Meglepetéskoncertet adott Bono és The Edge a kijevi metróban
Szórakozás

Meglepetéskoncertet adott Bono és The Edge a kijevi metróban

Bono, a U2 énekese és The Edge gitáros a U2 legnagyobb slágerei közül játszott el párat a bombázások ellen óvóhelyül szolgáló kijevi metróban vasárnap. Könyvek hírek mellé.

sa |

Elhangzott a Stand By Me című klasszikus szám Stand By Ukraine-re átírt változata is, az eseményről pedig azóta felvételek sokasága jelent meg az interneten, írja az MTI.

"Zelenszkij elnök hívott meg bennünket, hogy játsszunk Kijevben az ukrán néppel való szolidaritásunk kifejezéseként, ezért eljöttünk, hogy megtegyük" - írta hivatalos Twitter-oldalán az együttes.

"Ukrajna népe nemcsak a saját szabadságáért harcol, de mindannyiunkért, akik szeretjük a szabadságot" - mondta Bono az RTE ír csatorna szerint.

Az énekessel korábban Michka Assayas beszélgetett egy könyv erejéig, amiben Bono úgy jellemezte magát, mint “egy firkálgató, szivarozó, borivó, Biblia-olvasó tagja egy zenészbandának ”. Illetve: "Egy nagy dumás, aki imád freskót mázolni azokról a dolgokról is, melyeket nem lát. Férj, apa, a szegények barátja, és persze néha a gazdagoké is. Az eszmék és gondolatok lázas utazó ügynöke. Sakkjátékos, részmunkaidős rocksztár, operaénekes a világ leglármásabb népcsoportjában."

Michka Assayas
Bono Bonóról
Ford. Megyeri Zsuzsa, Európa, 2006, 367 oldal
-

A beszélgetésekből nemcsak Bono pályáját ismerhetjük meg, hanem egy különös terápiának is a szemlélői lehetünk: a művész valóságos pszichoanalízisnek veti alá magát. Michka Assayas, a magyar származású francia író az 1980-as évek eleje óta kísérte figyelemmel az ír U2 együttest; lassanként összebarátkozott Bonóval, az együttes frontemberével és a beszélgetéseikből született ez a könyv, amely, ahogy Bono írja a bevezetőben, "bőbeszédű, hatásvadász, szerénytelen - és sokatmondó". Időközben Bono a zenélés mellett egyre inkább közéleti szerepet is vállalt, tárgyalt politikusokkal, és sikereket ért el az afrikai éhínség elleni kampányokkal és a fejlődő országok adósságainak eltörlése érdekében. A Time magazin 2005-ben - Bill Gates és Melinda Gates mellett - "az év emberének" választotta.

Az interjúkötetből egy többnyire sztárallűröktől mentes művészt ismerünk meg, olyan embert, aki globális rocksztárként is megőrizte közvetlenségét. A beszélgetések a U2 pályáját, az együttes tagjainak megismerkedését, nagyszerű lemezeik és hatalmas koncertjeik történetét éppúgy érintik, mint Bono fiatalkorát, különös viszonyát az apjával, a vallással kapcsolatos gondolatait, elmélkedéseit a művészi alkotómunka természetéről, a rockzene szerepéről, történetéről és nagy alakjairól; és természetesen politikai szerepvállalásának mozgatórugóit is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Zelenszkijről szóló nagyszabású életrajz jelenik meg angolul

A könyv az ukrán elnök teljes életútját bemutatja, egészen az orosz invázió első napjáig.

...
Hírek

Ulickaja: Az írás nem segít megszabadulni ettől a szégyentől

Az oroszországi vezetőktől bármi kitelik - mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Ljudmila Ulickaja orosz író.

...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Vonnák Diánának a Látlakért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől