Ezeket a bosszúval és szenvedéllyel teli adaptációkat nézhetjük júliusban

Júliusban sem maradunk jó filmek nélkül: érkezik két pörgős thriller, egy új Jane Austen-adaptáció és a Veszedelmes viszonyok egy újabb verziója is. 

fk |

Jack Carr: A végső lista

-

James ​Reece őrnagy, az amerikai haditengerészet SEAL-egységének parancsnoka utolsó küldetését teljesíti Afganisztánban, amikor egy tragédiába torkolló rajtaütés során valamennyi embere életét veszti, ahogy a segítségükre érkező légi támogatás helikoptereinek személyzete is. Mindezek után, az Egyesült Államokba való hazatérése napján a számára legkedvesebbek gyilkosság áldozatai lesznek, és Reece rádöbben, hogy nem külső ellenséggel áll szemben, hanem egy olyan összeesküvéssel, amely a legmagasabb kormányzati körökig ér el. Miután mindent elvettek tőle, elhatározza, hogy bosszút áll szeretteiért. A thrillerből készült adaptációt a napokban mutatták be az Amazon Prime-on. A főszereplők: Chris Pratt, Taylor Kitsch, Constance Qu, Jeanne Tripplehorn, Riley Keough, Patrick Schwarzenegger, Arlo Mertz.

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

-

Choderlos de Laclos híres regényéből már készült egy kultikus film a 80-as évek végén Glenn Close, John Malkovich és Michelle Pfeiffer főszereplésével. A 18. század Franciaországban játszódó történet, amely férfiak és nők játszmáiról, cselszövéseiről és csábításairól szól, az arisztokráciát nem éppen a legjobb színben tüntette fel, éppen ezért sokáig tiltották a kiadását és büntették az árusítását is. Ennek ellenére a történet túlélt mindent, és most július 8-tól a Netflixen nézhetjük meg a remake-jét.

Jane Austen: Meggyőző érvek

- Jane Austen történetét modern formában fogja újramesélni a Meggyőző érvek új adaptációja, amelynek A szürke ötven árnyalata színésznője, Dakota Johnson a főszereplője. Mr. Elliotot a Crazy Rich Asians főszereplője, Henry Golding alakítja, Wentworth szerepét pedig Cosmo Jarvis kapta meg. A rendező Carrie Cracknell. A Meggyőző érvek Jane Austen egyik kevésbé ismert regénye, ugyanakkor ez volt az utolsó könyve is, és sokan ezt tartják a legjobb munkájának. A történet Sir Walter Elliotról és három lányáról szól, akik közül csak Mary, a legkisebbik ment férjhez, a legidősebb, Elisabeth, hiába várt rangos házasságra, Anne-t pedig (a regény főhősét) lebeszélték arról, hogy hozzámenjen szerelméhez, egy fiatal, vagyontalan tengerésztiszthez. Anne lassan bele is törődik, hogy vénlány marad, ám nyolc év után a kikosarazott udvarló előkerül mint sikeres, vagyonos tengerészkapitány, aki végleg le akar telepedni és családot alapítani. Az új feldolgozás július 15-től látható a Netflixen.

Ha szívesebben hallanátok többek a sztoriról,az Austen-projekt podcastjét ajánljuk:

A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]
A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]

Jane Austen utolsó befejezett könyvét, a Meggyőző érveket tárgyalja ki Az Austen-projekt hatodik adása, melyben szó esik családi befolyásolásról, előre nem látott társadalmi mobilizációról, és persze a napoleóni háborúk hatásáról is.

(A nyitókép a Netflix legújabb, még bemutatás előtt álló adaptációjából származik, amelyben a főhőst Dakota Johnson alakítja.)

Tovább olvasok

Mark Greaney: A Szürke Ember

-

Courtland ​Gentry, azaza a Szürke Ember a fedett műveletek világában legendás figura, ugyanis mindig csendben, sokszor a lehetetlent végrehajtva végzi el egyik munkáját a másik után, majd teljesen köddé válik. A célpontjainak nincs esélyük menekülni előle. Csakhogy vannak még Gentrynél is veszedelmesebb erők, amiket még több pénz és hatalom mozgat. És amikor Gentryt elárulja a kormánya és korábbi munkatársai, ezek az erők mozgásba lendülnek. Az ő szemükben a Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni. A Közel-Keleten és egész Európán átívelő élet-halál harc veszi kezdetét, melynek során Gentrynek bizonyítania kell, hogy nem veszti el hidegvérét akkor sem, ha az életben maradásért kell ölnie. Mark Greany 2009-es regényének a Netflixen érkezik az adaptációja július 22-én. A főszereplők: Ryan Gosling, Chris Evans, Dhanush, Ana de Armas, Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Wagner Moura, Julia Butters, Alfre Woodard, Billy Bob Thornton.

Charles Dickens: Copperfield Dávid

-

Charles Dickens, a 19. századi angol realista irodalom egyik legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység, hőse pedig egy kisfiú, akinek a szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt társadalom kegyetlen világa. Az HBO Maxon júliustól most Dickens regényének egy régi, 1935-ös adaptációját nézhetjük meg. Ez volt a történet negyedik filmes feldolgozása, ugyanakkor ez volt az első, amelynek már hangja is volt. A filmben Freddie Bartholomew, Frank Lawton, Edna May Oliver, Elizabeth Allan, Jessie Ralph, Harry Beresford, Basil Rathbone, W.C. Fields és Lionel Barrymore alakítják a szereplőket.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]

Jane Austen utolsó befejezett könyvét, a Meggyőző érveket tárgyalja ki Az Austen-projekt hatodik adása, melyben szó esik családi befolyásolásról, előre nem látott társadalmi mobilizációról, és persze a napoleóni háborúk hatásáról is.

...
Szórakozás

Júliusban érkezik a Meggyőző érvek a Netflixen

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Netflix és az MRC Films új, modernebb adaptációt készít Jane Austen utolsó, sokak szerint a legjobb regényéből, a Meggyőző érvekből. A film július 15-től lesz elérhető a Netflixen.

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

Egy igazi bosszútörténetet mesél el Margaret Atwood Stone Mattress című novellája, amelyből Julianne Moore és Sandra Oh főszereplésével készül film.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Fiala Borcsa: A gyerekirodalom izgalmas játszótér, ahol szabadjára ereszthetem a fantáziámat
...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...
...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...
Apró Annamária

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]