KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Labancz Eszter Csenge: Tégla [Képalá]

Képalá |

Minden falban lapul egy olyan építőkő, ami csak azt várja, hogy mikor omol le körülötte minden. S akkor bizarr módon el mosolyog, hogy lám minden el van rendezve, és a tett be van végezve. Ez a kis fekete bárány az, amire a legélesebb kés sem tudja ki feni a fogát. Ez a szem, ez a tégla. Most kivételt teszek és elárulom, hogy a mostani kényes helyzetben egy árnyék, aki saját tettét akadályozta meg. 

Egy pohár martini társaságában, egy mindenkori intrikáktól mentes helyszín tökéletes a világ terepasztala felett ítélkezésre. Számára ez is csak egy hosszúra elnyújtott sakkjátszma, amit most is egy névtelen alak ellen vív sikerrel. Finom mozdulatokkal kortyol egyet, majd letéve a karcsú üvegpoharat int az arany gyűrűs kezével, mire valahol egy tégla becsusszan. 

Pár perccel később eldördül egy lövés, de nem éri találat az illetőt, egy testőr ugrik a pápára és a saját tulajdon testével védi meg, eközben a femme fatale is elájul. Fölötte egy fiatal arc jelenik meg, feje körül dicsfény ragyog és csupa fehérség. Óvatosan simogatja meg a nő arcát, majd bólint egyet, A nő szeme lecsukódig. Pár perccel ugorjrunk vissza, a vatikáni egyházfő életvidám arccal köszönti a híveit a kis nyitott tetejű kocsijában, csak egy plexiüveg védi meg. Körülötte megannyi testőr gyűrűként óvta őt. A sok figyelő szempár között is egy volt, aki méltó utódja a középkori lovagoknak. Ő nem viselt páncélt. Látta, hogy valaki előveszi a fegyvert, amit neki kellett volna megtennie, de meghátrált még időben…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Molnár Réka: Áttűnések [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Csibra-Kaizler Tamara: Testőrök között [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.