Nádas, Dívák, Frankenstein [PROGRAMAJÁNLÓ]

Egy különleges kocertet, filmvetítéseket, színházi előadásokat, egy családi irodalmi estet és egy nagy Frankenstein-beszélgetést is ajánlunk ezen a héten. 

fk | 2022. november 17. |

Hiány két hang közt – Haydn, Nádas és az Esterházyak

-

Most online visszanézhető Nádas Péter és a Budapest Sound Collective zenekar különleges hangulatú, az író 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertje. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget az este maga az író olvasta fel két zenemű között. Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározób egyénisége idén októberben lett 80 éves. Ez alkalomból a szerző élete inspirálta Nádas Péter Budapestje eseménysorozat részeként valósult meg a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével „Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak“ címmel, amely november 17-20 között visszanézhető felvételről, online.

Facebook-esemény ITT. 

"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]
"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]

Nyolcvan éve született Nádas Péter, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek és a Világló részletek írója. Első publikált műve egy elbeszélés volt, születésnapján pedig az Arcanum segítségével ennek korabeli fogadtatásának néztünk utána.

Tovább olvasok

Orlando

-

Virginia Woolf azonos című regénye alapján a darabot írta: Hirsch Máté, Fodor Orsolya és Bódi Zsófia

“Ami a lányt illeti, mi sem tudjuk pontosan, ki lehetett. Lehetett udvarhölgy, vagy akár valami cselédlány. Orlando ízlése tág volt; nemcsak a kerti virágokat szerette; a mezei virágok, sőt az útszéliek is vonzották.” December 1-én 17 órától Bem Moziban újra levetítésre kerül az ESZME-Freeszfe Orlando című előadásának filmváltozata. Az előadás 2021. május 21-én került rögzítésre a Kincsem Palotában, egy összpróba keretében. A produkció Virginia Woolf regényéből készült, formája: térspecifikus előadás, amelyet egy snittben rögzítettünk. Helyszíne a belváros szívében, magántulajdonban lévő Kincsem-palota, ahol a nézők végig követhetik Orlando történetét. Egy-egy szobában, történetének és személyiségének egy-egy töredékével ismerkedhetnek meg. A filmváltozat a 2021-es eszínház Fesztiválon a Legjobb Látványtervezés díját nyerte el.

Facebook-esemény ITT. 

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről
10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az Orlando, A világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Tovább olvasok

Dívák / vetítés + beszélgetés a Gólyában

-

A Dokreál filmklubban november 21-én, hétfőn a Dívák című magyar dokumentumfilmet vetítik, amely külföldön a Szarajevói Fimfesztiválon, itthon pedig a Verzión mutatkozott be. Kőrösi Máté közönségkedvenc dokumentumfilmje három értettségiző lány Szani, Tina és Emese és a róluk diplomafilmet forgató rendező története a felnövésről, identitáskeresésről és a nehéz családi körülményekről, valamint részben érintve vannak a különböző függősegek is, legyen ez alkohol vagy akár a munka. A filmvetítés utáni beszélgetést ezért a Száraz November kapcsán a függőségekre is kiterjesztik, a film rendezőjével, szakértőkkel és érintettekkel beszélgetnek majd.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: EGYASSZONY / előadja: Tenki Réka

-

Tenki Réka szereplésével 2015. október 21-én mutatta be az Orlai Produkció a Fügével közösen az Egyasszony című előadást. A darab a nagysikerű Péterfy-Novák Éva által írt blogból, majd a nemrég megjelent könyvből jött létre, amelyet Tasnádi István alkalmazott színpadra. Az előadást Paczolay Béla rendezte.

Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig színházi előadás. Mácsai Pál a könyvről ezt nyilatkozta: „Minden élet impozáns, ha őszintén mesélik el. Ez a könyv hű tükre a valóságnak. Se letenni, se elfelejteni nem lehet." Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Facebook-esemény ITT. 

Péterfy-Novák Éva: A mi társadalmunkban nincs kultúrája a gyásznak
Tovább olvasok

Családban marad - Kemény Istvánnal és Kemény Zsófival

-

A sorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik valamilyen módon kapcsolódnak az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat.

Moderál: Szekeres Niki

Facebook-esemény ITT. 

A nagy Frankenstein Hadik Brunch

-

Ott Anna vendégei: Péter Ágnes és Sárközy Bence

Különleges könyvbemutató, amelyen három újdonságot mutatnak be. Péter Ágnes új fordításában jelenik meg Mary Shelley klasszikusa, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. A másik két kötet pedig a mű 225 éve született írójának életével ismerteti meg az olvasókat. Anne Eekhout Mary című romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti. Péter Ágnes A függetlenség ára című munkájában nagyszabású élet- és pályarajzot közöl az első feminista programnyilatkozat filozófus-írójáról, Mary Wollstonecraftról, és Mary Wollstonecraft Shelley-ről, a legismertebb modern mítosz írójáról.

Facebook-esemény ITT. 

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott

Tudott-e Mary Shelley a 17. századi német alkimistáról, Johann Konrad Dipple von Frankensteinről, aki megszállottan kereste a halhatatlanság titkát, és a pletykák szerint hátborzongató kísérleteket végzett a temetőből származó holttesteken? 

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas regénye első lett a német SWR irodalmi sikerlistáján

Novemberben a német Südwestrundfunk (SWR) irodalmi sikerlistájának első helyén Nádas Péter regénye, a Rowohlt Verlag gondozásában megjelent Rémtörténetek (Schauergeschichten, Heinrich Eisterer fordítása) áll.

...
Hírek

Németországban tényleg létezik egy Frankenstein-kastély, ahol egy őrült tudós lakott

Tudott-e Mary Shelley a 17. századi német alkimistáról, Johann Konrad Dipple von Frankensteinről, aki megszállottan kereste a halhatatlanság titkát, és a pletykák szerint hátborzongató kísérleteket végzett a temetőből származó holttesteken? 

...
Hírek

Hallgasd meg Tenki Réka felolvasásában az Egyasszonyt!

A koronavírus-járvány miatt a színházak bezártak, ez viszont nem jelenti azt, hogy a színészek tétlenkednének. Sokan például felolvasással segítik az online oktatást, van, aki mesét olvas gyerekeknek, más pedig komplett könyveket. Tenki Réka például az Egyasszonyt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság