Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. A Helen Mirren által vezetett show első részét tegnap tették közzé az HBO GO-n. A műsor minden ízében autentikus, és bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Forgách Kinga | 2021. november 30. |

Egyszerre hozza a kviddicsmeccsek, a Trimágus Tusa és az évközbeni pontverseny hangulatát minden idők eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíze, a Hogwarts Tournament of Houses, azaz a Roxforti Házak Bajnoksága. A játék – amelyben a Griffendél, a Hugrabug, a Hollóhát és a Mardekár méri össze az erejét – alkalmas arra, hogy a HP-rajongók összeüljenek otthon és együtt játsszanak az első film bemutatásának 20. évfordulója alkalmából, de ha ez nem jön össze, egyedül is érdemes megnézni, hiszen izgalmas, pörgős, ráadásul számos színész és kellék felbukkan a filmekből.

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda
20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

Tovább olvasok

-

Az első részt nálunk tegnap tették közzé az HBO GO-n, és ami azt illeti, a műsort elég profin összerakták, a díszlet és a hangulatelemek nem okoznak csalódást. Rögtön a roxforti nagyterembe csöppenünk, Helen Mirrenről pedig elég hamar kiderül, hogy akár szerepelhetett is volna a Harry Potter-filmekben, annyira illik a varázslóvilágba, ahogyan Dumbledore baglyos pulpitusa mögül felvezeti a műsort. „Húsz évvel ezelőtt ebben a hónapban jelent meg az első film egy bizonyos szemüveges varázslófiúról, és hát a világ hatalmasat változott tőle.” Mirren elmondja az elején, hogy a műsorba a világ legnagyobb Harry Potter-rajongóit válogatták össze, és hozzáteszi azt is, hogy ez a tusa a bátorság, az acélidegzet, a kemény munka és az elszántság próbája, a nyeremény pedig egy trófea (ami remélhetőleg nem zsupszkulcs, de majd kiderül…).

-

Az első epizódban a Griffendél és a Hugrabug mérkőzött meg. Mindkét házból három-három kiemelt versenyzőt választottak ki, ráadásul elég mágikus módon: a stúdióban repkedni kezdtek a cetlik, pont úgy, ahogy az első részben, amikor a Dursley-házat elárasztják a roxforti levelek. A kiválasztottak aztán hatalmas kandallókon keresztül léptek be a játéktérbe, mintha csak hop-porral érkeztek volna, majd kezdetét vette a tusa.

-

Bár a vérbeli rajongókat valószínűleg nem annyira sikerült megizzasztani a kérdésekkel (ez látszott az eredményeken is, a házak gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak), azért akadt egy-két trükkös feladat, főleg azok, amelyek a filmek olyan apró részleteire kérdeztek rá, amelyekre nem feltétlenül figyel/emlékszik az ember. A bajnokság során négy próbát kellett kiállniuk a versenyzőknek, voltak egyszerűbb feleletválasztós kérdések, de aztán a tét egyre növekedett: volt párbaj, lehetett egymástól pontot lopni, varázsigéken keresztül tárultak fel a feladatok és végül el kellett kapni az aranycikeszt is. A verseny során, amelynek a tematikája az első részben a „helyszínek” volt, a pontok úgy gördültek, akár egy kviddicsmeccsen, sőt, kommentátorként felbukkant a Lee Jordant alakító színész, Luke Youngblood is. Emellett olvasott fel feladatokat Neville (Matthew Lewis) és a Pufók Fráter (Simon Fisher-Becker) is.

-

Összességében a Harry Potter-univerzum hangulatát nagyon jól sikerült megteremteni ebben a nagyszabású kvízműsorban, az emberben erősen felébred a nosztalgia közben, a kérdések ugyanakkor lehetnének egy-két fokkal nehezebbek, hogy szorosabb legyen a verseny. Mindenesetre ez még csak az első rész volt, a harc a trófeáért hamarosan folytatódik, és az eddigiek alapján biztosan lesznek még izgalmas meglepetések.

(Képek forrása: Animus Kiadó)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

Ma veszi kezdetét a Harry Potter: Roxforti Házak Bajnoksága című game show. A kérdés már csak az, ki viszi haza a Házak Kupáját. 

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Hírek

Az első két Harry Potter-film rendezője szeretné elkészíteni Az elátkozott gyermek filmváltozatát

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, ennek apropóján pedig interjút készített az első két HP-film rendezőjével, Chris Columbusszal a Variety. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

...

Boldizsár Ildikó: A történetmondás eltűnése is okozza, hogy már nem vagyunk alázatosak a természettel [Analógia]

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!