Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. A Helen Mirren által vezetett show első részét tegnap tették közzé az HBO GO-n. A műsor minden ízében autentikus, és bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Forgách Kinga | 2021. november 30. |

Egyszerre hozza a kviddicsmeccsek, a Trimágus Tusa és az évközbeni pontverseny hangulatát minden idők eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíze, a Hogwarts Tournament of Houses, azaz a Roxforti Házak Bajnoksága. A játék – amelyben a Griffendél, a Hugrabug, a Hollóhát és a Mardekár méri össze az erejét – alkalmas arra, hogy a HP-rajongók összeüljenek otthon és együtt játsszanak az első film bemutatásának 20. évfordulója alkalmából, de ha ez nem jön össze, egyedül is érdemes megnézni, hiszen izgalmas, pörgős, ráadásul számos színész és kellék felbukkan a filmekből.

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda
20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

Tovább olvasok

-

Az első részt nálunk tegnap tették közzé az HBO GO-n, és ami azt illeti, a műsort elég profin összerakták, a díszlet és a hangulatelemek nem okoznak csalódást. Rögtön a roxforti nagyterembe csöppenünk, Helen Mirrenről pedig elég hamar kiderül, hogy akár szerepelhetett is volna a Harry Potter-filmekben, annyira illik a varázslóvilágba, ahogyan Dumbledore baglyos pulpitusa mögül felvezeti a műsort. „Húsz évvel ezelőtt ebben a hónapban jelent meg az első film egy bizonyos szemüveges varázslófiúról, és hát a világ hatalmasat változott tőle.” Mirren elmondja az elején, hogy a műsorba a világ legnagyobb Harry Potter-rajongóit válogatták össze, és hozzáteszi azt is, hogy ez a tusa a bátorság, az acélidegzet, a kemény munka és az elszántság próbája, a nyeremény pedig egy trófea (ami remélhetőleg nem zsupszkulcs, de majd kiderül…).

-

Az első epizódban a Griffendél és a Hugrabug mérkőzött meg. Mindkét házból három-három kiemelt versenyzőt választottak ki, ráadásul elég mágikus módon: a stúdióban repkedni kezdtek a cetlik, pont úgy, ahogy az első részben, amikor a Dursley-házat elárasztják a roxforti levelek. A kiválasztottak aztán hatalmas kandallókon keresztül léptek be a játéktérbe, mintha csak hop-porral érkeztek volna, majd kezdetét vette a tusa.

-

Bár a vérbeli rajongókat valószínűleg nem annyira sikerült megizzasztani a kérdésekkel (ez látszott az eredményeken is, a házak gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak), azért akadt egy-két trükkös feladat, főleg azok, amelyek a filmek olyan apró részleteire kérdeztek rá, amelyekre nem feltétlenül figyel/emlékszik az ember. A bajnokság során négy próbát kellett kiállniuk a versenyzőknek, voltak egyszerűbb feleletválasztós kérdések, de aztán a tét egyre növekedett: volt párbaj, lehetett egymástól pontot lopni, varázsigéken keresztül tárultak fel a feladatok és végül el kellett kapni az aranycikeszt is. A verseny során, amelynek a tematikája az első részben a „helyszínek” volt, a pontok úgy gördültek, akár egy kviddicsmeccsen, sőt, kommentátorként felbukkant a Lee Jordant alakító színész, Luke Youngblood is. Emellett olvasott fel feladatokat Neville (Matthew Lewis) és a Pufók Fráter (Simon Fisher-Becker) is.

-

Összességében a Harry Potter-univerzum hangulatát nagyon jól sikerült megteremteni ebben a nagyszabású kvízműsorban, az emberben erősen felébred a nosztalgia közben, a kérdések ugyanakkor lehetnének egy-két fokkal nehezebbek, hogy szorosabb legyen a verseny. Mindenesetre ez még csak az első rész volt, a harc a trófeáért hamarosan folytatódik, és az eddigiek alapján biztosan lesznek még izgalmas meglepetések.

(Képek forrása: Animus Kiadó)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

Ma veszi kezdetét a Harry Potter: Roxforti Házak Bajnoksága című game show. A kérdés már csak az, ki viszi haza a Házak Kupáját. 

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Hírek

Az első két Harry Potter-film rendezője szeretné elkészíteni Az elátkozott gyermek filmváltozatát

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, ennek apropóján pedig interjút készített az első két HP-film rendezőjével, Chris Columbusszal a Variety. 

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!