KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

Képalá |

Kirakat előtt áll, haja ragacsos és savanyú szagú – talán hárman – tűnődik, miközben szenvtelenül csavargatja tincseit – a foghíjas, a Tibi (aki mindig visszajár), és az új, az a lófejű, ők élveztek a hajába

a mellét most nem szabad, az a Jancsikáé. 

Összehúzza kardigánját, szégyelli a fügeként csüngő emlőket, az üvegre mered és leköpi. A pápa arcélén megtörik a fény – lehetett volna profilból is – gondolja – aztán elkomorul. 

Húsz éves koráig ateista volt, később agnosztikus lett (ezt a szót egy művelt kuncsaftjától hallotta, aki rengeteget beszél, van, hogy aktus közben is). Mégis inkább a mámor perceire gondol, ha Istenre gondol. Néha gyűlöl rá gondolni, főként a patkányok miatt, akik lerághatják Jancsika ujját, ha túl mélyen alszik. 

Jancsika olyan mint a porcelán és púder illata van, októberben lesz négy hónapos.

A haja nem is haj, sokkal inkább pihe, fénylik, mint a hó. Éle van, ha rávetül a nap. A hóról rögtön két dolog jut az eszébe: a pápa meg a por. Az egyiken komótosan csordogál a nyál, a másik kihúzva fekszik az asztalon. Jancsika mellette alszik a földön – mégsem teheti a piszkos ágyba, ahol idegenekkel hentereg. 

Megtapogatja a zsebeit és elmosolyodik, mert nagyon szereti a fagyott levegő illatát. Hazaérve megeteti Jancsikát és betakargatja – olykor túl kemények a telek és sokáig hullik a hó. Ujjaival finom gömböket formáz – mint nagyapjával szánkózás után – megszagolja és elterül a padlón. Hagyja, hogy Isten karjai gyöngéden simogassák a combját.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Balázs Imola: Mondom, hát! [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén