Történetek Ferencvároson innen és a Maszat-hegyen túl [PROGRAMAJÁNLÓ]

Történetek Ferencvároson innen és a Maszat-hegyen túl [PROGRAMAJÁNLÓ]

CsemeTeátrum, Sántakutya és Időkirakó. Idei első programajánlónkban Ferencvárosi sztorikról, énekelt Varró Dani-versekről, gitárral kísért Grecsó-prózákról és egy izgalmas grafikai projekt bemutatkozásáról is olvashattok.

vn | 2024. január 11. |

Ferencvárosi sztorikoktél ‒ Sántakutya a Tompa17-ben

-

Folytatódnak a sztorizós estek a Tompa 17-ben. Kíváncsi vagy hardcore ferencvárosi történetekre? Gyere el január 25-én a Sántakutya estünkre, ahol bebizonyítjuk, hogy egy húsz perces sztoriba belefér maga az élet. Az igazság sosem sántít. A Sántakutya est során ferencvárosi lokálpatrióták elvetemült történeteiben csípjük nyakon az igazságot. Ferencvárosi sztorikoktél, egészségünkre!

A beszélgetéseket vezeti: Szabó Dominika. A vendégek: Kaszás Gergő Jászai Mari-díjas színművész, akinek függősége a színház. És Ferencváros. A saját szavaival: „Kaszás Gergő vagyok. 58 éves lakos. Itt élek ‒ csöppnyi megszakítással ‒ ezen a Ferencvárosnak nevezett földdarabon, úgy több mint 58 esztendeje.” Van mesélnivaló. Berecz Dénes Igazi lokálpatrióta, mindenki Dénesbá’ ja. Kivételes ember, igazi empatikus megszállott. 2022-ben a lakosság javaslatára PRO URBE FERENCVÁROS díjjal tüntették ki. Hogy miért? Erről is fog mesélni. Juhász Tomi gitáros, énekes, dalszerző, a Szegény anyám, ha látnám könyv társszerzője, és a Vaklárma című előadás alkotója. Ferencvároshoz köti minden. Vagy majdnem minden? Kiderül.

Mikor? január 25. 18:30-tól Hol? Tompa 17, Budapest, Tompa u. 17/a

Részletek erre>>>

Club Zero

Egy tanár egy elitiskolában vállal munkát, hogy tudatos étkezési órákat tartson. Azt tanítja, hogy kevesebbet enni egészséges. Munkája során erős köteléket alakít ki öt diákkal és saját klubot is alakítanak – ám ez a kapcsolat végül veszélyes fordulatot vesz. A többi tanár lassan veszi észre, hogy mi történik, és mire a zaklatott szülőkkel kezdenek rájönni az igazi veszélyre, a Club Zero valósággá válik.

Mikor? Január 11-étől. Hol? A mozikban.

CsemeTeátrum ‒ Varró Dániel - Molnár György: Túl a Maszat-hegyen 2.

-

Húsz év után Varró Dániel költő, műfordító és Molnár György megzenésített versekkel tűzdelt műsorából végre kiderül, mi történt Emil bácsival, a postással, aki túl a Maszat-hegyen a Paca cár börtönébe került. Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta a tehetségét. Utánozhatatlan stílusában írott versei és műfordításai emelték őt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb költőjévé. Nemrég jelent meg a rendkívül népszerű Túl a Maszat-hegyen folytatása, a 2. kötet. Kedvenc dalszerzőjével, Molnár Györggyel tíz éve lépnek fel szerte az országban megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával.

Mikor? Január 14. 16 órától. Hol? Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest, Krisztina tér 1.

Részletek erre>>>

Literátum Extra: Időkirakó ‒ Grecs-Hrutka Tandem

 -

A kortárs magyar kultúra egyik legtermékenyebb és legkreatívabb alkotópárosa a Müpában mutatja be vadonatúj műsorát. Az ősbemutató a korábbi, nagy sikerű együttműködés tapasztalataira támaszkodva teljesen új, meglepetésekben gazdag produkciót ígér. A Tandem új műsora nem a formát feszíti szét, ez továbbra is egy koncert és egy felolvasószínház keveréke. A tartalom lett új, zenekari versmontázsokkal, az új Grecsó-prózák és a hangszeres zene találkozásával, meg persze az új dalokkal, énekelt versekkel. Az Időkirakó egy önismereti barangolás, az ifjúság keserédes méltatása, önironikus nosztalgia. Egy tematikus, mégis, önálló írásokból, dalokból álló, az összművészet felé nyitó előadás.

Mikor? Január 15. 19 órától Hol? Müpa Budapest, Komor Marcell utca 1.

Részletek erre>>>

Grafikus? Illusztrátor? ‒ Beszélgetés a The Budapester projekt kapcsán

-

Végy egy nagy adag meghatározó eseményt az elmúlt 150 évből, keverd össze 151 jóravaló illusztrátorral, majd adj hozzá egy csipetnyit a leghíresebb amerikai magazinból, és hagyd főni. Ez a The Budapester. A projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából, a Budapest Brand gondozásában valósult meg. A világhírű, a The New Yorker magazin mintájára készült borítókon a Budapest (és Magyarország) történetének egy-egy emlékezetes eseménye kelt életre kiváló magyar illusztrátorok tolmácsolásában. Ezúttal a Telep Galériában kicsit a kulisszák mögé nézünk és meghívott vendégeinket kérdezzük a projekt kapcsán. Akik ott lesznek:

Kárpáti Tibor – illusztrátor, Zimmermann Zsolt – art director, Vaskó Renáta – városélmény vezető (Budapest Brand), Eged Enikő – grafikus, illusztrátor.

Mikor? Január 17. 18.30-tól Hol? Telep, Budapest, Madách Imre út 7.

Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Varró Dániel: Mindig akkor tudtam verset írni, amikor derűs voltam és jókedvű

Húsz év után írta meg Varró Dániel a nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen második részét, melyet a Margó fesztiválon mutattak be. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Nagy

Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel

Elfelejtett Emil bácsi, kötött és képregényes forma, tesókooperáció és a valóságban is felbukkanó Muhi Andris – címszavakban ez volt a Túl a Maszat-hegyen folytatásának margós bemutatója, ahol az első és a második részből felolvasott Varró Dániel és Mácsai Pál, közben kiderült, miért jó nekünk, ha a költő derűs, ahogy az is, mit szól az érettségi tétellé váláshoz.

...
Nagy

Grecsó Krisztián: Az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél

Miért jó, hogy létezik határidő? Ki az a szerző, aki tiltólistán van nála regényírás alatt és miről diskurálna jóllakottan Móricz Zsiga bácsival? Grecsó Krisztiánnal interjúztunk a margófesztes beck@grecsó-koncert előtt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd