Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. A Helen Mirren által vezetett show első részét tegnap tették közzé az HBO GO-n. A műsor minden ízében autentikus, és bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Forgách Kinga |

Egyszerre hozza a kviddicsmeccsek, a Trimágus Tusa és az évközbeni pontverseny hangulatát minden idők eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíze, a Hogwarts Tournament of Houses, azaz a Roxforti Házak Bajnoksága. A játék – amelyben a Griffendél, a Hugrabug, a Hollóhát és a Mardekár méri össze az erejét – alkalmas arra, hogy a HP-rajongók összeüljenek otthon és együtt játsszanak az első film bemutatásának 20. évfordulója alkalmából, de ha ez nem jön össze, egyedül is érdemes megnézni, hiszen izgalmas, pörgős, ráadásul számos színész és kellék felbukkan a filmekből.

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda
20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

Tovább olvasok

-

Az első részt nálunk tegnap tették közzé az HBO GO-n, és ami azt illeti, a műsort elég profin összerakták, a díszlet és a hangulatelemek nem okoznak csalódást. Rögtön a roxforti nagyterembe csöppenünk, Helen Mirrenről pedig elég hamar kiderül, hogy akár szerepelhetett is volna a Harry Potter-filmekben, annyira illik a varázslóvilágba, ahogyan Dumbledore baglyos pulpitusa mögül felvezeti a műsort. „Húsz évvel ezelőtt ebben a hónapban jelent meg az első film egy bizonyos szemüveges varázslófiúról, és hát a világ hatalmasat változott tőle.” Mirren elmondja az elején, hogy a műsorba a világ legnagyobb Harry Potter-rajongóit válogatták össze, és hozzáteszi azt is, hogy ez a tusa a bátorság, az acélidegzet, a kemény munka és az elszántság próbája, a nyeremény pedig egy trófea (ami remélhetőleg nem zsupszkulcs, de majd kiderül…).

-

Az első epizódban a Griffendél és a Hugrabug mérkőzött meg. Mindkét házból három-három kiemelt versenyzőt választottak ki, ráadásul elég mágikus módon: a stúdióban repkedni kezdtek a cetlik, pont úgy, ahogy az első részben, amikor a Dursley-házat elárasztják a roxforti levelek. A kiválasztottak aztán hatalmas kandallókon keresztül léptek be a játéktérbe, mintha csak hop-porral érkeztek volna, majd kezdetét vette a tusa.

-

Bár a vérbeli rajongókat valószínűleg nem annyira sikerült megizzasztani a kérdésekkel (ez látszott az eredményeken is, a házak gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak), azért akadt egy-két trükkös feladat, főleg azok, amelyek a filmek olyan apró részleteire kérdeztek rá, amelyekre nem feltétlenül figyel/emlékszik az ember. A bajnokság során négy próbát kellett kiállniuk a versenyzőknek, voltak egyszerűbb feleletválasztós kérdések, de aztán a tét egyre növekedett: volt párbaj, lehetett egymástól pontot lopni, varázsigéken keresztül tárultak fel a feladatok és végül el kellett kapni az aranycikeszt is. A verseny során, amelynek a tematikája az első részben a „helyszínek” volt, a pontok úgy gördültek, akár egy kviddicsmeccsen, sőt, kommentátorként felbukkant a Lee Jordant alakító színész, Luke Youngblood is. Emellett olvasott fel feladatokat Neville (Matthew Lewis) és a Pufók Fráter (Simon Fisher-Becker) is.

-

Összességében a Harry Potter-univerzum hangulatát nagyon jól sikerült megteremteni ebben a nagyszabású kvízműsorban, az emberben erősen felébred a nosztalgia közben, a kérdések ugyanakkor lehetnének egy-két fokkal nehezebbek, hogy szorosabb legyen a verseny. Mindenesetre ez még csak az első rész volt, a harc a trófeáért hamarosan folytatódik, és az eddigiek alapján biztosan lesznek még izgalmas meglepetések.

(Képek forrása: Animus Kiadó)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

Ma veszi kezdetét a Harry Potter: Roxforti Házak Bajnoksága című game show. A kérdés már csak az, ki viszi haza a Házak Kupáját. 

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Hírek

Az első két Harry Potter-film rendezője szeretné elkészíteni Az elátkozott gyermek filmváltozatát

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, ennek apropóján pedig interjút készített az első két HP-film rendezőjével, Chris Columbusszal a Variety. 

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről