Nádas, Dívák, Frankenstein [PROGRAMAJÁNLÓ]

Egy különleges kocertet, filmvetítéseket, színházi előadásokat, egy családi irodalmi estet és egy nagy Frankenstein-beszélgetést is ajánlunk ezen a héten. 

fk | 2022. november 17. |

Hiány két hang közt – Haydn, Nádas és az Esterházyak

-

Most online visszanézhető Nádas Péter és a Budapest Sound Collective zenekar különleges hangulatú, az író 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertje. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget az este maga az író olvasta fel két zenemű között. Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározób egyénisége idén októberben lett 80 éves. Ez alkalomból a szerző élete inspirálta Nádas Péter Budapestje eseménysorozat részeként valósult meg a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével „Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak“ címmel, amely november 17-20 között visszanézhető felvételről, online.

Facebook-esemény ITT. 

"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]
"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]

Nyolcvan éve született Nádas Péter, akinek első publikált műve egy elbeszélés volt. Születésnapján az Arcanum segítségével ennek korabeli fogadtatásának néztünk utána.

Tovább olvasok

Orlando

-

Virginia Woolf azonos című regénye alapján a darabot írta: Hirsch Máté, Fodor Orsolya és Bódi Zsófia

“Ami a lányt illeti, mi sem tudjuk pontosan, ki lehetett. Lehetett udvarhölgy, vagy akár valami cselédlány. Orlando ízlése tág volt; nemcsak a kerti virágokat szerette; a mezei virágok, sőt az útszéliek is vonzották.” December 1-én 17 órától Bem Moziban újra levetítésre kerül az ESZME-Freeszfe Orlando című előadásának filmváltozata. Az előadás 2021. május 21-én került rögzítésre a Kincsem Palotában, egy összpróba keretében. A produkció Virginia Woolf regényéből készült, formája: térspecifikus előadás, amelyet egy snittben rögzítettünk. Helyszíne a belváros szívében, magántulajdonban lévő Kincsem-palota, ahol a nézők végig követhetik Orlando történetét. Egy-egy szobában, történetének és személyiségének egy-egy töredékével ismerkedhetnek meg. A filmváltozat a 2021-es eszínház Fesztiválon a Legjobb Látványtervezés díját nyerte el.

Facebook-esemény ITT. 

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről
10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

Dívák / vetítés + beszélgetés a Gólyában

-

A Dokreál filmklubban november 21-én, hétfőn a Dívák című magyar dokumentumfilmet vetítik, amely külföldön a Szarajevói Fimfesztiválon, itthon pedig a Verzión mutatkozott be. Kőrösi Máté közönségkedvenc dokumentumfilmje három értettségiző lány Szani, Tina és Emese és a róluk diplomafilmet forgató rendező története a felnövésről, identitáskeresésről és a nehéz családi körülményekről, valamint részben érintve vannak a különböző függősegek is, legyen ez alkohol vagy akár a munka. A filmvetítés utáni beszélgetést ezért a Száraz November kapcsán a függőségekre is kiterjesztik, a film rendezőjével, szakértőkkel és érintettekkel beszélgetnek majd.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: EGYASSZONY / előadja: Tenki Réka

-

Tenki Réka szereplésével 2015. október 21-én mutatta be az Orlai Produkció a Fügével közösen az Egyasszony című előadást. A darab a nagysikerű Péterfy-Novák Éva által írt blogból, majd a nemrég megjelent könyvből jött létre, amelyet Tasnádi István alkalmazott színpadra. Az előadást Paczolay Béla rendezte.

Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig színházi előadás. Mácsai Pál a könyvről ezt nyilatkozta: „Minden élet impozáns, ha őszintén mesélik el. Ez a könyv hű tükre a valóságnak. Se letenni, se elfelejteni nem lehet." Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: A mi társadalmunkban nincs kultúrája a gyásznak
Tovább olvasok

Családban marad - Kemény Istvánnal és Kemény Zsófival

-

A sorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik valamilyen módon kapcsolódnak az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat.

Moderál: Szekeres Niki

Facebook-esemény ITT. 

A nagy Frankenstein Hadik Brunch

-

Ott Anna vendégei: Péter Ágnes és Sárközy Bence

Különleges könyvbemutató, amelyen három újdonságot mutatnak be. Péter Ágnes új fordításában jelenik meg Mary Shelley klasszikusa, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. A másik két kötet pedig a mű 225 éve született írójának életével ismerteti meg az olvasókat. Anne Eekhout Mary című romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti. Péter Ágnes A függetlenség ára című munkájában nagyszabású élet- és pályarajzot közöl az első feminista programnyilatkozat filozófus-írójáról, Mary Wollstonecraftról, és Mary Wollstonecraft Shelley-ről, a legismertebb modern mítosz írójáról.

Facebook-esemény ITT. 

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas regénye első lett a német SWR irodalmi sikerlistáján

Novemberben a német Südwestrundfunk (SWR) irodalmi sikerlistájának első helyén Nádas Péter regénye, a Rowohlt Verlag gondozásában megjelent Rémtörténetek (Schauergeschichten, Heinrich Eisterer fordítása) áll.

...
Hírek

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott

Tudott-e Mary Shelley a 17. századi német alkimistáról, Johann Konrad Dipple von Frankensteinről, aki megszállottan kereste a halhatatlanság titkát, és a pletykák szerint hátborzongató kísérleteket végzett a temetőből származó holttesteken? 

...
Hírek

Hallgasd meg Tenki Réka felolvasásában az Egyasszonyt!

A koronavírus-járvány miatt a színházak bezártak, ez viszont nem jelenti azt, hogy a színészek tétlenkednének. Sokan például felolvasással segítik az online oktatást, van, aki mesét olvas gyerekeknek, más pedig komplett könyveket. Tenki Réka például az Egyasszonyt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.