TGM, Bestiarium Hungaricum és az ember vége – non-fiction bemutatók a Margón

TGM, Bestiarium Hungaricum és az ember vége – non-fiction bemutatók a Margón

A magyar nép csodás lényei először egy kötetben; a TGM életműkiadás második darabja; hálózatkutató biológus ökológiai gyorstalpalója a túléléshez; az ismeretlen Budapest színes történetei – mai ajánlónkban a magyar tényirodalmi bemutatókat gyűjtöttük össze.

A Margón válogathatsz még külföldi és magyar irodalmi, valamint zenei programok közül is.

sa | 2023. október 12. |

Tamás Gáspár Miklós: Világvége II. – Csonkamagyar patológiák

-

„Kötetünk, Tamás Gáspár Miklós életműkiadásának második darabja, a szerző 2010–2019 között írt, főként magyarországi politikai, kulturális, gazdasági jelenségeket vizsgáló szövegeiből válogat. A jelen krónikájaként olvasható írások a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hatalomra jutását és megszilárdítását, kisebbségellenes alkotmánymódosításait, ortodox és unortodox jegyeket egyaránt hordozó gazdaságpolitikáját, az általa foganatosított perverz újraelosztást, a propagandisztikus médiaapparátus kiépítését tárgyalják, részletesen bemutatva az illiberalizmus sajátosan magyar hagyományát, egyben kortárs jelentését a posztfasizmus globális állapotában. Amellett, hogy a szerző fokozatosan kidolgozza a NER nem liberális, azaz nem kizárólag a jogvédelemre koncentráló (de azt sem elhanyagoló), kritikai értelmezését, számos konkrét javaslatot tesz arra, hogyan lehetne a jelenlegi termelési rendszer fenntartása mellett is valódi(bb) demokratikus intézményrendszert teremteni Magyarországon – olyat, amelyben mindenki szava és közreműködése egyformán számítana a politikai közösségalkotásban –, ugyanakkor megmutatják az eredeti kommunista eszme (a magántulajdon, a bérmunka és az osztálytársadalom eltörlése) aktuális relevanciáját is.” (Sipos Balázs) A beszélgetést Sipos Balázs moderálja.

Mikor? október 12. 18:30 Hol? Kamaraterem / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Jordán Ferenc: Az ember vége, a természet esélye. Helyünk a földi ökoszisztémában

-

Az ismeretterjesztés tétje ezúttal nem tudományos, hanem az emberiség túlélése. Amelyhez különféle tudományos, rendszerint többféle tudásterületet is érintő ismereteket kellene mozgósítani, éspedig sürgősen. Az ebből adódó szenvedélyes igyekezet, hogy az olvasót felvilágosítsa (arról, amit nem szívesen hall) és meggyőzze, nem megy a szakszerűség rovására, a szakszerűség pedig mentes marad mindenféle tudományos fontoskodástól. Jordán Ferenc népszerű tudományos ismeretterjesztést végez, mégpedig mesterfokon. Könnyed stílusa, a témához illő akasztófahumora briliáns, remekel a bonyolult természettudományos összefüggések közérthető magyarázatában, szemléletes példáinak egy része ráadásul az olvasó számára ismerős hazai tapasztalatokra utal, ami megkönnyíti az összefüggések belátását, de még azt is, hogy többé ne tudjunk róluk megfeledkezni. A könyv hangvétele rendkívül rokonszenves: se patetikus vészharang-kongatással, se az olvasó megnyugtatásával nem foglalkozik. Nem túloz és nem relativizálja a bemutatott folyamatok jelentőségét. Nem halmoz el adatokkal, de ahol értelmét látja, a kellő mértékben szolgál velük. Az olyan „merész” megállapítások, mint hogy ma már nem az a kérdés, hogy csökken-e a népességnövekedés üteme, hanem hogy hogyan tudnánk sokkal kevesebben lenni, teljes mértékben indokoltak. Fontos erénye a műnek, hogy semmiféle tabut nem ismer, se morálisat, se politikait, se tudományosat – még a tudósok és a tudományosság szent tehenei sem kivételek ez alól. Bátran beszél az ökocidiumot előidéző folyamatok és tényezők bármelyikéről anélkül, hogy rá akarna játszani a drámai szenzációkra. A szerzővel Horváth Bence beszélget.

Mikor? október 13. 19:00 Hol? Kávézószínpad / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Iványi Orsolya: Mindent a változókorról

-

A hormonterápia valóban mellrákot okoz? A hőhullámok tényleg évekig is jelentkezhetnek? Mi az a perimenopauza? Itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk a változókorról! Negyvennégy éves voltam, amikor egy nőgyógyászati műtét előtt megkérdezték tőlem, menopauzában vagyok-e, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak. Az majd csak ötven körül történik meg, nem? Akkoriban azt gondoltam, a hormonterápia az ördög találmánya, és hogy ezek a kérdések tulajdonképpen nem is annyira fontosak. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. A menopauza természetes folyamat, amely egy bizonyos kor után minden nő életében bekövetkezik, és erőteljes kihatással lehet az élet minden területére, az egészségtől a párkapcsolaton keresztül a munkavégzésig. Mégis nehéz róla beszélni. Ezt a könyvet azért írtam meg, hogy segítsek azoknak a nőknek, akik már a beléptek a változókorba, és miközben nem tudják pontosan, mi történik velük, de szeretnék visszakapni a testük és lelkük feletti felett kontrollt. Emellett azoknak a nőknek is szól, akik még a menopauza előtt állnak. Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel. A szerzővel Mörk Leonóra beszélget.

Mikor? október 14. 14:30 Hol? Kávézószínpad / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai

-

1862 egy szép napján betért egy gazda az üzletbe, és a feje tetejére állt Saxlehner András világa. A gazda, bizonyos Bayer József arra panaszkodott, hogy földet vett a budai Dobogó-hegy déli oldalában, azonban az ott fúrt kútból származó víz nem jó semmire, keserű, mint a rettenet, az állatai nem isznak belőle, vagy ha mégis, az még rosszabb, mert hasmenésük lesz tőle… A Hunyadi János keserűvíz aztán Magyarország valaha volt legsikeresebb exportterméke lett. Mi köze a Kiscelli Múzeum épületének a Mágnás Elza-gyilkossághoz? Milyen kripták rejtőznek a Ferenciek tere alatt? Miért tartott tyúkokat zuglói villájában Rákosi Mátyás? Hol élt valójában Rejtő Jenő? A kötet választ ad ezekre a kérdésekre, valamint besétálhatunk segítségével a legnagyobb mágnások életébe és máig álló palotáikba. Kinézünk Csontváry műtermének tetőtéri ablakából, találkozunk Buda ókori, letűnt népével. Egyszóval megismerjük Budapest titkait, amelyek gyakran végig ott voltak a szemünk előtt, de soha nem tudtuk megfejteni őket. Az Egy város újabb titkai Kordos Szabolcs nagy sikerű, több utánnyomást megért könyvének, az Egy város titkainak folytatása, amely újabb izgalmas rejtélyről lebbenti le a fátylat. A gyönyörűen illusztrált kötet egyszerre oknyomozás, historikus pletykálkodás, és színes alakok forgatagának megörökítése. Képes történelemkönyv, lenyűgöző, szórakoztató felderítőút fővárosunk megunhatatlan történetében. Kordos Szabolcs több sikerkötet szerzője és egyben Budapest szerelmese is. Egykori újságíróként beszélgetőtársai segítségével hozta el az igazi budapesti meséket mindazoknak, akik könnyed, mégis tartalmas szórakoztatásra vágynak, és szívesen megismernék a város titkait. A szerzővel Finy Petra beszélget. Közreműködik: Fodor Annamária

Mikor? október 14. 19:30 Hol? Kamaraterem / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Csalár Bence: Stílustérkép

-

Csalár Bence legújabb könyve A fenntartható divat kézikönyvének egyik legfőbb pontjára fókuszál, nevezetesen az önismeretre, amely elengedhetetlen része minden változásnak – legyen szó egy fenntarthatóbb gardróbról, tudatos öltözködésről vagy önmagunk mélyebb megismeréséről. A szerző ezúttal egy, a selyem és lenvászon alatt rejlő mélyebb utazásra invitálja az olvasót. Egyúttal pedig arra biztat mindenkit, hogy lehet egy adott keretrendszer vagy mások elvárásai szerint öltözködni, a nap végén úgyis csak az számít, hogy mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Tippek, hasznos gondolatok, divattörténeti fordulópontok, a szabadság és egyediség érzése egyszerre hatja át Csalár Bence világát ebben a kötetben, amely a tudatos, de szabad gondolkodásmód és önkifejezés ösvényére terelhet, ha nyitottak vagyunk rá! A könyvben – ahogy azt a szerzőtől már megszokhattuk – sok-sok színes és izgalmas, inspiráló divatfotóban gyönyörködhetünk. A szerzővel Kiss Imre beszélget.

Mikor? október 14. 20:30 Hol? Kávézószínpad / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Ismeretlen Budapestek

-

Budapest nagyváros. Budapest világváros. Budapest történelmi város. Budapest ismerős. Ismerős? Könyvtárnyi könyv foglalkozik a város történetével, nincs ember, aki el tudná mindet olvasni. Budapestnek nemcsak a jelene, hanem a múltja is napról napra változik. Kötetünk neves történészek által írt fejezetei mégsem akarnak rendet tenni a várostörténet eredendő és kiismerhetetlen rendetlenségében, hanem sajátos „régészeti” munkát végezve tárnak fel elsüllyedt rétegeket. Kizsigerelt cselédlányok vasárnap délutáni magányos korzózásai és rettenetes gyilkosságai nyomába erednek. Felidézik a házfalak tövében szunnyadó grund csendjét felverő első gólokat. Történeteket mesélnek a magyar fővárost felkereső felvidéki szlovák utazók idegenkedéssel vegyes csodálkozásáról, a budapesti román munkásokról, akik szocialisták voltak, és kémszolgálatot vállaltak Kun Béla Magyar Tanácsköztársasága érdekében. Sőt, még a város galambjairól is szó esik, amelyek hiába voltak és vannak ott minden tetőn és parkban, korábban nem keltették fel a történészek érdeklődését. Megannyi történet, megannyi Budapest. Jöjjenek velünk! A kötetet Hatos Pál (az Elátkozott köztársaság és a Rosszfiúk világforradalma szerzője) szerkesztette, vele Mörk Leonóra beszélget.

Mikor? október 15. 14:00 Hol? Nagyterem / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Bestiarium Hungaricum – Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban

-

Csodaszarvas, Turul, Bányarém, Markoláb, Garabonciás vagy Prikulics. Ikonikus alakok a magyar mese- és mondavilágból vagy azokból a rémtörténetekből, amelyekkel dédszüleink ijesztgették a rosszalkodó gyerekeket. Ezeket a lényeket gyűjti össze a Bestiarium Hungaricum, amely első ízben kísérli meg áttekinteni a magyar népi kultúra vonatkozó hagyományait, bemutatva annak legjellemzőbb szegmenseit. Az album 31 fejezete megannyi külön világ, sajátos, hiedelmekkel átszőtt népköltészeti univerzum. A magyar hiedelemvilág lényeit Németh Gyula színes grafikái, P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei és Magyar Zoltán néprajzi és kultúrtörténeti leírásai jelenítik meg. A Bestiarium Hungaricum e két kulturális közelítés: kép és szöveg szimbiózisa által válik igazán különlegessé. A könyv alkotóival, Magyar Zoltánnal, Németh Gyulával és P. Szathmáry Istvánnal Sándor Anna beszélget.

Mikor? október 15. 15:00 Hol? Könyves Magazin Színpad / Nemzeti Táncszínház
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Parti Nagy, Jászberényi, F. Várkonyi, Babarczy, Varró – magyar irodalom a Margón

Tüdős Klárától a gyerekversekig, az ukrajnai háborútól a budapesti állatkertig, történelmi traumáktól a gunyoros kisprózáig. Magyar szerzők könyvbemutatói közül válogattunk.

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és írók a világ minden tájáról - külföldi irodalom a Margón

Finn pszichothriller, brazil memoár, spanyol regény a gyászról, norvég coming of age sztori, és Jón Kalman Stefánsson két mesés regénye. Kortárs világirodalom az őszi Margó Fesztiválon.

...
Hírek

Refrénekbe, rímekbe és gitárriffekbe csomagolt sztorik – Zenés programok az őszi Margón

Élővé tett hagyomány, szerelmek, családtörténetek, edukált gettómentalitás, egy könnyűzenei fesztivál sztorija és egy csipet improvizáció. Irodalmi-zenés programok az őszi Margó Nagyszínpadán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.