti utolsó métereket róva, a határtalan éjjeli csillagmezőt kémlelve, a könnyfakasztó kacagásban, a víz hűsítő sodrában, egy költeményben, egy forró ölelésben, a falat kenyérben, az éjszakai fekhely enyhében, a mezítlábas szabadságban, kegyelmed megannyi formájában.

Hisz te, nem te vagy! Úgy semmiképp, mint bármely ember fia azt elképzelni képes volna. És mégis: minden egyes képben, gondolatban, melyet rólad formál, te öltesz testet. Számtalan tévedés: igaz mind.

Ott vagy az árnyas templomokban, a zarándoklatok végén, a kacifántos miséken éppúgy, mint a szélben, a vízben, a tűzben, a földben, a levegőben, éterben, és szuszban. Minden fában, bokorban. Énbennem, s őbenne.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Podcast

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A világ legfejlettebb demokráciájáról tudósít új albumában drMáriás, aki soha nem akart politikával foglalkozni. Hallgassátok meg a Könyves Magazin podcastját! 

Olvass!
...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele!