Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. A Helen Mirren által vezetett show első részét tegnap tették közzé az HBO GO-n. A műsor minden ízében autentikus, és bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Forgách Kinga | 2021. november 30. |

Egyszerre hozza a kviddicsmeccsek, a Trimágus Tusa és az évközbeni pontverseny hangulatát minden idők eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíze, a Hogwarts Tournament of Houses, azaz a Roxforti Házak Bajnoksága. A játék – amelyben a Griffendél, a Hugrabug, a Hollóhát és a Mardekár méri össze az erejét – alkalmas arra, hogy a HP-rajongók összeüljenek otthon és együtt játsszanak az első film bemutatásának 20. évfordulója alkalmából, de ha ez nem jön össze, egyedül is érdemes megnézni, hiszen izgalmas, pörgős, ráadásul számos színész és kellék felbukkan a filmekből.

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

Tovább olvasok

-

Az első részt nálunk tegnap tették közzé az HBO GO-n, és ami azt illeti, a műsort elég profin összerakták, a díszlet és a hangulatelemek nem okoznak csalódást. Rögtön a roxforti nagyterembe csöppenünk, Helen Mirrenről pedig elég hamar kiderül, hogy akár szerepelhetett is volna a Harry Potter-filmekben, annyira illik a varázslóvilágba, ahogyan Dumbledore baglyos pulpitusa mögül felvezeti a műsort. „Húsz évvel ezelőtt ebben a hónapban jelent meg az első film egy bizonyos szemüveges varázslófiúról, és hát a világ hatalmasat változott tőle.” Mirren elmondja az elején, hogy a műsorba a világ legnagyobb Harry Potter-rajongóit válogatták össze, és hozzáteszi azt is, hogy ez a tusa a bátorság, az acélidegzet, a kemény munka és az elszántság próbája, a nyeremény pedig egy trófea (ami remélhetőleg nem zsupszkulcs, de majd kiderül…).

-

Az első epizódban a Griffendél és a Hugrabug mérkőzött meg. Mindkét házból három-három kiemelt versenyzőt választottak ki, ráadásul elég mágikus módon: a stúdióban repkedni kezdtek a cetlik, pont úgy, ahogy az első részben, amikor a Dursley-házat elárasztják a roxforti levelek. A kiválasztottak aztán hatalmas kandallókon keresztül léptek be a játéktérbe, mintha csak hop-porral érkeztek volna, majd kezdetét vette a tusa.

-

Bár a vérbeli rajongókat valószínűleg nem annyira sikerült megizzasztani a kérdésekkel (ez látszott az eredményeken is, a házak gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak), azért akadt egy-két trükkös feladat, főleg azok, amelyek a filmek olyan apró részleteire kérdeztek rá, amelyekre nem feltétlenül figyel/emlékszik az ember. A bajnokság során négy próbát kellett kiállniuk a versenyzőknek, voltak egyszerűbb feleletválasztós kérdések, de aztán a tét egyre növekedett: volt párbaj, lehetett egymástól pontot lopni, varázsigéken keresztül tárultak fel a feladatok és végül el kellett kapni az aranycikeszt is. A verseny során, amelynek a tematikája az első részben a „helyszínek” volt, a pontok úgy gördültek, akár egy kviddicsmeccsen, sőt, kommentátorként felbukkant a Lee Jordant alakító színész, Luke Youngblood is. Emellett olvasott fel feladatokat Neville (Matthew Lewis) és a Pufók Fráter (Simon Fisher-Becker) is.

-

Összességében a Harry Potter-univerzum hangulatát nagyon jól sikerült megteremteni ebben a nagyszabású kvízműsorban, az emberben erősen felébred a nosztalgia közben, a kérdések ugyanakkor lehetnének egy-két fokkal nehezebbek, hogy szorosabb legyen a verseny. Mindenesetre ez még csak az első rész volt, a harc a trófeáért hamarosan folytatódik, és az eddigiek alapján biztosan lesznek még izgalmas meglepetések.

(Képek forrása: Animus Kiadó)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

Ma veszi kezdetét a Harry Potter: Roxforti Házak Bajnoksága című game show. A kérdés már csak az, ki viszi haza a Házak Kupáját. 

...
Szórakozás

20 éves a Harry Potter: összejön a színészgárda

Húsz éve mutatták be az első Harry Potter-filmet, ennek alkalmából a sorozat befejezése óta most először összejönnek a színészek. 

...
Hírek

Az első két Harry Potter-film rendezője szeretné elkészíteni Az elátkozott gyermek filmváltozatát

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatát, ennek apropóján pedig interjút készített az első két HP-film rendezőjével, Chris Columbusszal a Variety. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

Az Anybody című gyerekkönyv segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni és megismerni a testüket. 

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!