Meglepetéskoncertet adott Bono és The Edge a kijevi metróban
Szórakozás

Meglepetéskoncertet adott Bono és The Edge a kijevi metróban

Bono, a U2 énekese és The Edge gitáros a U2 legnagyobb slágerei közül játszott el párat a bombázások ellen óvóhelyül szolgáló kijevi metróban vasárnap. Könyvek hírek mellé.

sa |

Elhangzott a Stand By Me című klasszikus szám Stand By Ukraine-re átírt változata is, az eseményről pedig azóta felvételek sokasága jelent meg az interneten, írja az MTI.

"Zelenszkij elnök hívott meg bennünket, hogy játsszunk Kijevben az ukrán néppel való szolidaritásunk kifejezéseként, ezért eljöttünk, hogy megtegyük" - írta hivatalos Twitter-oldalán az együttes.

"Ukrajna népe nemcsak a saját szabadságáért harcol, de mindannyiunkért, akik szeretjük a szabadságot" - mondta Bono az RTE ír csatorna szerint.

Az énekessel korábban Michka Assayas beszélgetett egy könyv erejéig, amiben Bono úgy jellemezte magát, mint “egy firkálgató, szivarozó, borivó, Biblia-olvasó tagja egy zenészbandának ”. Illetve: "Egy nagy dumás, aki imád freskót mázolni azokról a dolgokról is, melyeket nem lát. Férj, apa, a szegények barátja, és persze néha a gazdagoké is. Az eszmék és gondolatok lázas utazó ügynöke. Sakkjátékos, részmunkaidős rocksztár, operaénekes a világ leglármásabb népcsoportjában."

Michka Assayas
Bono Bonóról
Ford. Megyeri Zsuzsa, Európa, 2006, 367 oldal
-

A beszélgetésekből nemcsak Bono pályáját ismerhetjük meg, hanem egy különös terápiának is a szemlélői lehetünk: a művész valóságos pszichoanalízisnek veti alá magát. Michka Assayas, a magyar származású francia író az 1980-as évek eleje óta kísérte figyelemmel az ír U2 együttest; lassanként összebarátkozott Bonóval, az együttes frontemberével és a beszélgetéseikből született ez a könyv, amely, ahogy Bono írja a bevezetőben, "bőbeszédű, hatásvadász, szerénytelen - és sokatmondó". Időközben Bono a zenélés mellett egyre inkább közéleti szerepet is vállalt, tárgyalt politikusokkal, és sikereket ért el az afrikai éhínség elleni kampányokkal és a fejlődő országok adósságainak eltörlése érdekében. A Time magazin 2005-ben - Bill Gates és Melinda Gates mellett - "az év emberének" választotta.

Az interjúkötetből egy többnyire sztárallűröktől mentes művészt ismerünk meg, olyan embert, aki globális rocksztárként is megőrizte közvetlenségét. A beszélgetések a U2 pályáját, az együttes tagjainak megismerkedését, nagyszerű lemezeik és hatalmas koncertjeik történetét éppúgy érintik, mint Bono fiatalkorát, különös viszonyát az apjával, a vallással kapcsolatos gondolatait, elmélkedéseit a művészi alkotómunka természetéről, a rockzene szerepéről, történetéről és nagy alakjairól; és természetesen politikai szerepvállalásának mozgatórugóit is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Zelenszkijről szóló nagyszabású életrajz jelenik meg angolul

A könyv az ukrán elnök teljes életútját bemutatja, egészen az orosz invázió első napjáig.

...
Hírek

Ulickaja: Az írás nem segít megszabadulni ettől a szégyentől

Az oroszországi vezetőktől bármi kitelik - mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Ljudmila Ulickaja orosz író.

...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Vonnák Diánának a Látlakért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot