A színészek felolvasással segítenék a diákok távoktatását

A miniszterelnök péntek este jelentette be, hogy a koronavírus miatt hétfőtől bezárnak az iskolák, így a tanároknak és a diákoknak át kell állniuk a távoktatásra. Az internetes és közösségi oldalakon pár órán belül rengeteg felajánlás, ötlet született, több színész pedig arra vállalkozott, hogy szívesen felolvassák, előadják a tananyag egy részét, köztük a kötelező olvasmányokat.

Könyves Magazin | 2020. március 14. |

Fotó: Facebook

Példátlan az az összefogás, ami az elmúlt órákban kibontakozott a közösségi felületeken: egyrészt a tanároknak villámgyorsan ki kell dolgozniuk, hogyan oldják meg a következő hetekben a diákok távoktatását, másrészt pedig ott vannak azok a színészek, akik a színházak ideiglenes bezárása miatt nagyrészt munka nélkül maradtak.

A két dolog összeérni látszik, az Online Otthonoktatás nevű facebook-csoport szerint ugyanis az Örkény Színház színművésze, Bíró Kriszta kezdeményezésére egyre több művész felajánlotta már, hogy „örömmel teszik még élvezetesebbé az otthonoktatást, felolvasva, előadva a tananyag azon részeit, amelyeknek tanulására most kerül sor”.

Fullajtár Andrea például az alábbi bejegyzést tette közzé az oldalon:

Bíró Kriszta kolléganőm felvetése, hogy miután mi, színészek most rengeteg szabadidővel rendelkezünk, tudnánk segíteni a kötelező olvasmányok felolvasásával, ha tudjátok ezt használni, magyartanárok, itt vagyunk!

Az irodalomtanárok egy excel-táblázatban megadhatják, hogy milyen műveket terveznek tanítani a következő napokban, és nem kizárt az sem, hogy más tantárgyakra is kiterjesztik majd ezt a lehetőséget.

Huzella Júlia Facebook-oldalán meseolvasásba kezdett, érdemes követni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A János vitéz, a Psyché és még 6 film ingyenesen elérhető a Filmarchívum oldalán

Föltámadott a tenger, A Hídember, a 80 huszár A Nemzeti Filmintézet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából nyolc filmet tesz közzé, erős irodalmi kapcsolódásokkal.

...
Hírek

Koncertek és az irodalom legjava is ingyenesen elérhető a hétvégén a Müpa médiatárában

30y, az Akkezdet Phiai vagy a Punnany Massif koncertjei mellett elérhetőek a Literárium-sorozat beszélgetései is: Nádas, Dragomán, Parti Nagy, Péterfy, Krasznahorkai.  

...
Gyerekirodalom

Újraolvastuk a Csukás-regényt, amely újonnan került a NAT-ba

Csukás István ismét bekerült a NAT-ba, mi pedig elolvastuk a regényét, amelyet a magyar vagy világirodalmi ifjúsági regény kategóriájában választhatnak a tanárok.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

13+1 színházi előadás, amik már élőben várnak minket Budapesten és vidéken 

...
Nagy

Az Ányék és csont szerelmi háromszöge világokat teremt és rombol le egyszerre

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben